Batman’ın Beşiri İlçesi’nden Dünya’ya açılan kapı; turkisemart….

Beşiri’den dünyaya açılan pazaryeri markası turkisemarket.com açıldı...

17 yaşında yaşadığı Batman’ın Beşiri İlçesinden Avrupa’ya göç eden ve 40 yıldır İsviçre’de yaşayan Bünyamin Altun, İsviçre’den Türkiye’ye en çok turist ve yolcu taşıyan havayolu ve tur operatörü şirketlerinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Türkiye ürünlerinin pazar yeri markası olan turkisemarket.com’u açan Altun, hayatının başarı ve yeni kurduğu turkisemarket.com’un hikayesini paylaştı.

 -Bünyamin Altun kimdir, kısaca tanıyabilir miyiz?

Daha önce Batman’ın bağlı olduğu şimdiyse Batman’ın şirin ilçesi olan Beşiri’de 1964’te gözlerimi dünyaya açtım. Henüz 17’sinde üniversite eğitimim için ayrıldığım güzel şehrimden hiç uzak kalmadım.  Her fırsatta ailemi ve akrabalarımı ziyaret ediyorum. Her ne kadar 43 yıldır bedenen uzak olsam da ruhen hep şehrimde yaşadım.

 - Yurtdışına ne zaman çıktınız, eğitim ve iş hayatınızdan da biraz söz eder misiniz?

40 yıldır İsviçre’de yaşıyorum. 1985–1988 yıllarında Almanca, İngilizce, Fransızca dil eğitimini aldıktan sonra 1988-1992 yıllarında ekonomi ve finans eğitimini İsviçre’nin Zürich ve Basel şehirlerinde tamamladım. 1992-2000 yılları arasında İsviçre’den Türkiye’ye en çok turist ve yolcu taşıyan havayolu ve tur operatörü şirketlerinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanlığını yaptım. 2000 yılında Brezilya kökenli Embraer uçak üreticisi ve İsviçre’deki Crossair şirketinin sponsorluğu ile küçük ve orta boy uçaklarını Türkiye’ye getirip Türkiye’de ilk iç hatlar çapraz uçuş projesini başlattık. O yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonrası tekrar İsviçre’ye döndüm. Eğitimimi aldığım finans mesleğine 2001 yılında tekrar döndüm ve daha sonra dünyanın en büyük finans kurumlarında yönetici olarak çalıştım. 2007 yılından sonra İsviçre’de bir bankaya bağlı danışmanlık ve varlık yönetimi şirketinde ekonomist olarak Asya Başkanlığını yaptım. 2011 yılından itibaren kendi finans, danışmanlık, varlık yönetimi şirketlerinin lisanslarını aldım. Daha sonra Londra, Dubai, İstanbul başta olmak üzere birçok yerde bu şirketlerimin şubelerini açtık. 2003 yılından 2018 yılına kadar birçok projede çalıştığı ve organizasyonunda bulunduğu WEF Davos’ta, ülkemiz için bila bedel ve daha birçok ülkeye eşlik edip, danışmanlık hizmeti verdim.

- O halde size hem kültür elçisi hem ülke için önemli bir yatırımcı diyebilir miyiz?

- Benim babam ailemizde devlet memurluğu yapan tek kişiydi. Bizlere devamlı ben sizi bu devletin parası ile büyüttüm derdi. Ülkeme hizmet için turizm ve havacılık zamanında ve daha sonra uluslararası finans dünyasında çok ağır bedeller ödedim. Yıllardır ülkemizi yatırımın yapılması için yurt dışında büyük çabalar verip, milyarlarca dolar yatırımın gelmesine, 1998 yılı depreminde 250 ton yardım malzemelerini kendi yolcu uçaklarımız ile getirilmesine, iş dünyasının yatırımlara ve uygun finans şartlarına ulaşabilmesine öncülük ettim. Yurt dışında yaşayan Türkiyeliler olarak dünyanın ilk ve tek e-ticaret pazar yeri olan turkishemarket.com projesi, Türkiye’deki üreticilerin tüm ürünlerinin dünya pazarında tanıtılıp satılması için çok önemli olduğunu gördük. Bu proje yeni olduğu için eksikliklerimiz elbette olacak ama ülkemiz için bunun başlangıç olduğunu ve çok önemli olduğuna inanıyoruz.

