BATMAN'DA MERAKLA BEKLENEN PROJE

BATMAN'DA MERAKLA BEKLENEN PROJE

Batman'da kuyularda yıllık yüzde 20 petrol kaybını önleyen sistemin lansman toplantısı yapıldı.

 

Batman Üniversitesince, TÜBİTAK destekli geliştirilen ve petrol kuyularında meydana gelen yıllık yüzde 20 kaybı önleyen Petrol Kuyularındaki Ekipmanlarda Oluşan Olası Mekanik ve Elektrik Arızalarının Uzaktan Tespiti için Yapay Zeka Tabanlı Otomasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Uygulanması projesinin tanıtımı yapıldı.
PROJENİN TANITIMI RAMAN KAMPINDA YAPILDI
Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi’nin kurulu bulunduğu TPAO Bölge Müdürlüğü Batı Raman Kampı BR–420 Petrol Kuyusu’nda düzenlenen tanıtım törenine TÜBİTAK TEYDEP Başkanı Mehmet Aslan, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Batman Üniversitesi Genel Sekreteri Öğr. Gör. Lütfü Karakoyunlu, Jandarma Komutanı Alb. İsa Çakmak, Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç ve TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir katıldı.
PETROL ÜRETİMİNDE YÜZDE 20 KAZANÇ SAĞLAYACAK
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir “Proje, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından hayata geçirilen yerli ve milli bir sistem. Kamu üniversite ve sanayi iş birliğiyle geliştirilen bir sistem. Sistem, petrol üretimi sırasında ortaya çıkan arızaları yapay zeka ile önceden tespit ederek ilgilileri SMS ve e-posta gibi uyarılarla haberdar ediyor. Petrol alanında üretimde yüzde 20 verimlilik sağlayacak. Petrol üretiminde yüzde 20 kazanç sağlayacak yapay zekasıyla tamamen yerli ve milli yapıda güzel bir proje örneği oldu” dedi.
1 YILLIK DENEME TESTLERİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Proje destekçisi TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir “Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında TÜBİTAK destekli yürütülen yer üstü petrol pompalarında olası ve anlık arıza türlerini önceden haber veren bu projenin tamamen yerli ve milli oluşu, en büyük gurur kaynağımız. Bu projeyle petrol sektörünün milli projelerle önü açılmış olacak. Yer üstü pompalarında kullanılacak sistem sayesinde petrol kayıplarının arıza tabanlı kayıpları minimize edilmesi, kuyu verimliliğine yönelik dataların online olarak alınması ve kaydedilmesi sistemin uzaktan kontrolüne olanak tanınması ve meydana gelecek arıza türlerinin daha oluşmadan yapay zeka destekli karar verme mekanizmasıyla tespit edilebileceği bir otomasyon sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem şu anda bulunduğumuz lokasyondaki Batı Raman 420 no’lu kuyumuzun at başı pompasında yaklaşık bir yıl süren tüm deneme testlerini başarıyla tamamlamıştır. Yerli ve milli projelere elimizden gelen desteği fazlasıyla vereceğimizin sözünü veriyorum” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...