Gazetemizin
youtube kanalında
Gerçekleştirdiğimiz söyleşiler,
İyi gidiyor.
Güzel tepkiler alıyoruz.
Güzel tepkiler alınca,
Yayın günlerini arttırıyoruz.
Kamera arkası ekip biraz muzdarip ama olsunJ
Bayram sonrası bomba gibi söyleşilere şimdiden hazırlık yapıyoruz.
O, güzel tepki verdiğiniz söyleşilerden birini de geçen hafta gerçekleştirdik.
Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün’ü ağırladık ofisimizde.
@batmansonsoztv youtube kanalında,
Tam 21.00’de başladı yayınımız.
Müdür Bey,
10 aydır Batman’da görev yapıyor ama
Bundan önce hem yurdun farklı illerinde görev yapmış
Hem de tarımla uğraşan bir ailede doğup büyümüş.
Bu yüzden tam tecrübeli.
Görev yaptığı dönemde Batman’da tarım ve hayvancılık alanında
İyi gelişmeler yaşansın istiyor, belli.
Bir çaba ve gayret içerisinde.
Batmanlı olması da bu çabayı epey bir perçinliyor.
Av yasağına karşı balık tezgâhlarını birebir denetliyor,
Çiftçiyi yanlış sulamaya karşı bilinçlendirmek için etmediği kalmıyor,
Tarıma yeni ve alternatif ürünler kazandırmak istiyor,
Denediği bazı ürünler var, tek tek yazdım aşağıda.
Hayvan desteklerini arttırmak için projeler hazırlıyor.
Bunlar önemli çalışmalar.
Belki bugün hemen değil ama
Yarın bu çalışmalar çok güzel meyve verecek ben, inanıyorum.
Müdür Bey, neler anlatmış, buyurun bakalım.
…
TARIMLA UĞRAŞAN BİR AİLEDEN GELİYORUM
-Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
“Batman Gercüş 1971 doğumluyum. 9 çocuklu ailenin üçüncü çocuğuyum. İlkokulu Hürriyet Ortaokulunda, 100 Ortaokulunda okudum. Liseyi Ziraat Lisesi'nde okudum. Tatvan'da 2 yıllık Gıda Teknolojisi okudum. Ziraat Fakültesini bitirdim. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir ailede büyüdüm. 30 yıldır ben de bu alanda hizmet veriyorum. Muş, Antep, Hatay, Diyarbakır ve Erzurum'da görev yaptım. 17 yıldır yöneticilik yapıyorum. Son görev yerimiz Batman oldu. 10 ay önce Batman İl Tarım ve Orman Müdürü olarak görevlendirildim. Nahide Hanımla evliyim. 3 çocuk sahibiyim”
396 PERSONELLE HİZMET VERİYORUZ
-Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilgili bilgi verir misiniz?
“Batman merkezde 275, ilçelerde 121 toplam olmak üzere toplam 396 personel ile hizmet veriyoruz. Bu personelimizin 74'ü mühendis, 41'i veteriner hekim. Şubelerimiz Bakanlıklarımızın talimatları ile kurulan şube müdürlükleridir. Bu şube müdürlüklerimizin hepsi de fiili olarak arazide görev yapmaktadır. Koordinasyon Şube Müdürlüğümüz, bütün projelerimizin organizasyonunu yürüten birim. Kırsal Kalkınma Şubemiz, kırsal kalkınma projelerini değerlendiren birim. Bunun gibi bütün birimlerimiz aktif görev yapıyorlar”
-Hem tarımdaki ürün arayışları hem Ramazan Ayı denetimleri derken yoğun bir tempoya girdiniz. Biraz anlatır mısınız neler yapıyorsunuz?
“Özellikle Ramazan Ayı’nda gece gündüz denetimler yaptık. Biliyorsunuz, Ramazan kolileri dağıtıldı. Bunların denetimlerini yaptık. Dediğiniz gibi tarımsal ürün arayışları, besicilere yönelik geliştirme çalışmalarımız devam ediyor”
VAHŞİ SULAMA YERİNE POMPALI SULAMA KULLANMALIYIZ
-Bölgede yağmurların yağmaması üzerine ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Tarım alanları risk altında. Kurumun bu konuda alacağı önlemler var mı?
