TP Kristal Park’ta düzenlediğimiz Cumartesi kahvaltısında Aile ve Sosyal Politikalar Batman İl Müdürü Veysel Direk’i ağırladık. Kadın, çocuk, engelli, aile, şehit ve gazi yakınlarına yönelik yürütülen hizmetlerin yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü’nün eliyle yürüttükleri yardım çalışmalarına ilişkin detaylıca bilgi verdi Sayın Direk.
***
Kadın sığınma evinin, çocuk yuvası ve kreşlerinin, evlatlık edinme ve koruyucu aile uygulamasının, suça sürüklenmiş çocuklar ile huzur evlerine kadar onlarca konunun konuşulduğu sohbetimizde;
“Bütçemiz 1 yılda yüzde 35 arttı”
“ASDEP’le Batman’ın yoksulluk haritasını çıkaracağız”
“Batman’da huzur evine ihtiyaç yok”
“Beyan edilen ile gözlemlenen gelir farklı olabiliyor”
“Göç sonucu gelenlere destek paketi veriyoruz”
“Canlı doğan her çocuğa doğum yardımı yapıyoruz”
“1 Ayda 4 milyon 575 bin TL evde bakım ücreti verildi” başlıkları ön plana çıktı.
Aile ve Sosyal Politikalar Batman İl Müdürlüğünü daha yakından tanımızı sağlayan sohbetimizi detaylıca okumanızı tavsiye ediyorum…
VEYSEL DİREK KİMDİR?
1976 Batman doğumluymuş Sayın Direk. İluh Mahallesi’nde doğmuş büyümüş. Eğitim Fakültesini bitirdikten sonra Milli Eğitim Müdürlüğünde uzun süre öğretmen olarak çalışmış. Çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptıktan sonra Batman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne önce Müdür Yardımcısı olarak atanmış, 2 yıl önce ise aynı kurumda İl Müdürü olmuş.
“GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYEN BİR KURUMUZ”
Gazetemizin Sahibi Ercan Atay’ın “Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nü tanıyalım” sorusu ile başlıyor sohbetimiz. Kurumun 5+1 birimden oluştuğunu anlatan Kurum Müdürü Veysel Direk “6 ana hizmet birimi olan bir kurumuz. Bunu 5+1 olarak tanımlıyoruz. Kadın, çocuk, engelli, aile, şehit ve gazi yakınları ile Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünden oluşuyor bu birimler. 5 hizmet birimi, bizim müdürlüğümüz üzerinden, Sosyal yardımlar ise Vakıflar üzerinden yürütülüyor. Yani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, bizim Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyetlerini yürütür, ödeneği de bu Bakanlıktan karşılanır. Hatta Bakanlığın bütçesinin yüzde 87’si vakfa gidiyor. 5 hizmet birimimizin Genel Müdürlükleri vardır. Bu kurumlar 2011 yılında bir kararname ile bu Bakanlığın bünyesine verildi. Sonradan şehit yakınları ve gaziler de Bakanlığın bünyesinde toplandı. Yani gün geçtikçe büyüyen bir kurumuz. Yeni kurulan bir kurum olduğu için vatandaş henüz yeni tanımaya başlıyor. Henüz yeni yeni kurumsallaşmaya başlayan bir kurum. Biz de sizinle beraber öğrenmeye çalışıyoruz. Hatalarımız ya da eksiklerimiz olabilir ancak zamanla çok daha iyi olacağız” ifadelerini kullanıyor.
“KOZLUK’TA SOSYAL HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ AÇACAĞIZ”
Batman İl Müdürlüğü’nün yanı sıra ilçelerde de kuruluşlar açılabileceğini söyleyen Sayın Direk “Bizde diğer kurumlar gibi İlçe Müdürlükleri yok. İlçelerde bize bağlı Sosyal Hizmet Merkezleri var. Şu anda Kozluk için bir çalışma yapıyoruz. Sason’da da aynı şeyi düşünüyoruz. GAP Eylem Planının 2014–2018 çalışması kapsamına aldık. Şu anda arsa sorunu yaşıyoruz. Bu yıl Kozluk’ta arsa sorunumuz çözülürse, GAP İdaresine gideceğiz. Burada açılacak olan Sosyal Hizmet Merkezi’nde Batman merkezdeki çalışmalarımızın tamamını yürütebileceğiz” diyor.
