BATMAN, 25 YAŞINDA

BATMAN, 25 YAŞINDA

Bugün 16 Mayıs. Batman’ın 25. yaş günündeyiz.

Ayrı zamanda ne olacağına bir türlü karar veremeyen bir mevsimin tam ortasındayız.

Mevsim, yaz ya da kış arasında kararsızca gelip giderken, Batman da köy ve şehir arasında mekik dokuyor yıllardır.

25 yıl önce küçük bir köy olan bu kent, şimdi ise büyük bir köy görünümünde...

“Haksızlık mı ediyorum acaba?” diye düşünüyorum...

Ama yok yok, az bile söylüyorum...

Zira altyapısı kusurlu, sosyal alanları kısıtlı, çevre yolları hastalıklı, sokakları çukurlu, ekonomisi sorunlu, fakiri bol, bakımsız mı bakımsız bir kentle karşı karşıyayız.

Şimdi diyeceksiniz ki, doğum gününde edilecek laflar mı bunlar be Hatice?

Peki, tamam, eleştirilerimi dozunda tutup Batman’la ilgili mini minnacık bir sunum yapayım size:

“Batman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir. Dicle'nin aktığı topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Batman ve antik kenti Hasankeyf, bini aşkın mağaralarıyla, tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır.1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Türkiye'nin 72. ili olma unvanına kavuşmuştur” diyor vikipedi.

Ve şu anda kentin nüfusu, 560 bin dolaylarında.

25. yılında Batman’ı, İstanbul’da yaşayan bir Batmanlının gözünden anlatalım istedim.

İstanbul’da bulunan Batmanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BADER) Başkanı Efser Solmaz’la keyifli bir söyleşi gerçekleştirdim.

Sayın Solmaz, BADER’in çalışmalarından bahsetti bize.

Ayrıca İstanbul’da yaşayan hemşerilerimizin gözünden Batman nasıl görünüyor, detaylıca konuşuyoruz sohbetimizde.

Sayın Solmaz’a sohbetimizden ötürü teşekkür ediyor, 25. yılında Batman’a huzur ve mutluluk dolu koca bir ömür diliyorum...

 

ESFER SOLMAZ KİMDİR?

1955 yılında Batman’da doğdum. Devrim İlkokulu ve Site Ortaokulu’ndan mezun olduktan sonra Mersin Öğretmen Okulu’nda lise öğrenimimi tamamladım. Yüksek Öğrenimimi Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. Galatasaray Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdim. Evli ve iki çocuk babasıyım. İstanbul Bahçelievler’de ikamet ediyorum. Hem BADER’de yöneticilik yapıyorum hem de inşaat işleriyle uğraşıyorum.

TÜRKAN: BADER’İN AÇILIMI NEDİR?

SOLMAZ: BADER, 1988 yılında İstanbul’da Fatih’te kuruldu. Batman ili, ilçeleri ve köyleri eğitim ve dayanışma derneğinin kısa adıdır. BADER, Batman Dernekleri Federasyonu (BADEF)’nun üyesidir.

TÜRKAN: DERNEĞİN ÜYE SAYISI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

SOLMAZ: Kuruluşunda üye sayısı 2 bine yakındı. Biz yönetime geldiğimizde bunu ön elemeye tabi tuttuk. Zamanla İstanbul’dan ayrılan Batmanlıları ya da farklı yerlerden İstanbul’a taşınan Batmanlıları, vefat edenleri tek tek tespit ettik. Üye sayısı 900’e indi. İkinci bir ön eleme ile üye sayımız 600 olarak netleşti. Bu üyeleri aktif tutmaya çalışıyoruz. Hem etkinliklerimize katımlılarını hem de üyeliklerin sürekli güncellenmesini sağlıyoruz.

TÜRKAN: BADER, HANGİ AMAÇLA KURULDU?

SOLMAZ: BADER’in kuruluş amacı, İstanbul’daki Batmanlıları bir araya getirmek, onların birbirlerini tanımalarını, kaynaşmalarını sağlamak, herhangi bir sorun yaşandığında çözümüne yardımcı olmaktır. BADER olarak İstanbul’da yaşayan Batmanlıların her türlü sorunlarıyla ilgileniyoruz. Bu ailelerin, İstanbul’da kendilerini yabancı hissetmelerinin önüne geçiyoruz. Bir nevi aile oramı sunuyoruz. Çünkü yabancı bir şehirde yaşamanın zorluğunu gayet iyi biliyoruz. Bu zorluklarla hep birlikte başa çıkabilmek amacıyla kurulmuş bir dernektir. Derneğimizin bu amacını başarılı bir şekilde yerine getirdiğimize inanıyorum.

TÜRKAN: BADER’E ÜYE OLABİLMENİN KOŞULLARI NELERDİR?

SOLMAZ: BADER’e üye olabilmenin kriteri Batmanlı olmaktır. İstanbul’da ikamet etmektir. Bu iki kıstası taşıyan herkes, derneğimize üyelik başvurusunda bulunabiliyor. Dil, din, ırk, hiçbir ayırım yapmadan Batmanlı olup İstanbul’da yaşayan herkese derneğimizin kapılarını açıyoruz. Derneğimizin en büyük misyonlarından biri de budur.

