Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN
İzinsiz iktibas edilemez.
Batman’da iz bırakan isimlere yer verdiğimiz Nostalji Sayfamızda bu hafta yine geçmişe yolculuk yapacağız sizlerle. Batman’da 1940’lı yıllarda Nahiye Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kayhan ve 1950 yıllarında Tahrirat Kâtipliği (Özel Kalem Müdürlüğü) yapan Selahattin Sami Ertaş’ın hayatını kaleme alıyoruz.
***
1940’LARIN NAHİYE MÜDÜRÜ AHMET KAYHAN:
Ahmet Kayhan, 1911 yılında Siirt’te doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Siirt’te tamamlayan Kayhan, Siirt Belediyesi’nde Muhasebe Müdürü olmuştur. 2. Dünya Savaşı patlak verdiğinde, 1940–1942 yıllarında ikinci defa Silvan’da askerlik yapmıştır. Askerlik görevine müteakip, muhasebe müdürlüğüne geri dönen Ahmet Kayhan, Siirt Valisi’nin “Yükün ağır, çoluk çocukla burada bu maaşla geçinmen zor, istersen seni yeni nahiye olan ve geleceği parlak olan İluh’a (Batman) Nahiye Müdürü olarak göndereyim” teklifi üzerine, 1943 yılında Batman’a atanmış, 1950 yılına kadar kesintisiz Batman (İluh) Nahiye Müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 1950 yılından sonra, 1956’ya kadar başka nahiyelerde müdürlük yaptıktan sonra Batman’a yerleşmiştir. Nahiye Müdürlüğü sırasında Batman’ın kalkınmasına ve şehirleşmesine katkıda bulunarak emeği geçmiştir. 1972 yılında Batman’da vefat eden Ahmet Kayhan, 3 kız 7 erkek çocuk sahibidir. Çocuklarından Yılmaz Kayhan, Batman’ın ilk avukatlarından, Ömer Faruk Kayhan ilk yerli eczacısı, Ali Dinç Kayhan da ilk diş hekimlerindendir. Uzun yıllar Batman’da görev yapmışlardır. Diğer çocukları Memduh Kayhan ve Çetin Kayhan yıllarca TP’de (Türkiye Petrolleri) görev yapmış ve emekli olmuşlardır. Bir diğer oğlu Metin Kayhan, Tekel Başmüfettişliğinden emekli olmuş, en küçük oğlu ise emekli öğretmen albaydır.
***
1950‘LERİN TAHRİRAT KÂTİBİ SELAHATTİN SAMİ ERTAŞ:
Selahattin Sami Ertaş, 1918 yılının 1 Temmuz’unda Siirt’un Eruh İlçesinde dünyaya geldi. Kalabalık bir ailede doğup büyüyen Selahattin Sami Ertaş, Siirt’in Lodi Nahiyesinde uzunca bir süre Nahiye Müdürlüğü yaptı. Zamanla evlenip çoluk çocuğa karıştı. Yurdun birçok yerinde memurluk yaptı. 1953 yıllarında eşi ve çocukları ile birlikte Tahrirat Kâtibi olarak Batman’a gelen Ertaş, İluh Mahallesinde karakolun yanındaki Nahiye Lojmanlarında ikamet etti. Görevi icabı, yörenin en yetkili isimlerinden biriydi. O dönemlerde Kaymakamlar yörede pek fazla durmadığından ve çok fazla görev yapmadığından, Tahrirat Kâtipliği, yerleşim yerinin bütün sorunlarından mesuldü. Selahattin Sami Ertaş da bu görevi yürüttüğü dönemde Batman’da devlet adamlarını ağırlamış, önemli görüşmeler yapmış, en az Kaymakam kadar sözü geçen biri olmuştu. Batman’da emekli olan Selahattin Sami Ertaş, emekliliğinden sonra 1978 yıllarında İzmir’e yerleşti, 16.10.1982’de ise İzmir’de vefat etti.
NOT: Nostalji Sayfamızı hazırlayan Eğitimci Ekrem Günaydın'a teşekkür ediyoruz. https://www.facebook.com/ekrem.gunaydin?ref=ts&fref=ts
Editor : YUSUF KAVAK