ROPÖRTAJ

“BATSO, 500 BİNİN ORTAK VİCDANI VE DİLİ OLACAK”

7 Ekim BATSO seçimlerine kırmızı pusula ile hazırlanıyor Değişim Grubu.

“BATSO, 500 BİNİN ORTAK VİCDANI VE DİLİ OLACAK”
21-09-2017 19:49

Mir Halı’nın Ortaklarından İşadamı Mehmet Ekinci, bu grubun BATSO Başkan Adayı.

Sayın Ekinci, aslen Batmanlı. Gercüş’te doğup, büyümüş. Köy okulunda ilkokulu ve ortaokulu okumuş, Liseyi ise Sivas’ta… Şanlıurfa’da İnşaat Meslek Yüksek Okulu, Diyarbakır’da ise Mühendislik-Mimarlık Fakültesinden mezun olmuş. 1998’de Mir Halı’ya ortak olmuş, 2000 yılında 20 işadamı ile birlikte bölgenin ilk sektörel ticaret şirketi olan Dicle Fırat’a ortak olmuş. Halen buralarda ortaklıkları devam ediyor. Sorularımıza gayet sade ve anlaşılabilir cevaplar veren Ekinci, bakın hedef ve projelerini nasıl açıklıyor?

***

-Mir Halı ile yolunuz nasıl kesişti?

“Bölgede yatırım yapmak istedik. Kazandıklarımızı yatırıma dönüştürme isteği ile Mir Halı’ya ortak olduk. Şu anda Mir Halı’nın bünyesinde Batman’da 100 kişi çalışıyor. Tekstil alanına da girdik. 120 kişiyi daha istihdam edeceğiz. Mir Halı 81 ilde satış yapıyor. Almanya merkezli bir bayiimiz var. Bütün Avrupa’ya halı gönderiyoruz. Suudi Arabistan, Rusya, Özbekistan, Amerika, Çin, Ukrayna, Dubai, Kuveyt ve Irak’ta müşterileri var”

-Başarılı bir iş adamısınız. Türkiye ve Avrupa’ya ihracat yapıyorsunuz. Peki, neden BATSO?

“Sosyalleşme ve mesleklerin artışı sonrası, mesleklerde sorunlar ortaya çıkmış, bu durum ise mesleklerin sorunlarını tartışmak ve çözüme kavuşturmak üzere, 16. yüzyıldan sonra meslek odalarını gerekli hale getirmiştir. Meslek odaları kurulduktan sonra çatılaşma ihtiyacı ortaya çıkmış, Ticaret ve Sanayi Odaları da bu ihtiyaçtan doğmuştur. Ancak bu amaçla kurulmuş olmasına rağmen ne yazık ki Batman’da şimdiye kadar bu amaca hizmet edemedi. Sadece belge veren ve arşiv tutan bir Oda konumunda kaldı.  Adorno’nun bir sözü var, ‘yanlış hayat, doğru yaşanmaz’ diyor. Şu anda mevcut durum, doğru işlerin yapılmasına pek uygun değil. Doğru sistemle, doğru işler yapabilmek için aday olduk.

-Oda’da yanlış giden ne var peki?

“Bakın meslek gruplarına, hepsi iç içe. Yönetimdeki insanlar, kazanma odaklı bir sistem kurmuşlar. Kendilerine göre bir dizayn oluşturmuşlar. Yasaların boşluklarından faydalanıyorlar. Özellikle bizim ülkemizde şirket kurulurken, sözleşmelere, iş faaliyet ve alanları yazılır. İkinci bir şirket kurabilmek için sözleşmeye her şey yazılır. Bu da yasadaki boşluklardan faydalanmak isteyenlerin işine gelir. Oda’da ‘tanıdıklar odaklı’ bir meslek grubu oluşmuş. Bütün meslekler iç içe girmiş. Sektörler, kendilerini ifade edebilecek alanı bulamıyor. Oda, işlevsel ve fonksiyonel olmaktan çıkmış, sadece belge veren ve arşiv tutan bir duruma gelmiş”

-Bu soruna sizin getireceğiniz bir çözüm var mı peki?