TÜRKAN: İSTANBUL DA KAÇ BATMANLI DERNEĞİ VARDIR?

SOLMAZ: İstanbul’da çok sayıda Batmanlı dernek var. Sanıyorum sayısı 40’a ulaşmış durumda. Ancak biz BADER olarak 13 Batmanlı dernekle birlikte BADEF’İN (Batman Dernekleri Federasyonu) üyesiyiz. BADEF çatısı altında birleşerek hem gücümüze güç katıyoruz, hem aramızdaki dayanışmayı arttırmayı amaçlıyoruz.

TÜRKAN: DERNEĞİNİZE EN FAZLA GELEN TALEP YA DA ŞİKÂYETLER HANGİ KONUDADIR?

SOLMAZ: Yardımlaşma ve öğrenci bursları konularında, alacak-verecek meselelerinde, aileler arası hususi sorunlarda, işsizlik sorunlarında talepler geliyor. Esasında en yetersiz kaldığımız nokta, burs konusundadır. Federasyon ve diğer dernekler arasında bu konuda bütünlük sağlamaya çalışıyoruz. Esas isteğimiz, şu anda İstanbul’da üniversite okuyan 500’ü aşkın yakın Batmanlı öğrenciye burs yardımı yapmaktır. Daha önceden esnaf ya da işadamlarından oluşan bazı gruplar, para konusunda bazı kesimler ve dernekler tarafından rahatsız edilmiş olabilirler. Ancak yıllardır bu konuda titiz davranıyoruz. Gereksiz bir yere para toplama işlemi asla ama asla olmamıştır. Biz onlara her zaman şunu söylüyoruz, bir öğrenciye burs vermek istiyorsanız, size öğrencinin bilgilerini verelim, hesap numarasını, telefon numarasını verelim, parayı onun hesabına siz aktarın diyoruz. Biz sadece yardıma ihtiyacı olan öğrenciler ile işadamlarını buluşturma noktasında aracı olalım istiyoruz. Ancak bu konuda büyük bir boşluk var. Sadece biz derneklerin girişimleriyle çözülebilecek bir sorun değil. Batman Belediyesinin, Valiliğin, Batmanlı işadamlarının, Ticaret Odası’nın, Ticaret Borsası’nın ve meslek örgütlerinin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Bütünlük içerisinde hareket etmeliyiz. Gerçekten de çok fazla ihtiyaç sahibi öğrencimiz var, bu konuda çok üzülüyoruz.

TÜRKAN: BUGÜNE KADAR NELER YAPTINIZ?

SOLMAZ: Geleneksel hale getirdiğimiz bir piknik etkinliğimiz var. Bir de Batmanlılar Gecesi adı altında her yıl düzenlediğimiz buluşma etkinliğimiz var. Her yıl bunları düzenliyoruz. Batman’ın il oluşu nedeniyle bu yıl 5. kutlamamızı gerçekleştiriyoruz. BADER olarak Ramazan aylarında esnaflarımızdan, işadamlarımızdan topladığımız gıda, giyim, ayakkabı kolilerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. İhtiyaç sahibi aileler varsa onlara yetişmeye çalışıyoruz. Hakikaten ihtiyaç sahibi ailelere ulaşıyoruz. Dernek olarak elimizden gelen katkıyı sunuyoruz. Aslında bu konuda düzenli bir sistemin kurulmasını istiyoruz. İşadamları ve hayırseverlerle birlikte yardıma muhtaç ailelere ve öğrencilere düzenli şekilde yardım ulaştırmak istiyoruz. Bu konuda da bir eksiklik var. Batmanlı bürokratlar, işadamları ve sivil toplum örgütlerinin, Batmanlı derneklere daha fazla ilgi göstermesi lazım. Senede bir gün derneğin gecesine katılmakla değil, bunun dışında da kendilerini derneğe katmalarını, dernekle sürekli diyalog halinde olmalarını,  dernekte oluşabilecek yardımlaşma çalışmalarına karşı kayıtsız kalmamalarını istiyoruz.

TÜRKAN: BADER OLARAK HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

SOLMAZ: Periyodik olarak, geleneksel hale getirdiğimiz piknik, gece ve yardımlaşma çalışmalarının dışında en büyük hedeflerimizden biri, İstanbul’daki derneklerimizin kurumsallaşmasını sağlamaktır. Bu kurumsallaşmanın temeli de mülk edinmekten geçiyor. Bir derneğin bir merkezi, mülkü olduğu zaman, çalışmalarını daha aktif yürütebiliyor. Şimdiki hedefimiz, derneğe bir bina kazandırmaktır. Bu yüzden bir dernek binasını mülk edinmeyi ve hatta bütün Batmanlı derneklerini aynı binada toplamayı arzuluyorum.