“BÜTÇEMİZ 1 YILDA YÜZDE 35 ARTTI”
Ziya Gökalp Mahallesi Şelale Çay Bahçesi sokağında bulunan kurum binasını farklı bir yere taşıyacaklarını belirten İl Müdürü Veysel Direk “Şu anda İl Müdürlüğümüz ile Sosyal Hizmetler Merkezi aynı binayı kullanıyor. Batman’a daha iyi koşullarda bir hizmet binası kazandırmak istiyoruz. 135 kadrolu personelimiz var. Personellerimiz genel itibariyle sosyolog, psikolog, öğretmen, saha çalışmacı, işaret dili tercümanı, memur, şef, hemşire, din görevlisi, çocuk gelişimci, bakıcı anne ve eğitimcilerden oluşuyor. Ayrıca hizmet alımından da 127 personelimiz var. Bunlar ise aşçı ve temizlik personellerinden oluşuyor. Önümüzdeki ay ASDEP programı kapsamında özel hizmet alımı yolu ile 22 personel daha alacağız. İnceleme ve nakillerde kullandığımız 17 adet aracımız var. Sağ olsun Vali Bey ve İl Özel İdaremiz her yıl 3 adet araç veriyor bize. Ayrıca Bakanlığımızın 2016 bütçesi, 2015 bütçesine göre yüzde 35 arttı. Bu demek oluyor ki daha çok yardım yapacağız. Araç sayımız artıyor. Personel sayımız artıyor” diyor.
“HER BİN AİLE İÇİN 1 SOSYAL ÇALIŞMACI GÖREVLENDİRİLECEK”
ASDEP demişken programa ilişkin bilgi istiyoruz Müdür Beyden. Sayın Direk “Aile ve Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında her bin aileye 1 sosyal çalışmacı düşecek şekilde o ailelerin tüm sosyal ve ekonomik durumları incelenecek, risk raporu hazırlanacak ve rapor doğrultusunda gereken sosyal, ekonomik, danışmanlık, rehberlik gibi hizmetler sunulacak” ifadelerini kullanıyor.
“12 KREŞTEN 420 ÇOCUĞUMUZ FAYDALANIYOR”
Kreşlerin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün onayından geçtiği bilgisini paylaşıyor konuğumuz. Şu anda Batman’da 12 adet çocuk kreşinde 420 çocuğun bakım hizmeti gördüğünü aktarıyor. Sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocukları ile şehit-gazi yakınlarının çocuklarının, kreşlerden ücretsiz faydalanabildiklerini de sözlerine ekliyor.
“CİNSEL İSTİSMAR VAKALARINA YÖNELİK EĞİTİMLER DÜZENLİYORUZ”
Son günlerde ardı ardına gelen taciz-istismar vakalarına ilişkin soru yöneltiyor Yazarımız Şehmus Temiz. Aile ve Soysal Politikalar İl Müdürü Veysel Direk, bu tür vakaların geçmişte yaşandığı gibi bugün de ve yarın da yaşanmaya devam edeceğini üzülerek belirtmek zorunda kaldığını dile getiriyor. Bu tür vakalarda çocuğun göz ardı edilerek olayın taraf meselesi haline getirildiğini belirterek “Üzülerek belirtmeliyim ki bu tür vakalar 300 yıl önce de vardı. Asrısaadette de vardı. Her yönetim şeklinde vardır. Avrupa’da da vardır, Afrika’da da vardır. Bu tür vakalara sendika, parti, taraf anlayışı ile yaklaşılmamalı. Biz kurum olarak aile danışmanlarımızla sahalardayız. İl ve ilçelerde velilerle ve öğrencileri ile görüşmeler yapıyoruz. Medreselere, Kur’an kurslarına gidiyoruz. 2015 yılında 72 bin 83 kişiye eğitim verdik. Evlilik öncesi eğitim programı, aile içi şiddet, evlilikle ilgili doğru bilinen yanlışlar, evlilikle ilgili sağlık, evlilik içi iletişim, sağlık, erken yaşta evlilik gibi konuları anlattık. Bazı kurumlarla toplantılar yaptık. Elbette yeterli değildir, çabalarımız sürüyor” cevabını veriyor.
