ROPÖRTAJ

“BATMAN ÜNİVERSİTESİNİN TEMELLERİ ATILIRKEN ORADAYDIM”

Batman Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Filiz Adıyaman Akbaş, Batman Sonsöz’ün canlı yayın konuğu oldu.

“BATMAN ÜNİVERSİTESİNİN TEMELLERİ ATILIRKEN ORADAYDIM”
11-01-2021 19:20

 

Gazetemiz Sonsöz’ün facebook ve youtube (@batmansonsozgazetesi) hesaplarında canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Filiz Adıyaman Akbaş, akademik kariyeri ve rektörlük hedeflerini anlattı, izleyicilerden gelen sorulara yanıt verdi. 

KONUKLAR SORDU, REKTÖR ADAYI YANITLADI
Prof. Dr. Filiz Adıyaman Akbaş, Yazı İşleri Müdürümüz Hatice Türkan ve Baş Yazarımız Recep Kavuş’un hazırlayıp sunduğu programda, projeleri hakkında detaylı bilgiler aktardı.

NİTELİKLİ ÖĞRENCİ ÇEKECEK PROJELERİM VAR
Eğitim ve öğretim alanındaki hedeflerini anlatan Akbaş “Nitelikli öğrenci çekmeye yönelik yeni fakülte, program ve bölümler açmak (özellikle eczacılık, tıp, diş hekimliği ve hukuk fakülteleri), halen Biyoloji, Fizik ve Makine mühendisliği olmak üzere 3 tane olan doktora programlarına yenilerini ekleyerek doktora öğrenci sayısını artırmak, üniversitede lisans programlarının akreditasyon sürecini başlatmak, uluslararası sempozyum, kongre veya sanatsal sergiler düzenlemek, öğrencilerin sosyal sorumluluk ve endüstriyel projeler üretmesini ve bu projelere dahil olmalarını teşvik etmek hedeflerim var” dedi.

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME, PROJE VE YAYIN ALANINDA HEDEFLERİM VAR
Araştırma-geliştirme, proje ve yayın alanında hedeflerini anlatan Akbaş “Üniversitemizde araştırma faaliyetleri fonlarının etkin ve rekabetçi bir anlayışla dağıtılmasını sağlayarak, yeni bilgi ve kaliteli makaleler üretilmesini teşvik etmek istiyorum. Böylece Uluslararası indeksli hakemli dergilerde ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısını artıracağız, TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası destek programı ve araştırma bursu sayısını artıracağız. Bir Türkiye Projesi olan YÖK 100/2000 Doktora Projesi kapsamında biyoloji bölümünde YÖK’ün belirlediği öncelikli alanlardan biri olan Tarımsal Biyoteknoloji alanında 2 öğrencimiz doktora bursu almaktadır. Bunun üniversitemizde geliştirilerek bu proje kapsamında belirlenen öncelikli alanlara yayılmasını sağlamak ve burs alan öğrenci sayısını artırmak istiyorum. Üniversitemiz bünyesindeki araştırma merkezlerini daha etkin faaliyet gösterecek ve kamu ve özel sektöre hizmet sunacak şekilde geliştirmek istiyorum” dedi.

YABANCI ÖĞRENCİ SAYISINI ARTTIRMAK İSTİYORUM
Uluslararasılaşma hedefinden bahseden Prof. Dr. Akbaş “Günümüzde yükseköğretimin en önemli temel öğelerinden biri olan ve üniversitelerimizin kalitesini arttırarak, önce ülke daha sonra dünya standartlarına taşıma doğrultusunda dönüşümü sağlayacak en önemli mekanizma uluslararasılaşmadır. Bölgesel konumu avantajını kullanarak Batman Üniversitesini yükseköğretimde cazibe merkezi haline getirmek ve üniversitedeki yabancı uyruklu öğrenci sayısını artırmak istiyorum. Uluslararası değişim programları kapsamında Öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini yeni ve farklı programlarla bulunduğu konumdan daha yukarılara taşıyarak gelen öğretim elemanı ve öğrenci sayısını artırma hedefim var” dedi.