-E-ticaret projenize geleceğiz ama öncesinde şunu sormak istiyorum. Bu yoğun tempo sizi hiç yormadı mı?

“Aslında bir dönem yordu ve 2017 yılında yaşadığım sağlık sorunları nedeniyle yoğun iş temposuna ara vermek mecburiyetinde kaldım ve sadece gençlerin yeni projelerinin fikir öncülüğünü yapmakla yetiniyorum. Halen ülkemiz yararına yurtdışında olan birçok sivil toplum kuruluşlarında gönüllü mentorlük yapmaktayım. Ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgemizin de içinde olduğu şehirler için yeni yatırımcıların önünü açmak ve bunları hayata geçirmek için birçok projede de bila bedel mentorluk yapıyorum. Bunun yanı sıra 2016-2022 yıllarında İsviçre-Türkiye arasında yaşanan kişisel ve siyasi sorunlar ile ilgili ilk kitabımı yazmaya başlamış olup, bununla ilgili belgesel çalışmalarımı devam ettirmekteyim.

-turkishemarket.com'un ana müşteri kitlesi kimlerdir? Özellikle hangi coğrafi bölgelerden ve demografik gruplardan talep alıyorsunuz?

Bu proje ülkemize ve devletimize yük olmak için değil yük almak için kuruldu. Bizler bu ülkenin yurt dışında yaşayan vatandaşları olarak böyle bir projenin ülkemiz için artık elzem olduğunu düşündüğümüz için başlattık. Bugüne kadar devletimizden ne bir destek nede yardım talebimiz olmadı. Bu proje tamamı ile ülkesini seven kardeşlerimin destekleri ile doğmuş bir projedir. Ben bu projede bir mentor olarak ülkem için yardım etmeye çalışıyorum. Kurucusu ve mentoru olduğum bu projede dünyanın dört bir yanındaki Türkiye aşığı kardeşlerimin projesi oldu. Turkishemarket.com’un hedef kitlesi dünyada Türk marka ürün, restoran, turizm ve Türk menşeli her şeye ulaşmak isteyen herkestir. 7’den 70’e hitap eden Türk ürünlerini 10 dilde herkesin beğenisine sunmaktır. İlk hedef pazarlarımız ise Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Afrika ve MENA bölgesi ülkeleridir. Bu bölgelerde iş ortaklarımız ile çalışmalarımız sürmektedir”

-Türk ürünlerini dünya genelindeki müşterilere nasıl ulaştırıyorsunuz? Dağıtım süreci ve lojistik detayları hakkında bilgi verebilir misiniz     

“Yurt dışına hızlı kargo hizmeti veren tüm kargo şirketlerinin entegrasyonuna sahibiz. Ama aynı zamanda özellikle nakliyat ve havayolları şirketleri ve birçok ülkedeki kargo şirketleri ile turkishemarket.com için alternatif yollar için çalışmalarımız sürüyor”

- turkishemarket.com üzerinden ürünlerinizi hangi satış kanalları aracılığıyla sunuyorsunuz? Online mağazanız dışında herhangi bir fiziksel satış noktası var mı?

“Sayfamızı 2022 yılında ilk sadece e-ticaret sitesi olarak açtığımızda Balkan ülkeleri ve Arap ülkelerinden yoğun ilgi görmüştük. Daha sonra Güney Avrupa’daki ülkelerden de talep ve ilgi gelmeye başlamıştı. Buradaki en büyük bilgiyi sistemimizde entegre olan analiz yapay zeka programlarından alıyoruz”

- turkishemarket.com’u tercih edenler genellikle Türkler mi, yoksa yabancı müşteriler mi? Müşteri tercihleri ve davranışları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

“Biz her ülkeden herkese hitap ediyoruz. Tabii ki ülkemiz insanlarımız her daim önceliğimizdir”

-En fazla talep gelen ülkeler hangileridir? Bu ülkelerdeki müşteri taleplerine nasıl yanıt veriyorsunuz?

