Mersin Üniversitesinde bilimsel çalışmalarını beş yıldan beri sürdüren Batmanlı Akademisyen, bilimsel projeleri ile en yüksek ödülü almaya hak kazandı. Uluslararası prestijli dergilere en fazla proje sunan ve bilimsel araştırmaları ile yüksek bütçeli buluşlara imza atan, Doç. Dr. Ayaz, ödülünü Mersin Üniversitesi Rektörü Erol Yaşar’dan aldı. Ulusal basın ve televizyonlarda son buluşu yayınlanan Batmanlı Akademisyen Doç. Dr. Furkan Ayaz, biyoteknolojik araştırmaları sonucu dünya tarımında yeni bir çığır açarak, verimliliği yüzde 10 ile %70 arasında değişen bir biyolojik gübre buluşuna imza attı.
“VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI EN BÜYÜK HEDEF”
Projenin amacına ilişkin bilgi veren Mersin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Batmanlı Akademisyen Doç. Dr. Furkan Ayaz “Türk tarımındaki dışa bağımlılık, kimyasal gübrelerin toprakların verimliliğinin düşmesi ve bunlara bağlı olarak verimlilik düşüşü ve maliyet artışı en büyük sorunlar olarak öne çıkmaktadır.
Mersin Üniversitesi bünyesindeki bir grup bilim insanı olarak bu konuda çalışmalar yapıp maliyetleri doğal, ekonomik ve milli çözümlerle düşürmeyi amaçlıyoruz. Çalışmalarımızı sanayi, yerel yönetim ve merkezi yönetim paydaşları ile birlikte yürütmekteyiz. Elde ettiğimiz ilk sonuçlar bir kaç ürün gamında verimlilik artışı ve maliyet düşüşünü göstermektedir.
Tarım bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüp elimizdeki ürünlerin sahadaki etkilerini daha derinlemesine araştırmayı hedefliyoruz. Böylece değişen iklim ve ekonomik koşullarda Türk tarımının Dünya ile yarışabilir seviyelerde olmasını amaçlamaktayız” dedi. (Ömer Türkan)