GEN VE TOHUM BANKASI İLE TOHUMLARIMIZI KORUMAMIZ GEREKİYOR
Topluma hizmet ve sosyal sorumluluk alanındaki hedeflerinden bahseden akbaş “Üniversitenin topluma hizmet kapsamında sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek,
Sürekli Eğitim Merkezi ve Dil Merkezi tarafından verilen sertifika sayısını artırmak istiyorum. Batman Üniversitemizin bulunduğu ilimiz canlıların Anadolu’ya giriş kapılarından biri üzerinde yer alması ve zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olması nedeniyle üniversitemizde Ekolojik ve Tarımsal Biyoteknoloji temelli misyon farklılaşması ve ihtisaslaşmayı hedefliyoruz. Bölgenin tarım bölgesi ve birçok bitkinin gen merkezi olması nedeniyle Gen ve Tohum Bankaları oluşturmayı hedefliyoruz. Dicle Nehri ve Ilısu Barajı kenarında yer alan kampüsümüze görsel zenginlik katacak botanik bahçeleri (Arboretum), Bilim, Müze, Doğa ve Tarih Parkı kurulması yönünde projeler geliştirmek istiyoruz. Üniversitenin bilimsel yayın organı olan Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisini aktif hale getirerek yayın kapasitesini artırmak istiyoruz. Şeffaflık, liyakat ve fırsat eşitliği gözetilerek akademik kadro istihdamında bulunulacaktır”
dedi.

BATMAN’DA PROF UNVANI ALAN İLK KADIN
1971 yılında Batman’ın Seregir Köyü’nde doğdum. Vezrineli’yim. Batman Devrim İlkokulu (Mehmet Akif Ersoy) ve 19 Mayıs Ortaokulunda okudum. Babamın görevi nedeniyle Liseyi Mardin’de okudum. Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun oldum. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans Eğitim ve 1998–2003 yıllarında ise Doktora eğitimi aldım. Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde Araştırma Görevlisi oldum. 2004’de Dicle Üniversitesine bağlı Batman Sağlık Hizmetleri MYO’nda göreve başladım. 2009’da Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümüne Yardımcı Doçent olarak atandım. 2014 yılında aynı bölümde Bitki Fizyolojisi alanında Doçent unvanı, 2019’da ise Profesör unvanı aldım. Dekan yardımcılığı, bölüm başkanlığı, merkez müdürlüğü yaptım. 15’i uluslararası indekslerde olmak üzere 63 adet bilimsel yayın, ulusal ve uluslararası sempozyum bildirim ve kitap bölümüm vardır. Evli ve 2 çocuk annesiyim.

BATMAN ÜNİVERSİTESİNİN TEMELİ ATILIRKEN ORADAYDIM 
Batman Üniversitesinin kuruluşundan bu yana görev yapan Akbaş “Dicle Üniversitesine bağlı iken Batman Üniversitesi’nde görev yapmaya başladım. Batman Üniversitesinin ilk temelleri atıldığında ve senato toplantısı ilk Malatya’da yapıldığında oradaydım. Batman Üniversitesi bugünlere gelene kadar her sürecine şahitlik ettim” dedi. 

NEDEN BATMAN?
Prof. Dr. Akbaş, neden Batman sorusuna “Farklı şehirlerde görev yapabilirdim. Önüme bu tür fırsatlar çıktı. Ancak tercihim her zaman memleketim oldu. Önemli olan bu coğrafyada, bu kısıtlı imkânlarda bir şeyler yapmaktı. Batman’da kadın intiharlarına rağmen kadınlara farklı bir kapı açabilmekti. Zor koşullarda buralara geldim. Amacım rektör olmaktan ziyade, benden sonraki kadınlara bu alanda da bir kapı aralamak” diyerek yanıt verdi.


Editor : Seyithan Çetin
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA