Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Ekmen, mülakat sürecinin şeffaflığı ve adaleti konusunda ciddi soru işaretleri oluştuğuna dikkat çekerek “Yazılı sınavda düşük puan alan bazı adayların mülakatta yüksek puanla atandığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa, bu durumun gerekçesi nedir?” diye sordu.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, 2024 Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı ile ilgili gündeme gelen iddiaları Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) gündemine getirdi. Soru önergesinde Karar Gazetesinde Merve Şişman tarafından yapılan habere vurgu yapan Ekmen “Söz konusu sınavda birçok ilde birincilikle başarı gösteren adaylar, mülakat aşamasında düşük puan verilerek elendi. Buna karşılık yazılı sınavda daha düşük puan alan adaylar ise mülakatta yüksek puan verilerek atandı. Bu durum, özellikle Adana'da 89 puanla il birincisi olan Canberk K.'nin mülakatta elenmesi, Eskişehir'de 93 puanla il birincisi olan Ersen Ç.'nin yedek listeye dahi girememesi, Ankara'da 92 puanla il birincisi olan Berat K.'nin asıl ve yedek listeye giremeden elenmesi gibi örneklerle gözler önüne serilmektedir. Ayrıca, Adana'da 89 puanla birinci olan Canberk K. elenirken, son sırada bulunan ve 72 puan alan Halime U.'nun asıl listeye alınması, sınav sürecindeki adalet konusunda ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. Bunun yanı sıra İstanbul'da 94 puanla il birincisi olan Rıdvan Ö.'nün ve Muğla'da 89 puanla il birincisi olan İmran A.'nın da mülakatta elenmesi, yazılı sınavda yüksek puan alan adayların mülakatta düşük puanla elenmesi durumunun yaygın bir uygulama olduğuna işaret etmektedir” dedi.
KAMUOYUNDA DERİN ENDİŞELERE NEDEN OLUYOR
Söz konusu iddiaların kamu personeli alımında liyakat ve ehliyet ilkelerine aykırı bir uygulamanın devam ettiğini dile getiren Ekmen, “27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı'nda, yazılı sınavda il birincisi olan adayların mülakatta düşük puan verilerek elendiği, buna karşın yazılı sınavda düşük puan alan bazı adayların mülakatta yüksek puanla atandığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa, bu durumun gerekçesi nedir? Yazılı sınavda en yüksek puanları alarak başarı gösteren adayların mülakatta düşük puan verilerek elenmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kamu personeli alımında liyakat ve ehliyet ilkelerine bağlı kalıp kalmadığı konusunda ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. Bu konudaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler öncesinde kamu personel alımında mülakat sisteminin kaldırılacağına dair verdiği söz göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlığınız bu konuda ne gibi adımlar atmayı planlamaktadır? Mülakatlarda adayların puanlarının nasıl belirlendiği, hangi kriterlerin dikkate alındığı ve bu sürecin adil olup olmadığı konusunda kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi. (DEVA Partisi Bülten)
seçmen 4 ay önce
seçmen 4 ay önce