Diğer isteğimiz ve hedefimiz ise burs konusundadır. Öğrenci bursu konusunda daha etkin çalışma yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum. İstanbul’da yaşayan Batmanlı öğrencilerimizin zorluk ve sıkıntı çekmesini önlemek için barınma ve geçinme konusunda onlara yardımcı olmak, en büyük arzumuzdur. Bunun için Batman Belediyesi, Valiliği, işadamları ve bürokrasinin, üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyorum.

TÜRKAN: BATMAN IN OLUŞU NEDENİYLE HER YIL ETKİNLİK DÜZENLİYORSUNUZ ETKİN

SOLMAZ: Batman’ın il oluşunu kutlamaya ilk olarak 2011 yılında başladık. İlk kutlamayı tertip ederken kararsızdık, katılım olmaz sanıyorduk. Ama çok ilginçtir her sene katılım daha fazla büyüyor. Batman’ın il oluşunu kutlamaktan ziyade, bir araya gelmek asıl hedefimizdir. Bu, sembolik bir addır. Bunun içeriğini doldurmak önemlidir. Biz senede bir gece bile olsa bütün Batmanlıları bir araya getirip, nezih bir ortamda hem birbirleriyle tanışmalarını hem eğlenmelerini, hem de kendilerini Batman’daymış gibi hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Hem bu nedenlerden ötürü bu geceyi düzenliyoruz hem de Batmanlılık bilincini oluşturmak için düzenliyoruz. Batman’ın İstanbul gibi bir metropolde anılması, dile getirilmesi önemlidir. Neticede Batman, gelişen bir kent. Sanayisi ile nüfusu ile tekstili ile tarihi geçmişi ve turizmi ile büyüyen bir kent. Bunun ön plana çıkarılması önemlidir.

TÜRKAN: BATMAN’I NASIL BULUYORSUNUZ?

SOLMAZ: Batman çok büyümüş ama halen köy kent görünümündedir. Eleştiri olarak tek bir tarafa yüklenmek asla doğru değildir. Yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin, sorumluluğu vardır. Yıllardır çözülemeyen bir İluh Deresi sorunu var. Altyapı sorunu var, imar sorunu var, çevre yolu problemi var, kent ormanının olmayışı, Batman Çayının sahil düzenlemelerinin bir türlü bitirilemeyişi, kentin içinden geçen demiryolu hattı sorunu var. Bunlar şehrin değerini düşürüyor. Batman’ı çok farklı görmek istiyoruz. Bu eksiklikleri dile getirirken üzülüyoruz. Biz İstanbul’daki Batmanlılar olarak bu kentle ilgilenmeyi kendimize görev biliyoruz. Bu amaçla BADER çatısı altında bu buluşmaları, piknikleri düzenliyoruz. Dayanışmayı arttıralım, Batmanlılık bilincini oluşturalım diyoruz. İl derneğimizde de çeşitli kahvaltılar düzenleyerek bir aydınlarımızı, gazetecilerimizi, tarihçileri ağırlıyoruz ve Batman’ı orada da konuşuyoruz, anlatıyoruz.

TÜRKAN: BATMAN’IN TANITIMI İÇİN NELER GEREKİYOR?

SOLMAZ: Batman’ın tanıtımı için pek bir şey yapılmıyor. Senede bir yapılan Emitt Fuarı var. İşin güzel yanı, 2 senedir Valilik ve Belediye birlikte kutluyor. Ama bunu geliştirmek lazım. Bütün iller ferhanede günler düzenliyor. Batman günleri neden düzenlenmesin? Biz Batman olarak halen bunu gerçekleştiremedik. Bu, en büyük özlemlerimizden biridir. Bunun dışında Batman’ın tarih, turizm, sanayi ve sosyal gelişimine ait bir envanteri yapılmadı. Belediyenin çalışması vardı ama bunu yaygınlaştırıp güncelleştirmek lazım. Halen Batman’ın gizli kalmış tarihi yerleri var.  Batman, en eski yerleşim birimlerinden biridir. Bunların ortaya çıkarılması lazım, turizm ve tarihi zenginliklerini anlatmak lazım. Batman’ı layık olduğu yere getirmemiz gerekiyor. Mutlaka ortak bir paydada birleşerek bunu başarmalıyız. Valilik, bürokrat, Belediye, Kültür Müdürlüğü, kurumlar, işadamları, sivil toplum kuruluşları, Türkiye Petrolleri, Tüpraş, meslek örgütleri, basın, ortak paydada buluşmalıdır.

TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

SOLMAZ: Batman’ın geliştiğini, yeni sanayi alanlarının açıldığını, istihdamın büyüdüğünü, kentsel sorunların çözüldüğünü, altyapı sorunlarının giderildiğini, tarihi ve doğal güzelliklerinin ortaya çıkarıldığını görmek ve bu gelişmelere şahit olmak istiyoruz. Bunun için üzerine düşen ne varsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bugün 25. yılını dolduran Batman’ın, artık hak ettiği yere ulaşması ve layık olduğu konumu elde etmesini arzuluyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...