“BATMAN’DA HUZUR EVİNE İHTİYAÇ DUYMADIK”
Yazı İşleri Müdürümüz Ubeyd Baş, terk edilmiş yaşlılar için kullanılan huzur evlerinden açıyor konuğu. Batman’da huzur evine ihtiyaç duyulmadığını belirten Sayın Direk “Batman’da huzurevi yok. Daha doğrusu Güneydoğu’da yok. Bu da bizim, yaşlılarımıza verdiğimiz kıymeti gösteriyor. İnsanlarımız yaşlılarına sahip çıkıyor. Tek tük vakalar olunca da çevre illere gönderiyoruz. Şu ana kadar huzur evine ihtiyaç duymadık” diyor.
“KADIN SIĞINMA EVİMİZ ŞU ANDA YETERLİ”
Başyazarımız Recep Kavuş, kuruma bağlı faaliyet gösteren kadın sığınma evlerinden bahsediyor sohbetimiz sırasında. Batman’da 1 sığınma evinin kente yeterli olduğunu söyleyen İl Müdürü Direk “Tek sığınma evimizde kapasitemiz şu anda yeterli. Bugüne kadar doluluk oranı yüzde 30’a ulaşmadı. Elbette talep fazlalaşırsa daha büyük ve modern bir bina açabiliriz. Kadın sığınma evleri bir istasyondur. Hiçbir vatandaş kendi başına oraya gelemez, kimseyi getiremez. Kadın, kolluk kuvvetlerine başvurur, mağdur olduğunu beyan eder. Emniyet onun bilgilerini dosyalaştırdıktan sonra kadını kurumumuza getirir. Sosyal çalışmacılarımız, rehberlerimiz, psikologlarımız, kadın sığınma evlerinde görevlidir. Eğer can güvenliği varsa kadın konuğumuzu başka illere nakil edebiliriz ya da başka illerden nakil gelen kadınları sığınma evimizde ağırlayabiliriz. Kadınlar, burada geçici olarak konaklar. Durumu normalleşince kendi isteği ile kuruluştan ayrılır. Bu süreçte her türlü ihtiyacı karşılanma yoluna gidilir” yanıtını veriyor.
“KADINLAR İÇİN ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ AÇIYORUZ”
Kadınlara, zaman geçirip her türlü desteği alabilecekleri Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi için de kolları sıvamış Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü. Binanın açılışının yakın bir zamanda gerçekleşeceği müjdesini veren İl Müdürü Direk “Kadınların korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik hizmet binası açıyoruz. Bizim bünyemizde açılacak olan kurumumuz, 7/24 açık kalacak. Hemşire, emniyet personel, vaize, psikologu sosyologu, görevlileri olacak. Ailesinde sorun yaşayan kadın, burada vakit geçirebilecek, psikologlardan ya da danışmanlardan yardım alabilecek” diyor.
“BELEDİYENİN GÖSTERDİĞİ BİNA, SIĞINMA EVİNE UYGUN DEĞİLDİ”
Önceki hafta konuk ettiğimiz Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel’in “Belediye olarak bir kadın sığınma merkezi (kadın destek evi) açmak istiyoruz. Ancak bulduğumuz binanın fiziki koşulları öne sürülerek talebimiz reddedildi” sözlerini hatırlatıyoruz Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Veysel Direk’e. Sayın Direk, Belediyenin başvurusuyla alakalı “Geçen sene başvuruları olmuştu. Kadın Konuk Evi’nin açılmasıyla ilgili bir yönetmelik vardır. Nasıl ki özel okul açınca Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuruluyorsa, kadın sığınma evleri için de bizim kurumumuza başvuru yapılıyor. İl Özel İdare, resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve Belediye, kadın sığınma evi açma yetkisine sahiptir. Başvuru sonucu biz komisyonumuzu gönderdik. Bunu Eş Başkanlar Sabri Bey ve Gülistan Hanımla birebir konuştuk. İncelemeler yapıldı. Mevzuat olarak onay vermemiz mümkün değildi çünkü binanın fiziki şartları yetersizdi. Bakanlık nezdinde başvuru yapalım dediler. Bakanlığın hiç onay vermeyeceğini bilmemize rağmen Bakanlığa gönderdik dosyayı. Bakanlıktan cevap geldi, mümkün olmadığı belirtildi. Batman’da yer bulmak zor. Biz 4 ay boyunca yer aradık” bilgisini paylaşıyor.
