Batman’a su vermenin yıllık maliyeti 300 milyon lira…

Batman’a su vermenin yıllık maliyeti 300 milyon lira…

Batman Valisi Ekrem Canalp başkanlığında Batman İl Su Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

TOPLANTI, GENİŞ KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

Toplantıya Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Havza Yönetimi Daire Başkanı Taner Kimençe ve Ela Doğanay, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Müdür Yardımcısı Mehmet Demir, Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Muhammet Şah Yiğit, DSİ 103. Şube Müdürü Turan Keleş, AFAD Müdür Vekili Cemal Öztürk, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir ile Batman Belediyesi Başkanlığı Su ve Kanalizasyon Müdürü Celal Arı katıldı.

BATMAN'A MALİYETİ 300 MİLYON LİRA…

Vali Ekrem Canalp “Son iki yıl içinde bütüncül su yönetimi ile ilgili temel konuları ele aldık. Batman’da 293 köy var. Bazı köylerimiz suyu tabii cazibeyle kaynaklardan temin ediyor, bazı köylerimiz sondajlanarak elde edilen yeraltı suyu kullanıyor ama köylerimizin yarısı sondaj sularına, yeraltı sularına muhtaç. Beş belde belediyemizin büyük çoğunluğu da yeraltı suyu kullanıyor.  İlçe belediyelerimiz kısmen kaynak suyu kullanıyor ama ilçe belediyelerimiz de temelde yeraltı sularına muhtaç. Batman Çayın kenarına kurmuş olduğumuz keson kuyulardan 470 bin nüfuslu kentin su ihtiyacını elektrik kullanarak karşılıyoruz. OSB, çay üzerinde kurduğumuz keson kuyulardan elektrikle su temin ediyor. TPAO Bölge Müdürlüğü, kendi sondaj kuyularından su temin ediyor ve elektrikle su üretiyor. BOTAŞ gibi TÜPRAŞ gibi kuruluşlar da su ihtiyacını TPAO’dan karşılıyor. Bu tabloda bakmamız gereken husus; yerel yönetim üzerindeki maliyet, belediyeler üzerindeki maliyet, İl Özel İdare üzerindeki maliyet, köylünün üzerindeki maliyet ve şirketlerin üzerindeki maliyet. Bunun elektrik kullanmak suretiyle Batman'a maliyeti yaklaşık 300 milyon lira. Yani biz 300 milyon liralık yıllık elektrik tüketiyoruz. Cari açığımızın en büyük kalemi enerji açığıdır. Elektrik ihtiyacımızın büyük bir kısmını maalesef yurtdışından temin etmiş olduğumuz doğalgazı elektriğe çevirmek suretiyle temin ediyoruz. Yani Batman 300 milyon lira ulusal ekonominin cari açığına sebebiyet veriyor. Yapmamız gereken şey, bu tabloyu tersine çevirmektir. Yani cari açığı büyüten, cari açığa sebep olan bir su tüketimi değil, bunun yerine tabii cazibeyle, doğal akışla, doğal basınçla su temin eden bir sisteme dönmek. Bunu yapabilmek için de Batman çayı havzasını bütüncül olarak ele alan bir proje geliştirmek” dedi.

SİLVAN VE GARZAN BARAJLARINDAN SU TEMİN ETMEK İSTİYORUZ

Silvan Barajından saniyede 6 metreküp civarında suyu temin edecek projeye yoğunlaştıklarını belirten Vali Canalp “Bu suyu çelik borularla Güvercinlik bölgesindeki bir arıtma tesisimize getireceğiz. Burada suyu arıttıktan sonra köylerin, belde belediyelerin, ilçe belediyelerin, il belediyesinin ve endüstriyel alanların, organize sanayi bölgesinin, TPAO’nun, TÜPRAŞ’ın, BOTAŞ'ın su ihtiyacını tek bir arıtmadan çıkararak karşılayacağız. Bunu Silvan Barajı Projesi olarak başlattık ama yetmez. Garzan Barajı çıkışında arıtma tesisi kuralım dedik. Suyu arıtılmış haliyle tek kaynaktan vermek ve tabii cazibeyle doğal akışlı suyu temin etmek istiyoruz. İki arıtmadan çıkan su, Batman'ın nüfusunun yüzde 90'ını elektrik enerjisi tüketmeden, sürdürülebilir doğal tabii cazibeyle su teminini mümkün hale getiriyor” dedi. (Yasin Emrak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