“Pazar yeri konsepti ile lokal Türk ürünlerinin pazarlanmasına yeni başlayacağız. Talepleri daha sonra göreceğiz inşallah.

-turkishemarket.com gelecekte hangi yeni ülkelere açılmayı planlıyor? Genişleme stratejiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Şu anda Almanya, İsviçre, BAE, İngiltere ve Bahreyn’de yoğun tanıtım hazırlıkları sürüyor. Türki Cumhuriyetinde de Kazakistan menşeli o bölgenin en büyük alışveriş sitelerinden biri ile bölgelerdeki pazarda ortak operasyon için görüşüyoruz. MENA ülkelerindeki hazırlıklarımız kargo ve satış ağı olarak tamamlandı. Bölgenin en güçlü kargo şirket Elit Lojistik ile 6 MENA ülkesinde ortak çalışıyoruz. Kanada ve Amerika bölgeleri içinde talepler geldi. Görüşmeler devam ediyor. Güney Amerika’ya özel önem veriyoruz. Almanya’daki iş ortaklarımızdan birinin Arjantin üzerinden o bölgede bulunan networkını kullanıp o pazara da girmeyi hedefliyoruz. Afrika bölgesinde şu anda Kenya ve Güney Afrika merkezli şirketler ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu bölge stratejik olarak bizim üzerinde durduğumuz bir bölge olacak. Asya bölgesi ile ilgili talepler var inceliyoruz. Avustralya ile ilgili oradaki iş insanlarımız ile birlikte ayrı bir çalışma başlattık. Oradaki kardeşlerimiz bu projede yer almak için çok heyecanlılar. 2022 Yılında e-ticaret sitesi olarak sayfamızı açtığımızda ilk Avustralya’dan Melbourne’den siparişimiz gelmişti. Kargo süreci uzun sürer diye özel yollardan müşteriye Avrupa’dan iletmiştik. Avustralya bizim için önemli bir Pazar yeri olacak”

- Ürünlerin müşterilere ulaşma süresi nedir? Uluslararası teslimatlarda karşılaştığınız zorluklar ve çözümleriniz neler?

“Ülkemizin en büyük eksikliği bu aslında. Ticaretin hızlı ve kolay olabilmesi için alternatif yolların hazırlıklarının yapılmaması. Devlet kontrolünde olan kurumların bu kapasiteye ulaşabilmesi için tarafsız ve rekabetçi ruhuna sahip olmasını temenni ediyoruz.  Biz bu konu ile ilgili kendi içimizde bir hazırlık yapıyoruz. Burada en büyük desteği yurt dışında dünyanın en büyük lojistik firmalarında çalışan Türk kardeşlerimizden alıyoruz. Bu konu sadece bizim için değil, tüm sektör için el atılması zaruri bir konu. Biz engel gördüğümüz yerde kendi alternatif ulaşım yollarımızı devreye sokacak networke sahibiz. Hantal ve bürokratik bir yapımız olmadığı için genç, dinamik ve hızlı ekibimiz ile üstesinden farklı olduğumuzu herkes görüyor”

-Platformunuzda sunulan Türk ürünlerinin kalitesini nasıl garanti altına alıyorsunuz? Kalite kontrol süreçleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

“Öncelikle bizimle çalışmak isteyen tedarikçi konusunda çok hassas davranıyoruz. Burada önceliğimiz önce kadınlarımızın ve girişimci iş insanlarımızın ürettiği ürünleri öne çıkarmaktır. Müşteri memnuniyeti ile ilgili birimimiz bu konu ile ilgili çok titiz davranıyor. Bu konu ile ilgili hassas bir şekilde ilgilenen ayrı bir ekibimiz var”

-Türk üreticileri ile nasıl işbirliği yapıyorsunuz? Üreticilere sunduğunuz avantajlar ve destekler nelerdir?