“BATMAN, İNTİHARLARDA SIRALAMADA BİLE DEĞİL”
Yazarımız Ekrem Işık (Eymen Eren)’in sorusu üzerine kentteki intihar vakalarından açılıyor konu. Konuğumuz Sayın Direk “İntiharla sık anılan bir şehir gibi görünüyoruz. Ancak ben buna katılmıyorum. Evet, bazı şeyler duyuyoruz. İntihar olmasına rağmen aile, düştüğünü söyleyebilir, kaza yaptığını iddia edebilir. Fakat Batman intiharlarda sıralamada bile değil. Kırsal kesimlerde bile yaşanan olayların hepsi bize geliyor. Her ay bununla ilgili veriler mutlaka elimize ulaşıyor. Bazı aylar 1–2 vaka ile karşılaşıyoruz, bazen hiç karşılaşmıyoruz. Elbette 1–2 vakanın da üzücü olduğunu biliyoruz. Amacımız, eğitimlerle ve yaptığımız çalışmalarla bunları ortadan kaldırmaktır. Bu yüzden daha fazla yere ulaşmanın çabası içindeyiz” diyor.
“BEYAN EDİLEN İLE GÖZLEMLENEN GELİR FARKLI OLABİLİYOR”
Kurumun en yoğun çalıştığı alan ise evde bakım hizmetiymiş. Hâlihazırda 5 bin 385 kişinin evde bakım hizmeti aldığını belirtiyor Müdür Bey. Hizmet verilecek vatandaşların ise bazı kriterlere göre belirlendiğini belirten Sayın Direk “Engelli vatandaşların ailelerine evde bakım ücreti verilerek engelli vatandaşlarımıza daha iyi koşullarda bakılması sağlanıyor. Bunun için de bazı kriterlerimiz vardır. Rapor şartı, evde bakım hizmetinin verileceği yerin koşulları gibi… Ne yazık ki bazen iyi niyetler suiistimal edilebiliyor. Mesela evde bakım hizmeti için talepte bulunan bazı vatandaşlarımızın geliri, beyan ettiklerinden çok farklı çıkabiliyor. Bir örnek vereyim… Heyetimiz bir evde incelemelerini yapıp bana rapor yazmışlardı. Raporda ‘beyan edilen ile gözlemlenen gelir arasındaki farktan dolayı reddedilmiştir’ ifadelerine yer vermişti. Yani 3 kişilik heyetimizin vicdanı bunu kabul etmemişti. Çünkü vicdan esastır. Üstelik herkesin hangi tür yardımları aldığı da sistemimizde kayıtlıdır”
“GÖÇ SONUCU GELENLERE DESTEK PAKETİ VERİYORUZ”
Başyazarımız Recep Kavuş’un “Göçle kentimize sığınan vatandaşlara hangi hizmetleri veriyorsunuz?” sorusuna “Şırnak, Mardin ve Diyarbakır ile ilçelerinden gelenler oldu. Bu ailelerle ilgili alan taraması yapıyoruz. Bu aileleri tek başına tespit etmemiz mümkün olamayacağı için muhtarların tümü ile görüştük. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, gerekli yardımları yapıyor. Kurumumuz ise tek seferlik ekonomik destek paketi veriyor. 2 bin 500 TL’ye kadar çıkabiliyor bu yardım paketi. Mütevelli heyette karar aldık. 750 TL sabit olmak kaydı ile her çocuk için 200 TL ilave olacak şekilde para veriyoruz. Bu ailelerin çocukları için ayrıca kahvaltı ve sinema etkinliklerimiz de oluyor” yanıtını veriyor Sayın Direk.
“BATMAN’DA 66 ÇOCUK, KORUMA VE BAKIM ALTINDA”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren kuruluşlardan biri de çocuk yuvası, yetiştirme yurdu ve çocuk evleri, … Batman’da toplamda 66 çocuğun koruma ve bakım altında olduğunu söyleyen İl Müdürü Veysel Direk “Tılmerç’te bulunan çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdunda 45 çocuğumuz, çocuk evlerinde ise 21 çocuğumuz bakım altında bulunuyor” diyor.
“BUGÜNE KADAR 4 ÇOCUĞU EVLATLIK VERDİK”
Koruma altında olan çocuklar için “evlatlık edinme” işleminin nasıl uygulandığını soruyor Yazarımız Ekrem Işık (Eymen Eren). Konuğumuz Sayın Direk “Evlatlık, merkezin kontrolündedir. Bizde değildir. Bize gelen çocuğun evlatlık verilme durumu varsa ona göre işlem yapılır. Bu tür çocukların dosyasını, yaşı, cinsiyeti, öyküsü ve durumunu içerecek şekilde hazırlayıp Ankara’ya gönderiyoruz. Ankara’da Bakanlığın havuz vardır. Evlatlık isteyen ailelerin durumu ve kriterlerine göre eleme yapılır. Kriterleri uyuşan aile Batman’a gelir. Ailenin incelemesi yapılır. Uygun görülürse önce 1 yıl deneme süresi gözetilerek evlatlık verilir. Eğer deneme süresinden sonra da uygun bulunursa çocuk, kütüğü ile birlikte o aileye evlatlık olarak verilir. Batman’da da evlatlık isteyen ailelerimiz var. Biz bugüne kadar 4 çocuğu evlatlık olarak verdik” diyor.
“BATMAN’DA 10 ÇOCUK, KORUYUCU AİLEDE KALIYOR”
Sayın Direk, koruyucu aile hizmetine ilişkin de“Koruyucu aile merkezi değil, bizim kontrolümüzdedir. Koruyucu aile uygulamasında çocuk, devletindir. Sadece zamanını o aile ile geçirir. Şu anda bizim 10 çocuğumuz koruyucu ailededir. Koruyucu aile olmak isteyenler bize gelip form doldururlar, hangi kriterlerde çocuk istediklerini belirtirler. İnceleme yaparız, uygun ise koruyucu aile uygulaması başlatılır. Koruyucu aileye biz çocuğun bakımı için aylık ödeme yapıyoruz. Bu aileler sürekli denetlenir. Şu anda 7 ailede 10 çocuğumuz koruyucu aile hizmeti almaktadır” bilgisini veriyor bize.
“YUVADAKİ ÇOCUKLARLA HERKES, HER ZAMAN GÖRÜŞEMEZ”
Konu konuyu açınca “gönüllü aile” uygulaması hakkında da bilgi veren konuğumuz Sayın Direk“Gönüllü aileler, uygun zamanlarda yuvadaki çocuklarla zaman geçirirler, aktivitelere katılırlar. Gönüllü ailenin süresi ve sınırı yoktur. Mesela bir berber arkadaşımız gelip ‘ben yuvadaki çocukların saçını ücretsiz keseyim’ diyebilir, ‘ben gönül elçisiyim gelip çocuklarla sohbet etmek istiyorum’ diyebilir, ‘çocuklara 3 ayda bir ebru sanatına ilişkin kurs vermek istiyorum’ da diyebilir. Bir kere gelip bir daha gelmese ben ona bir şey diyemem. Zorunluluğu yoktur. Gönüllü aile olmak isteyenler, kurumumuza müracaat ederler. Müracaata göre uygun zaman dilimi belirlenir. Sonuçta bu çocuklar her zaman herkesin rahatlıkla ziyaret edebileceği çocuklar değildir. Bu çocukların günlük yaşam akış çizelgeleri vardır. Gezme saatleri vardır, okuma saatleri, uyuma saatleri vardır” bilgisini paylaşıyor.
