Uz. Dr. Karakurt, Batman’da en çok hastaneye yatış sebebinin rota virüs / rota enteriti olduğunu belirterek “Rota virüsü ile meydana gelen mide bağırsak enfeksiyonudur. Hastalık, ishal, bulantı, kusma, ateş ile seyreder ve her yaşta görülür. Bebekler ve küçük çocuklarda en sık ishal sebebidir. Hızla yayılır, salgınlara neden olur. Bu hastalık dünya çapında yaygın olarak görülür. Kış aylarında ve ilkbaharda salgınlar yapar. Yılda yaklaşık (beşyüzbin-birmilyon ) çocuğun ölümüne neden olur. Rota virüsünün bulaşıcıdır. Kirli ellerin ağza teması sonucu bulaşır. Kreşler ve çocuk yuvalarında rota virüs salgınları sık görülür” dedi.
ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR
Rota virüsünün belirtilerine ilişkin bilgi veren Dr. Karakurt “Hastalık, virüs bulaştıktan 3 gün sonra başlar. Ateş, bulantı, kusma, kramp tarzında karın ağrıları, bol sulu kansız sümüksüz ishal ile seyreder. Birçok hasta bu sürenin sonunda kendi kendine iyileşse de aşırı kusma ve ishal nedeniyle ciddi su kaybı olan bebeklerin ve çocukların hastaneye yatırılmaları gerekir. Hastalık nadiren aşırı sıvı kaybına bağlı koma ve ölümle sonuçlanabilir. Her çocuk hayatının ilk 5 yılında rota virüs enfeksiyonu geçirir. Özelikle kalabalık ailelerde enfeksiyon uzun sürer ve diğer aile fertlerine kolayca yayılır” dedi.
BOL SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Uz. Dr. Cenap Erkan Karakurt, hastalığın tedavisine ilişkin verdiği bilgide “Viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Rota virüs tedavisi bol sıvı takviyesi, destek tedavisi ve istirahattır. İshal diyeti de tedavi yöntemleri arasındadır. Öncelikle emzikli anneler bebeklerini sık sık beslemeliler. Daha büyük çocuklarda şeftali suyu, muz püresi, patates püresi, yağsız pirinç pilavı, yağsız makarna, açık çay verilebilir” dedi.
KİŞİSEL BAKIM VE TEMİZLİN, ÖNEMLİ
Rota virüs enfeksiyonundan korunma yollarını açıklayan Karakurt “Aşılama dışında özellikle bebekli ve küçük çocuklu ailelerin el yıkama, sanitasyon ve hijyen kurallarına dikkat etmesi önerilir. Özellikle hastane ziyaretlerinde ortak kullanılan tuvaletler ve hasta odalarına çocukların sokulmaması önerilir. Her hastalıkta olduğu gibi çevre temizliği ve kişisel bakım ve temizlik bu tür hastalıkların önlenmesine en temel koruyucu yöntemdir” ifadelerini kullandı. (Yusuf Kavak)