“Adından da belli olduğu gibi turkishemarket.com’un kuruluş amacı ülkemizde üretilen her şeyi dünya pazarlarında tanıtıp pazarlamaktır. Sloganımız ‘7 bölgeden 7 düvele’yi laf olsun diye seçmedik. Burada biz ‘yeter ki sen üret Türkiye’ diyoruz. İnanın diğer e-ticaret pazar yerlerine göre avantajlarımız saymakla bitmez ama bir kaçını burada sıralayayım. Öncelikle biz maliyet ve yüksek komisyon yükünü ortadan kaldırıyoruz. Bizim sizin ile bu röportajımızdan sonra yerli (ne kadar yerli) ve yabancı pazar yerleri firmalarının fiyatlandırmalarını nasıl değiştireceğini herkes görecek. Biz üretici dostuyuz. Bizde, üyelik ücreti yok, kategori ücreti yok, istediği ülkede satış halinde ek ücret yok, ürün yerleştirme ücreti yok. En önemlisi biz tedarikçilerimizin ürünlerinin pazarda tanınması ve tutulması halinde aynı veya benzer ürünü kendimiz üretmeyeceğiz. Bizde isteyen istediği her Türkiye ürününü Türkiye’de ve istediği her ülkede satabilecek. Belirttiğim gibi burada kadınlar ve girişimciler bizim için çok değerlidir”

-turkishemarket.com’un arkasındaki teknolojik altyapı nedir? Özellikle e-ticaret platformunuzu destekleyen teknolojik çözümler nelerdir?

“Öncelikle sistemimizi kullanmaya başladığınızda ne kadar hızlı, pratik ve anlaşılır olacağını göreceksiniz. Sistemimiz C2C yapısında olup, yazılı alt yapısı Net MVC HTML 5 yapısı ile güncel kodlama yapısı ile esnek bir yazılım dili ile hazırlanmıştır. Yazılımın teknolojisi var olan tüm entegrasyon, Xml ve ödeme entegrasyonları, kargo entegasyonları, muhasebe entegrasyonları ve daha fazlası için hazır ve kullanılmaya uygun şekilde kodlanmıştır”

-Müşterilerinizden aldığınız geri bildirimleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu geri bildirimlerin platform gelişimine etkisi nedir?

“Biz bu alanda yeni, genç ve uzman ekipten oluşan uluslararası bir Türkiye ekibiyiz. Müşteri geri bildirimi bizim için o hayati önem taşıyor. Çünkü onlardan gelecek eleştiri ve öneriler ile biz başarıyı ve gelişimi sağlayabileceğimize inanıyoruz”

-Kargo ve dağıtım süreçlerinde hangi lojistik partnerlerle çalışıyorsunuz? Bu işbirlikleri nasıl yürütülüyor?

“Bu konuda Türkiye’de PTTEM başta olmak üzere tüm kargo şirketlerinin entegrasyonunu tamamladık.  Almanya’da ve tüm Avrupa gönderilerimizde Deutsche Post, İsviçre’de Post kargo ve DP Schweiz, BAE’de ve 6 MENA ülkesinde Elit Cargo ve diğer ülkelerdeki bir çok kargo şirketi ile ortak çalışacağız”

-Rakiplerinizle rekabet ederken hangi stratejileri uyguluyorsunuz? Rakiplerinizden farklı olarak ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

“Biz ne kimseyi kendimize nede kendimizi kimseye rakip görüyoruz. Bizim konseptimiz ile diğer pazaryeri konsepti arasında çok farklılıklar var. Bizim en büyük avantajımız ağırlık Türkiye ve Türkiyelerin dünyanın neresinde olursa olsun ürettikleri ürünleri tanıtıp pazarlanması. Biz dünyada ilk lokal ürünlerin satılabileceği ve o ülkenin ismi ile anılan ilk ve tek pazar yeri platformuyuz”

-turkishemarket.com’un sosyal medya stratejisi nedir? Ürünlerinizi ve markanızı sosyal medya üzerinden nasıl tanıtıyorsunuz?