“Yönetime geldiğimiz takdirde Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nda meslek grubu sayısını 23’e getirmek, öncelikli hedefimiz. Her meslek grubunun, Oda’da kendini temsil etmesini sağlayacağız. Rakamlarla yapmayacağız bunu. Örneğin eğitimciler meslek grubu, sağlıkçılar meslek grubu, sanayiciler meslek grubu olacak. Bunu yapmak için de 4 yıl beklemeyeceğiz. 4 aylık stratejik planımızda var bu”

-Nasıl yapacaksınız bunu? Yani meslek grupları, kendini Oda’da nasıl temsil edecek?

“Faaliyet alanlarına göre şirketlerimizin tespitlerini yapacağız. Kim, hangi alanda, ne yapıyor, tespit edeceğiz. 4 ay içinde tekrar seçime gideceğiz. Hangi meslek grubunda eksik varsa onu tamamlayacağız. Stratejik planın yürütme ve meclisini oluşturacağız. Meslek gruplarında seçilecek arkadaşları bu meclise dahil edeceğiz. Onlar da 4 yıl beklemeden, temsil edilme hakkını elde etmiş olacaklar. Seçilmiş meclisin yetkilerini paylaşacaklar. Her meslek grubu, kendi sorununu tartışıp, çözüme kavuşturabilecek”

-Neye yarayacak bu?

Meslek gruplarının ihtiyaçları vardır. Bu sorunların çözümü kolaylaşacak. Mesela tekstil, Batman’ın en ciddi iş alanlarından biridir. İhtisas organize sanayi bölgesi kurulması için çabalarımız olacak. Mobilya ve kaba inşaat malzeme satıcıları da aynı şekilde. Yatırımcıların, hangi meslek gruplarında yer alacağı netleştikten sonra sorunlar daha net ortaya çıkacak. Bunları çözeceğiz”

-Uzun vadeli bir projeniz var mı bu stratejik planda?

Önemli bir projemiz var. Hayata geçirmek için sabırsızlanıyoruz. Batman’ın sosyo-ekonomik envanterini çıkaracağız. Envanter sonuçlarını uzmanlara vereceğiz. Tarım alanında imkânlarımız bunlar, iş gücü potansiyelimiz bu, sanayimiz bu, tüm bunların fizibilitesi çıkacak. Altyapımıza göre Batman’da yapılabilecek yatırım alanları ortaya çıkacak. Bu arada ABİGEM’i güçlendireceğiz. Batman’da yatırım yapılabilecek alanları, işadamlarına anlatacağız. Hem Türkiye’nin metropol kentlerinde hem de yurtdışındaki işadamlarımıza gidip, Batman’da bu yatırımı yapabilirsiniz, projeniz budur, devlet size bu desteği verecek, ürünlerinizi buralara satabileceksiniz, bu kadar sermaye gerekiyor diye bilgi vereceğiz, yatırımcıları bu kente çekeceğiz. Batman’da zaten sermaye sıkıntısı var. Gelen sermayenin de yanlış yere kullanılmasının önüne geçeceğiz”

-O işadamlarına sağlayacağınız avantajlar olacak mı peki?

Elbette. Beyaz Masa kuracağız. Yurtdışından gelip Batman’a yatırım yapmak isteyen işadamlarının bürokratik işlerini, Beyaz Masa’da biz takip edeceğiz. Çünkü Türkiye’de bürokrasi çok fazla. Hatta bazı bürokratik engeller, yatırımcıyı kaçırtabiliyor. Biz, kuracağımız Beyaz Masa ile bunun önüne geçeceğiz”

-Başka projeleriniz var mı?

“Dış ticaret ve fuarlarla ilgili projelerimiz olacak. Oda üyelerinin fuarlara gönderilmesi, ürünlerine pazar bulunması için devletin imkânlarını da kullandırarak çözümler bulacağız”

“İLÇELERE İRTİBAT BÜROSU KURACAĞIZ”

“Göreve geldiğimiz takdirde Sason, Kozluk ve Gercüş İlçelerimizde irtibat bürosu açacağız. Üyelerimizin, bir belge için Batman’a gelmelerine gerek kalmayacak. Sorunlarını irtibat bürosunda çözebilecek, meclise iletebilecek”

-BATSO seçimleri için çok fazla aday çıktı. Neye bağlıyorsunuz bunu?