“Ocak Ayında İl Kuraklık Komisyonu kuruldu. Tüm ilçelerimizde saha kontrolleri yapıldı. Gerekli raporlar alındı. Üç çeşit kulaklık vardır. Meteorolojik kuraklık, tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklık. Evet, bölgede beklenen yağışlar daha gelmedi. Beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle belki buğday ve mercimekte verim düşüklüğü olabilir. Ancak kuraklık yaşanmayacağı kanaatindeyim. İlk aşamada Gercüş İlçemizde kuraklık riski görünüyordu ancak son yapılan incelemelere göre bu risk azaldı. Kuraklığa neden olan faktörleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Mesela suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız. Vahşi sulama, hem su israfına hem toprağın kaybolmasına hem de suyun kirlenmesine yol açıyor. Meteoroloji Müdürü ile yaptığımız görüşmede, yağış beklentisinden bahsetti. Bu yüzden kuraklık yaşanmayacağı yönünde umudumuz var.”
BATMAN’DA TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI BİR EKONOMİ GELİŞİYOR
-Batman’ın tarım ve hayvancılıktaki profili nedir?
“Batman’da tarım ve hayvancılığa dayalı bir gelişme var. Halkımız tarım ve hayvancılıkla daha fazla ilgileniyor. 476. 600 hektarlık alana sahibiz. 157.000’i tarım alanı 41.000 i mera arazisi ve 203.000 ise tarıma elverişsiz arazimiz var. 861.275 küçükbaş ve bunun yanında 121.574 büyükbaş hayvanımız var. Batman’da hayvanla uğraşan kayıtlı 11 üreticimiz var. Kurumumuza kayıtlı 7100 çiftçimiz var”
-Batman’da fıstıkçılık da gelişiyor. Çiftçinin fıstığa ilgisi nasıl?
“Gittiğim toplantılarda da hem de fıstık fidanlarını dağıtırken özellikle ve özellikle çiftçilerimize şunu ifade ediyoruz, kıraç tarla tarıma elverişli olmayan yerlere diksinler fıstık ağaçlarını. Çünkü fıstık ve badem, suyu sevmez. Her yere dikilebilen ağaçlar. Bu yüzden verimli arazileri fıstık ve bademle işgal etmemek lazım. Kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerekiyor. Arazilerimizi verimli kullanmalıyız”
TARIMA YENİ ÜRÜNLER EKLENECEK
-Tarımda alternatif ürün arayışı devam ediyor. Bu çalışmalarla ilgili bir gelişme var mı?
“Batman’da Siirt fıstığı şu anda iyi gidiyor. Sason’umuzda çilek, alternatif bir tarımsal ürün olarak yetiştirilmeye devam ediyor. Şu anda 18 çiftçimiz lavanta üretiyor. Ekim ve biçim makinelerimiz hazır, yakında susam ve sarımsak ekeceğiz, aronya ekeceğiz”
-Hayvan yetiştiricilerine ve çiftçilere verilen destekleri konuşalım biraz da. Neler veriliyor yetiştiriciye?
“Öncelikle şunu belirteyim, hayvan yetiştiricileri ya da bitki yetiştiricileri, desteklere başvurabilmeleri için kurumumuza kayıtlı çiftçi olmaları gerekiyor. Geçen hafta bitki destekleri ödendi. Batman’da 45 milyona yakın bir desteğimiz oldu. Hayvansal destekler de üreticilerimizin hesabına yattı. Hayvansal desteklerimiz çok geniş. Sadece bu küpeli hayvanlar için değil, buzağı desteği olsun, süt desteği olsun. 19’a yakın destek türü var. Anaç koyun, keçi desteği, buzağı desteği, düve desteği, süt desteği, manda desteği, malak desteği, bunlardan bazıları. Mesela et desteği var”
TARIM ALANINI BETONLAŞTIRMAK YASAK
-Batman’da tarım arazilerinin korunamadığı yönünde eleştiriler var?
“Çok güzel tarım arazileri üzerine kurulan bir kentimiz var. Bir Batman Ovamız bir de Gercüş Ovamız var. Çok sayıda tarım ürünü rahatlıkla yetişebiliyor. Şu anda Batman’ın imar planı çizildi biliyorsunuz. İmar planında tarım arazileri korunacak. İl Müdürlüğümüz ve Valiliğimiz, tarım alanlarının betona dönüştürülmesine karşı bir mücadele içinde.
Valilik bünyesinde Toprak Koruma Kurulumuz var. Kurul da tarım arazilerini koruma yönünde çalışa yürütüyor. Bir yere bina dikilecekse önce önceleniyor. Tarım alanıysa asla izin verilmiyor”
ÇİFTÇİ, TARIMDA YANLIŞ UYGULAMALAR YAPIYOR
-Tarımda yaşanan sıkıntılar neler?