“Sosyal medyanın her mecrasında varız. Bunun ile ilgili sosyal medya reklam ve tanıtım departmanımız ilgileniyor.  Ayrıca dışarıdan da birçok uzman şirketlerden destek alıyoruz”

-Platformunuzda müşteri verilerinin güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Güvenlik protokolleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Sistemimiz her sayfası Universal 256 Bit SSL sertifikası ile korunmaktadır. Server yapımız çift koruma şekilde dışarıya kapalı, yedekleme anlık olarak mevcut, müşteri özel kredi kartı bilgileri korunmakta ve kayıt altına alınmamaktadır. Olası saldırı ve atak durumları için sistem güvenliği ayarlanmış kendisini otomatik korumaya alır ve sistemi durdurur”

-turkishemarket.com’un gelecekteki yatırım hedefleri nelerdir? Bu yatırımlar hangi alanlarda yapılacak?

“Şu anda bu konu ile ilgili görüştüğümüz Türk yatırım fonları var. Bunlar ile turkishemarket.com projesinin Türkiye’de halka açık şeffaf ve kontrollü bir kurum olmasını sağlayacağız. Buradaki hedefimiz devletimizin dış ilişkilerdeki hızına bizimde yetişim hızlı ticaret için alternatif ticari yollarının kapısını ülkemiz için sonuna kadar açmaktır. Dünyanın yurt dışında temsilciliği olan 3 ülkesi olduğumuza göre bunun ticari bir karşılığı da olması gerektiğine inanıyoruz. Herşeyi devletten beklemenin hem ticarete hem de ülkemize faydası olmayacaktır. En büyük maliyetler kargo ve lojistikte bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili çözüm ortaklarımızdan biri olan PTTEM ile yeni fikirler ve hızlı kolay ve ucuz yollar üzerine görüşüyoruz. Yurt dışında ortak çalıştığımız lojistik şirketlerinin yer ve teknolojisini Türk tedarikçilerin hizmetine sunmak için Almanya’daki iş ortağımız olan şirket Köln’de büyük ofis operasyon merkezı kiraladı. Bulgaristan ve Romanya’daki görüşmelerimiz devam ediyor. Turki Cumhuriyetlerdeki partnerimizin imkanlarını kullanma olanağımız var. MENA ve Arap ülkeleri bölgesinde bu hizmeti veren Türk kardeşlerimiz ile de görüşmelerimiz devam ediyor”

- Müşterilerinizin destek ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorsunuz? Destek hizmetlerinizin kapsamı nedir?

“7/24 WhatsApp destek hattı, telefon ile ulaşma imkanı ve her dilde gelen taleplere cevap imkanı”

-Platformunuzda sunulan ürün çeşitliliği nasıl belirleniyor? En çok hangi tür ürünler ilgi görüyor?

“Platformumuzda ürün çeşit kısıtlamaması bulunmamaktadır. Arabadan tekstile, ayakkabıdan motor parçalarına otel ve uçak reservationundan Türk restoranları seçimine kadar her şey bulunmaktadır. Platformumuz yeni açıldığı için şu anda talepleri toplamaktayız. Ürünlerin ilgisi ile ilgili analiz ve raporlama sistemimizi tedarikçilerimizin hizmetine sunuyoruz. Sadece gıdada her ülkedeki Türk gıda çeşitlerinin satışı yapılabilmektedir. Yani Almanya’da sadece Almanya’daki bir Türk süpermarketinin ürünleri satılabilmektedir”

- turkishemarket.com olarak gelecekteki büyük projeleriniz veya yenilikleriniz nelerdir? Bu planlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Türk ürünlerini dünyada her evin, dairenin kapısına koymaktır. Diğer büyük hedef ve temennimiz gençlerimize örnek olup onların bu gibi projeler ile bayrağı çok daha ileri görebileceklerini sağlamaktır. Hedefimiz Türkiye ve dünyadaki Türk ürünlerinin içinde alacağı bir platform olmaktır” (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2