“Bizim derdimiz belli. Oda’nın, kurulduğu mevzuata ve amacına uygun hareket etmesini sağlamak istiyoruz.  Kimse bunu kendine fırsat olarak görüp, merdiven olarak kullanmamalı ve nemalanmamalıdır”

-Nasıl bir yönetim kurdunuz peki kendinize?

“İstihdam yaratan tek ekip, bizim yönetimimizde. Yönetim tarzımız ise yatay yönetim yani yönetişim olacak. Ortak akıl ile hareket edeceğiz. Yetkiler dağıtılacak. Tek bir kişide yetkiler olmayacak. 23 meslek grubu, 23 oda gibi çalışacak”

-Tüm bunlar için mi grubunuzun adı Değişim?

“Evet, bize göre artık her alanda değişim olmalı. Özellikle Ticaret Sanayi Odası’nda artık bir şeylerin değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Eski anlayışın yerine çağdaş, katılımcı, şeffaf, yetkilerin dağıtıldığı, denetlenebilir, hesap verebilen bir oda anlayışı oluşturmak istiyoruz”

-7 Ekim’de BATSO Başkanlığı için oy kullanacaklara ne söylemek istersiniz?

“ Ticaret Sanayi Odası artık soyadına göre değil, feodal ilişkilere göre değil, aile ilişkilerine göre değil, kurulduğu mevzuata uygun hareket edebilecek bir oda anlayışı ile yönetilmelidir. Liyakat sahibi arkadaşlarımızın desteklenmesini talep ederim. Mevcut anlayış, hem 500 bine hem de kendilerine zarar veriyor. Oda, bu anlayıştan kurtarılmalı ve gerçek sanayiciler tarafından yönetilmelidir.

“KENDİM BİLDİM BİLELİ 200 YATIRIMCI YER BEKLİYOR”

 “Ben sanayiciyim. Sanayi Bölgesi kurulmadan önce de kurulduktan sonra da 200 yatırımcının sıra beklediği söyleniyor. Batman’da yeterince arazi var. Demek ki ortada bir sorun var. 50- 60 işyeri ya çalışıyor ya çalışmıyor. Ama sürekli 200 yatırımcı sıra bekliyor ise bir sorun vardır. Bu soruna el atmak lazımdır. Oda, bu konuda elbette inisiyatif alıp, ön açıcı olabilmelidir. Mevzuatı, buna uygun ve elverişlidir.

-HDP tarafından desteklenen bir aday olduğunuz söyleniyor. Bu doğru mu?

“Biz grup olarak CHP’yi de, AK Parti’yi de, HDP’yi de ziyaret ettik. Saadet Partisi ile randevumuz var. Bütün partilere gidiyoruz. Biz projelerimizi anlatıyoruz. Bizi kim destekler, kim desteklemez, bu onların bileceği iş. Biz bu Oda’yı, kurulduğu mevzuat ve yasaya göre yöneteceğiz diyoruz. Yönetim tarzımızı anlatıyoruz. Elbette tüm partilerden destek istiyoruz. Ancak biz kurumsal düşünüyoruz. Oda’nın bir kuruluş amacı var. Amacımız buna uygun yönetmek. Orası sivil olacak. Apolitik olacak. Bu ilin, 500 binin ortak vicdanı ve dili olacak. Buna söz veriyoruz”

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Talat Kara’ya;

-Siz de yönetimdesiniz. Neden?

“Hem BESOB Başkanı hem de DİKA kalkınma kurulu başkanı olarak, Ticaret ve Sanayi Odası’nın, kentteki esnafı gerçek manada temsil edemediğini düşünüyorum. Esnafın sorunları çözülemiyor. Kendimize bağlı 6 meslek odası ve tüm üyelerimizin olumlu desteği ile bu işin içindeyiz. Sorunlarımızın çözümü için, en fazla istihdam sağlayabilen, sorunları en kısa sürede çözecek bilgi ve birikime sahip bir grupla ortaklaştık. Kendi birliğimiz bünyesinde 3 yıl içinde 12 eğitim verdik. Ticaret ve Sanayi Odası, bugüne kadar kendi üyelerine eğitim verememiş, sorunları ile ilgilenmemiş, çözüm üretememiş. Biz bu durumu değiştirebiliriz. Dış fonlarımız var, esnafımızın buna daha rahat ulaşabilmesi için bu Oda ile ortaklaştık”


Editor : YUSUF KAVAK
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA