BATMAN’IN İLK TAKSİCİLERİ

BATMAN’IN İLK TAKSİCİLERİ

Batman’ın ilk taksi hattı, Amo Nado’nun çocuklarının işlettiği Hayat Taksi idi.

Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN

İzinsiz iktibas edilemez.

RESMİ İLK TAKSİ DURAĞI

Hayat Taksi Durağı, Kubba Ailesinin resmi olarak kurduğu ilk taksi durağıydı. Uzun süre Vadullah, Mahfuz, Orhan ve Ayhan Kubba kardeşler taksicilik yaptı. Hayat Taksi şimdiki Cumhuriyet Meydanı’nda Merkez Çay Evi’nin yerindeydi. Hayat Taksi İşletmecileri, işini bilenlerden oluşurdu.

CHEVROLET İMPALA İLE YOLCULAR TAŞINIRDI

Taksi durağında 56 model Chevrolet İmpala marka araçların etek kısmı suna başı yeşili, tavan kısımları beyazdı. Bu araçlar hareketlendiğinde yoldaki çukur veya tümseğe rast geldiğinde bir beşik gibi salınım gösteren yumuşak amatisörlere sahipti. Aracım içi bir gemi gibi geniş ve rahattı. Araç sahipleri araçlarına toz kondurmaz gözleri gibi bakardı.

1972’LERİN TAKSİ DURAKLARI

Batman’da 1972 yılı itibari ile faaliyet gösteren taksi durak isimleri:

1-Hayat Taksi

2-Murat Taksi

3- Petrol Taksi

4-Şen Taksi

5-Seç Taksi

6-Alev Taksi

7-Mini Taksi

8-Aydın Taksi

9- Cihan Taksi

10-Ar Taksi

11- Kent Taksi

12-Gök Taksi

13-Nil Taksi

DÖNEMİN TANIKLARI ANLATIYOR:

Cemal Seven:

“Ayhan, taksi isletmeciliğinden önceleri çok süslü dönemin moda transportlarından üç tekerlekli bisikletle bizim mahalleye ekmek dağıtırdı. Her gün görmeye alışık olduğumuzdan, bizden sayılıyordu. Çok da dürüst sevilen biriydi”

Nilgün Özpirinççi:

“Hayat Taksi’den Ayhan, bizi liseye götür, getirirdi. Komşumuz kızı Türkiye Vatansever vardı onunla evlendi”

Veysi Tolan:

“Batman’da yaşayıp da Hayat Taksi’ye binmeyen yoktu o tarihte”

Adnan Gümüş:

“Fotoğrafta sol taraftaki rahmetli babam Salih Gümüş. Yanındaki de amcasının oğlu Ali Gümüş. Sanıyorum fotoğraf 1965’lerde çekildi. Kubba Ailesinden vefat edenlerin mekânı cennet olsun. Batman’ın ilk esnaflarından, fırın ve taksicilikte marka olmakla birlikte değerli ve iyi insanlardı”

Şahver Kaya:

“Okula giderken çoğunlukla hayat taksiyle giderdim. Bir de faytonlar vardı. Özel araba sahibi olanlar çok azınlıktaydı”

Mahmut El:

“Sevgili Ekrem Bey, yöremiz ile ilgili verilen haberlerdeki bazı isimlere de bir açıklama getirmekte yarar vardır. Örneğin yukarıdaki Amo Nado ismi gibi. Amo Nado'nun ne demek olduğunu yöre halkı bilir. Ancak yöre dışındakilerin anlaması çok zor. Çünkü Antik dönemlerde Mısır Güneş tanrılarına AMON dendiği bilinmektedir. Yanı sıra Nado ismi de KADNAZAR ve POLESSER isimli Babil Hükümdarlarının Nabo ismini hatırlattığı için. Bu doğrultuda Nado isminin Nadir isminden, Amo isminin de, Arapçadaki Amcanın karşılığı olduğunu yazmakta yarar vardır. Allah, yöre halkının sevgi ve sempatisini kazanmış bulunan bir şahsiyet olan Emmo Nado’nun mekânını cennet eylesin”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...