“192 ÇOCUK, DANIŞMALIK TEDBİRİ ALIYOR”
Yazı İşleri Müdürümüz Ubeyd Baş “Toplumsal olaylarda suça karışan çocuklar için ne yapıyorsunuz?” sorusu yöneltiyor konuğumuza. Batman’da 192 çocuğun danışmanlık tedbiri aldığını belirten Sayın Direk “Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğünden ve Jandarmadan günlük raporlar gelir bize. Suça sürüklenmiş çocuk (SSÇ) ve mağdur çocuk olarak bunlar gruplanıyor. İhmal ve istismar vakalarındaki bütün çocukların mahremiyetleri gizlenir bu raporda. Aileye gidip inceleme yaparız. Çocuk mahkemelerinden de ayrıca iddianameler gelir. Çocuğa ceza verilmez ama mevzuatta danışmanlık tedbiri alması gerektiği yazar. Her hafta danışmanlık birimimiz bu çocuklarla görüşür. Şu anda bizden danışmanlık tedbiri alan 192 çocuğumuz var. Aileleriyle görüşülüyor, çocukla görüşülüyor, raporlar Emniyete gönderiliyor, kurslara yönlendiriliyor” yanıtını veriyor.
“HABERLERDE ÇOCUKLARIN İSİM VE YÜZLERİ SAKLANMALI”
Gazetemizin Sahibi Ercan Atay’ın “Batman Basınını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna ise “Batman Basınını çok iyi bulduğumu, her yerde dile getiriyorum. İhbar mekanizmasında önemli bir iş görüyor. Sonuçta biz her vatandaşa ulaşamayız. Basından elbette faydalanıyoruz Sansasyonel haberler, çok fazla yapılmıyor. Bu konudaki hassasiyetlerini görüyoruz. Ancak dönem dönem basın mensuplarını aramışızdır. Yoksulluk ve mağduriyet içren haberlerde çocukların yüzünün görülmemesi ve isimlerinin yazılmaması için rica ve uyarılarımız olmuştur. İnternet çağında yaşıyoruz, 7 yaşındaki bir kız çocuğunun haberini yazarsınız, bu kız çocuğu 15 yaşına geldiğinde bile o haber karşısına çıkacaktır. Bunun psikolojisini düşünmek gerekiyor. Zaten bu suçtur. Savcılık, bu kuralı ihlal eden gazete hakkında dava açma yetkisine de sahiptir” diyor.
“KURUMUMUZA TSE BELGESİ VERİLDİ”
Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, 12 Şubat 2016 tarihi itibariyle TSE belgesi almaya hak kazanmış. Ankara’dan gönderilen zarfı ilk defa sohbetimiz sırasında açan Sayın Direk “Biz sevgi, şefkat ve yardım kurumuyuz. Bizim kendimizi kanıtlama gibi bir derdimiz yok çünkü biz sıradan devlet memurlarıyız. Ankara’dan gelen heyetin incelemeleri neticesinde TSE belgesi verildi kurumumuza. Allaha şükürler olsun, şu anda tek bir vatandaşın şikâyeti yoktur bizden. Rüşvet ve yolsuzluk yoktur. Hiçbir vatandaş, benim işim ertelendi veya ötelendi diye iddia edemez. Vatandaşa şefkatli davranıyoruz. Fakir ailelere gidiyoruz, evlerini inceliyoruz, mutfaklarına giriyoruz, çamaşırlarının nasıl yıkandığına dahi bakıyoruz. Mağdurlara ırkçı, ayrımcı yaklaşmıyoruz. İnsan olarak yaklaşıyoruz. Binlerce insanın hayır duasını alıyoruz. Tabi ki yapmak zorundayız. Bir kurumu Valilik temsil eder. Ben sıradan bir memurum” diyor.