“Tarımda yanlış uygulamalar, en büyük sıkıntımız. Çiftçilerimiz tarımsal faaliyet yaparken yanlış uygulamalar içerisine giriyor. Mesela verimli araziler, fıstık ve badem ağaçlarla işgal edilebiliyor. Çiftçinin yanlış sulama teknikleri, yaşadığımız en önemli sıkıntılardan biri. Yanlış budama bu sıkıntılardan biri. Mesela ekiplerimiz sahada süneyle mücadele çalışması yürütüyor, buğdaylarımızı kontrol ediyor. İlaçlama konusunda çiftçiye tavsiyelerde bulunuyor. Çitçiye yönelik bilgilendirmeler yapıyorlar. Bu şekilde tarımda yanlış uygulamaları bitirmeye çalışıyoruz”
AV YASAĞINI DELENLERE CİDDİ CEZALAR VAR
-Av yasağı ile ilgili bilgi verir misiniz?
“1 Nisan itibariyle av yasağı başladı, 30 Haziran’da sona erecek. İç sularda avlanmak kesinlikle yasak. Kırsalda jandarma, merkezde ise emniyet, ciddi denetimler yapıyor. Bizler de gelen ihbarları anında değerlendiriyoruz. Ciddi yaptırımlar uygulanıyor. İhbarlar, bizim Hayvansal Şube Müdürlüğümüze yapılıyor. Kendim bizzat balıkçıları geziyorum. Av yasağına rağmen gördüğüm balık türleri olunca ikazda bulunuyorum, ikinci tespitte ise ciddi cezalar uyguluyoruz. İşletmelere 5 bin TL ceza kesiliyor. Kaçak avlanan şahıslara da ceza uygulanıyor. Jeneratörlerine el konulan kaçak avcılar oldu. Yarın tezgâhlarında, üst sularımızdaki balıkları görmek istiyorlarsa, Haziran’a kadar sabretsinler. Bıraksınlar bunlar üresin, av yasağı bittikten sonra bereketlensin.
ARICI OLMAK İSTEYENLERE DESTEKLER VAR
-Kurumun arıcılığı geliştirmeye dönük destekleri var mı?
“Evet. Arıcılıkta Sason İlçemiz ön planda. İlçelere gittik. Bunu geliştirmek için yüzde 50 arıcılık desteğinin duyurularını yaptık. Şu anda arıcılık yapmayı kabul eden 15 üreticimiz, bu hibe desteğinden faydalandırılacak. Kozluk’ta Kaymakamlık öncülcüğünde çalışmalar başladı. Onlara hem konteynır hem kova verilecek. İlçelerde arıcılık kursları veriyoruz. Bu alanda bir gelişme sağlamak istiyoruz”
BATMAN’DA KOOPERATİFÇİLİK BİR TÜRLÜ GELİŞEMİYOR
“Batman'da nedense bir türlü kooperatifçilik ve birlik oluşturulamıyor. Şu anda 22 kooperatifimiz var. Ama bu asla yeterli değil. Kooperatif konusunda çok zayıfız. Mesela kadın kooperatiflerinin kurulması gerekiyor. Kadın girişimciler çıksın istiyoruz. Mesela Sason’da çilek üreticiliğinden ödül almış bir kadın var. Kozluk’taki bir hanımefendi, her derde deva projesi ile sarımsak üreterek girişimci olmayı başardı. Kooperatifler kurulursa projeler artar, destekler artar”
-Yeni dönemde ne tür projeler bekliyor Batmanlı Çiftçiyi?
“Seracılığa desteklerimiz var. Naylon çit veriyoruz. Şimdi ciddi bir projemiz var eğer AB’den olumlu sonuçlanırsa seracılarla işbirliği yapacağız. Bölgesel peynir projemiz var, tüm bölgeyi kapsayacak bir proje. Geçen sene 12 proje sunduk, 3’ü kabul edildi. Gercüş’te sulama yeraltı kaynaklarını bir araya toparlamaya çalışacağız”
BOZUK VE BAYAT ÜRÜNLERİ ALO 174’E BİLDİRİN
-Gıda denetimleri yapıyorsunuz. Nelerle karşılaşıyorsunuz?
“Amacımız tarladan sofraya, güvenli gıda ulaştırmak. Güvenli gıdaya ulaşmak herkesin hakkı. Şu anda 303 üretim işletmesi, 726 toplu tüketim işletmesi, 1024 toplu satış yerlerimiz ve 2074 işletmemiz var. Sadece 2020 yılında pandemiye rağmen 3124 denetim yaptık. WhatsApp hattımız ve ALO 174 hattımız var. Denetimcinin en iyisi, tüketicinin en iyisidir. Halkımız tarihi geçmiş, bayatlamış, bozuk ürün tespit ettiğinde bunu bize ihbar etmeli. Merdiven altı üretim yapan ve insan sağlığıyla oynayan işletmelere para cezası, kapatma cezası ve hapis cezası uygulanıyor”