BATMAN EKİBİ, MERSİN'DE KAZIDA

BATMAN EKİBİ, MERSİN'DE KAZIDA

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Batman Üniversitesi koordinesinde Mersin’in Akdeniz kıyısında 2 bin 800 yıl önce kurulan Kelenderis Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın Başkanlığında devam ediyor.

TURİZME AÇILACAK

35 yıldır süren çalışmalar kapsamında birçok tarihi yapı ortaya çıkarılırken dünyada nadir örnekleri bulunan ve kenti de özel kılan antik limanın mozaik haritası da bulunarak koruma altına alındı. Dünyada nadir yerlerde bulunan ve Kelenderis’te de ortaya çıkarılan 13 metreye 3 metre ölçülerindeki mozaikten yapılan bin 500 yıl öncesinin yer aldığı kent haritası antik kenti farklı kılıyor. 2021 yılından itibaren yılın 12 ayı kazı ve restorasyona izin verilen antik kentin birkaç yıl içinde tamamen turizme açılması hedefleniyor. Antik kentin kazı başkanlığını yürüten Üniversite Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın, Kelenderis Kazısı’nın 1987 yılından bu yana aralıksız yürütülen ve 2021 yılından itibaren de Cumhurbaşkanlığına bağlı 12 ay sürdürülen kazılar arasında bulunduğunu söyledi. Kelenderis Antik Kenti’nde 35 yıldır süren çalışmalarda Roma İmparatorluk dönemine ait bir liman hamamı ortaya çıkarıldığını anlatan Aydın, liman hamamının restorasyonunun yapılarak turizme hazır hale getirildiğini belirtti. Kelenderis’te bazilikal planlı 370 metrekare mozaik bulunduran bir kilise ortaya çıkarıldığını ifade eden Aydın, “Kilisenin çatısı dahil bütün restorasyon çalışmaları yapılarak turizme hazır hale getirildi. Bu iki yapımızın yanı sıra Osmanlı dönemine ait bir antrepo (depo) binası restore edilerek şu anda kazı ofisleri olarak kullanmaya başladık” dedi.

200-300 YILLIK İSKELETLER BULUNDU

Kentin tamamında ortaya çıkarıldıkları yerde korunan 500 metrekare mozaik bulunduğunu vurgulayan Aydın, kentin açık hava mozaik müzesine dönüştüğünü ve bu sayede ender antik kentler arasında yer aldığını kaydetti. Kentte çok sayıda iskelet bulduklarını ve bu iskeletlerin yaklaşık 200-300 yıllık olduklarını ifade eden Doç. Dr. Mahmut Aydın, bu iskeletleri Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümüne teslim ettiklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