“SOKAK ÇOCUKLARINA YÖNELİK HİZMETLERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Sokakta kalan, çalışan ve dilenen çocuklara yönelik çalışmalarından bahsederken “Mobil ekiplerimiz ve kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen sokak çocuklarına yönelik Sokak Yıldızları Projesi kapsamında bu yıl 220 çocuğa çeşitli kurslar verilmektedir. Ayrıca durumu tarafımızca incelenen bu çocuklarımızın ailelerine ekonomik destek sağlanmaktadır” diyor İl Müdürü Direk.
“VAKIF MÜDÜRÜ BEŞİR BEY’LE UYUMLU ÇALIŞIYORUZ”
Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı arasındaki çalışma uyumu üzerine soru yöneltiliyor konuğumuza. Sayın Direk “Sosyal yardımlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın işidir. Yaşlılık maaşı, çocuk parası, nakdi yardım, dulluk maaşı, kömür ve sıcak yemek yardımları, vakfa aittir. Vakıf Müdürü Beşir Arslan Bey ile çok koordineli çalışıyoruz. Diğer illere kıyaslandığında belki de en uyumlu çalışan iki il müdürü olabiliriz. Bu bir avantajdır. Bu uyum sayesinde vatandaşlarımıza daha faydalı olabiliyoruz” sözlerini kullanıyor.
“539 AİLEYE SOSYO-EKONOMİK DESTEK VERİLİYOR”
İhtiyaç sahibi 539 aileye sosyo-ekonomik destek yardımı yaptıklarını açıklayan Sayın Direk “Yardımları Vakıf veriyor. Ancak sosyal hizmetin bir çeşidi olarak bizim kurumumuz sosyo-ekonomik destek verebiliyor. Şu anda 539 ailemize aylık 345 TL’den bu destek veriliyor. İhtiyaç sahibi ailelerin evinde yapılan incelemeler sonucu bu desteği veriyoruz” diyor.
“CANLI DOĞAN HER ÇOCUĞA DOĞUM YARDIMI YAPIYORUZ”
Memur, işçi, işsiz, kim olursa olsun bebeği yeni doğan ailelere bir defaya mahsus doğum yardımı yaptıklarını açıklıyor Sayın Direk. Verdiği bilgilere göre 2015’in Haziran ayından itibaren toplam 5.642.936,49 TL doğum yardımı yapılmış.
1 AYDA 4 MİLYON 575 BİN TL EVDE BAKIM ÜCRETİ VERİLDİ
Engellilere yönelik yapılan hizmetlerden bahseden Sayın Direk “Bugüne kadar 2879 adet engelli kimlik kartı verildi. 2016’nın sadece Mart ayında 5 bin 234 kişiye 4.575.99,86 TL evde bakım ödemesi yapıldı. 2007–2016 yılları ayı dâhil toplam 210.798.201,79 TL ödeme yapıldı. Engelliler için kurum binalarının erişilebilir kılınmasını sağlamak için 151 binada, 2 açık alanda ve 8 toplu taşıma aracında denetim yapıldı. 14 binaya erişilebilirlik belgesi verildi. Yatılı olarak faaliyet gösteren 2 özel bakım merkezinde 72 kişiye hizmet verildi. Bakım merkezlerindeki engelliler için 2015 yılında 1.399.415,37 TL ödeme yapıldı. Bakım merkezindeki engellilere ayrıca 2015 yılında toplam 89.300,41 TL harçlık verildi” diyor.
***
Ayrıca 2016 yılının sadece Mart ayında 4 milyon 575 TL paranın evde bakım hizmetine ayrıldığını ve Mart ayı itibari ile 5 bin 234 kişinin bu hizmetten faydalandığını açıklıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Veysel Direk, kuruma kayıtlı 132 şehit ile 214 gaziye verilen hizmetler hakkında verdiği bilgide ise “Gezi ve seyahat kartlarının yanı sıra istihdam için başvuran 508 şehit-gazi yakınında 426’sı işe yerleştiriliyor” diyerek sonlandırıyor sohbetimizi.
Editor : YUSUF KAVAK