GÜNDEM

Batman Fıstığı, kameralarla izleniyor

Batman Üniversitesi Öğretim Üyeleri, TÜBİTAK TEYDEB-1507 destek programı kapsamında hazırlanan proje kapsamında fıstık ağaçlarını yapay zekâyla takip ediyor.

Batman Fıstığı, kameralarla izleniyor
01-10-2024 16:07
01-10-2024 16:08
BATMAN

FISTIK AĞAÇLARININ VERİMİ ARTTIRILIYOR

Antep ve Siirt fıstığı yetiştiriciliği için hazırlanan, TÜBİTAK tarafından desteklenen tarımsal verilerin takibi, toplanması ve yönetimi için nesnelerin interneti (IOT) tabanlı platform projesiyle fıstık bahçelerine yerleştirilen sensör ve kameralar ile fıstığın her dönemi kayıt altına alınıp bitki hastalıklarının önüne geçiliyor, verim artırılıyor. Elde edilen verilerin analiziyle fıstık yetiştiriciliğinde kullanılan yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlamasının hedeflendiği projenin temel amacının tarımda büyük veri toplayarak yazılımsal ve donanımsal alt yapı sağlamak olduğu bildirildi.  Projenin yenilikçi yönlerinin oldukça fazla olduğunu dile getiren proje araştırmacılarından Prof. Dr. Ömer Ertuğrul “Bu ürünün en büyük faydası, çiftçi için tarlaya gitmeden kendi ağaçlarını kontrol edebilmesi ve bu sayede fıstık veriminin artırılmasıdır” dedi.

YAPAY ZEKÂ DİĞER TARIMSAL ÜRÜNLERE DE UYGULANACAK

 Batman Üniversitesinin yapay zekâyı diğer tarım ürünleri için de kullanmayı planladığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Demir “Buradan elde edilen bilgi ileride diğer tarım ürünlerini de kapsar hale gelecek. Bu anlamda üniversite-kamu ve sanayi iş birliğiyle çiftçilerimizi geleceğin teknolojisine hazırlayarak alt yapı desteği sunmak istiyoruz” dedi. (Bayram Ayhan)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA