BEN kelimesini ne zaman hayatımızdan çıkarırsak o zaman BİZ başarılı olacağız.
Mesela Batman’da iş dünyasına arazi tahsis edilmemesi, en büyük sorunlardan biri!
Hem genç nüfusta, hem işsizlikte ilk 3’de isek, teşvikler de yatırımlar da eksik demektir.
ASKON’u kurarken büyük hayallerle yola çıktık.
…
Batman’da 9 sene önce kuruldu; Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON)…
Derneğin başındaki isim ise İş İnsanı Selman Nasıroğlu.
Derneği daha yakından tanımak ve çalışmalarını dinlemek üzere kendisini ziyaret ettik.
Batman’ın işsizlik problemini ve lobisizliğini kendilerine dert ettiğini belirtiyor Sayın Nasıroğlu.
BEN kavramı yerine BİZ kavramının öne çıkarılması gerektiğini savunuyor, ısrarla…
İş dünyasının yaşadığı sıkıntılar yok mu?
Hem de yığınla…
Tüm bu sorunları da tüm çıplaklığı ile dobra dobra anlattı Nasıroğlu.
Keyifli ama bir o kadar sitem dolu bir sohbete hazır mısınız?
Başlayalım, o halde…
…
- Sohbetimize sizi tanıtarak başlamak istiyorum. Nasıl bir ailede, nasıl bir çocukluk geçirdiniz?
“Çocukluğum köyde geçti. 1972'de Beşiri Örmegöze Köyünde doğdum. Baharızık köyünde İlkokulu, Beşiri’de ortaokulu, Batman’da ise liseyi okudum. Bizim çocukluğumuzda bu kadar imkân yoktu tabii. Babamızın hep ‘oğlum okuyun’ demesine rağmen açıkçası pek okuma hevesimiz de yoktu. Aklımız başımıza biraz geç geldi; 40 yaşından sonra Haberleşme Teknolojileri ve Kamu Yönetimi Bölümlerini okudum, ardından yüksek lisans yaptım. Şimdi çocuklarımıza okul okuyun dememizin ana faktörlerinden biri, genç yaşlarda o hazzı yaşamadığımızdan kaynaklanıyor. Okuyan adamdan zarar gelmez. Okuyan adamın kafası farklı çalışır, fotoğrafın hepsini okur. Ama maalesef bugünkü gençlik, kısa yoldan para kazanma telaşında. Genç yaşta iş hayatıyla tanıştım. Bir dönem futbolla ilgilendim. Özel bir hastanede yöneticilik yaptım. Ticaret yaptım, bir dönem siyaset yaptım. Teşkilatta uzun yıllar kaldım. Askerlikten sonra evlendim. Bir kız ve üç erkek çocuğu babası oldum. Çocuklarım anestezi teknikerliği, iç mimarlık ve çocuk gelişimi bölümlerini okuyor. İki çocuğum ise dershane ve ortaokul öğrencisi…”
- ASKON hangi ihtiyaçtan doğdu? Batman’da bu derneği hangi amaçla kurdunuz?
“ASKON 1998'de Erbakan Hoca'nın talimatlarıyla kurulan bir dernekti. Daha çok, İç Anadolu ve Ege’de faaliyet gösteriyordu. 2015'te bize teklif edildi. Batman’da bu eksikliği fark ettik. 7 arkadaşla yola çıktık. 2015 yılında ASKON’u Batman’da kurduk. Batmanın iktisadi hayatı, iş dünyası ve sosyal hayatında aktif olma amacıyla yola çıktık. Tabii sivil toplumculuk, çok farklı bir şey! Bunu Batman’da aşılamak istedik. Batman’da kurduktan sonra Doğu ve Güneydoğu’da ASKON’un yayılmasını ve kurulmasını sağladık. Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Mardin, Van ve Bitlis şubelerinin kurulmasına katkı sunduk. Batman, bölgede yıldızı parlayan bir il. Özellikle sanayi bakımından Gaziantep’e alternatif bir il. Bu gün üyelerimizin Batman’da 10 bini aşkın çalışanı var. Şu an da ASKON ailesi Batman’da 10 bini aşkın insana iş ve aş üretiyor. Her sektörden üyelerimiz var. Farklı işlerle tanışıyoruz. STK’cılığın verdiği güç ve etkiyle üyelerimize ihracat ve ithalatın da kapısı daha rahat açılıyor. Çünkü yurt dışında yaklaşık 11 şubemiz var. Mesela geçen gün İngiltere Manchester Şube Başkanımız Batman’a gelmişti. Oraya ne satabiliriz, bunu konuştuk.”
- Herkes ASKON'a üye olabiliyor mu?
“Biz herkesi üye almıyoruz. Çünkü biz hassas bir bölgede çalışıyoruz. Üyelerimizin mutlaka işinde gücünde, üretim alanında olması gerekiyor. Yani Batman’a bir katılma değerinin olması gerekiyor. Bu yüzden seçici davranıyoruz. İyi bir istihbarat çalışması yapıyoruz. Üye olmak isteyenlerin ticaretlerini, ticari ahlaklarını, işçilerine nasıl davrandıklarını araştırıyoruz, sorguluyoruz. Sonra yönetim kurulumuza çağırıp oylama yapıyoruz. Bir arkadaşımız dahi red oyu verirse, o kişiye üyelik hakkı tanımıyoruz. Bu yüzden derneğimizin tüm üyeleri, Batman için özveriyle çalışıyor. Her hafta salı günü yönetim kurulu toplantısı yaparız.
Birinci önceliğimiz, Batman… İlimiz için ne yapabiliriz, bunun üzerine ciddi tartışmalar yürütüyoruz. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), kamu yararına çalışan dernek statüsündedir. Kamu yararı gözetiyoruz. Şu anda ASKON bünyesinde çalışan 10 bin insanın yüzde 55’i genç kızlardır. Bu bizi sevindiriyor. Organize Sanayi Bölgesinde 10'a yakın üyemize arazi tahsis edilmesini sağladık. Bu arkadaşlarımız 7-8 ülkeye ihracat yapıyor. Batman, genç nüfusta ilk 3’te yer alıyor. Ama gel gör ki; işsizlik sıralamasında da ilk 3’teyiz. Biz bunu kendimize dert olarak görüyoruz. Şu an da Organize Sanayi Bölgesinde yer sıkıntısı var. 11 arkadaşımız, fabrika kurmak için yer bekliyor. Diğer iki OSB açılırsa, Bin 700 işçi istihdam edeceğiz”
- Batman'da bir girişimci ve sivil toplum kuruluşu başkanı olarak gözlemlediğiniz en önemli sorunlar neler?
“Yaramıza tuz bastınız. Biz aylık yönetim kurulu toplantıları yapıyoruz. Kurum ve kuruluş müdürlerini, kentin idarecilerini bu toplantılarda konuk alıyoruz. Niyetimiz biraz evvel bahsettiğiniz gibi, Batman’ın bir grafiğini çıkarmak. Kurumlar ne yapıyor? Kurumların sağladığı olanaklar nedir? İş dünyası ile ilgili çıkan bazı düzenlemeleri takip etmekte zorlanıyoruz, bu toplantılarda bu düzenlemeleri istişare ediyoruz. Nerede yanlış yapıyoruz, nerede doğru yapıyoruz, bunları tartışıyoruz. Batman’ın kentsel sorunlarını konuşuyoruz. Mesela Batman’da iş dünyasına arazi tahsis edilmemesi, en büyük sorunlardan biri…
Valimiz Ekrem Canalp ve Milletvekilimiz Ferhat Nasıroğlu iki OSB daha kurulması için girişimler başlattı. Batman’da toplam da 300 yatırımcı yer bekliyor. Sadece derneğimize bağlı 10 girişimci arkadaşın sağlayacağı istihdam sayısı Bin 700… Bu demek oluyor ki; Bin 700 aile ekmek yiyecek. Bunun yanında fırıncısı, marketçisi, berberi, giyimcisi de ekmek yiyecek. Batman’da iş dünyasında profesyonelleşememe sorunu var. Kurumsallaşamama sorunu… Halen markalara çalışıyoruz. Ama Batman markasını oluşturamıyoruz. Kurumsallaşamıyoruz. Aile şirketi gibi fabrika açıyoruz; kız çocuk kasada, oğlan muhasebede, baba masada, kuzenler makinede… Mesela tekstil alanında çok iyi çalışan fabrikalarımız var ama ilginçtir, bir markamız yok. En popüler markalara giyim ürünleri dikiyoruz. Ama profesyonelleşemediğimiz için dışarıya açılamıyoruz. Yanı başımızda Kuzey Irak ve Orta Doğu’ya açılan gümrük kapılarımız var. Biz o kapıların ötesine gidemedik. Gidenler de başaramadı zaten… Emin olun, çok akıllı, üretken ve yetenekli insanlarız var ama bir türlü ilerleme kaydedemedik.”
- Batman'a verilen teşvik paketleri ve destekler yeterli mi?
“Elbette hayır! Hem genç nüfusta hem işsizlikte ilk 3’de isek, teşvikler de yatırımlar da eksik demektir. Genel merkezimizde şöyle bir rapor da hazırladık. Teşvik ve destek paketlerinin bölge bazlı değil de il bazlı düzenlenmesi gerektiğini belirttik. Batman’ın ihtiyacı ve eksiği neyse, teşvik ve destek paketleri de bu oranda olmalı. Bakın asgari ücret yükseldi, gençlerimiz işsiz kaldı. İşveren bu yükü taşıyamadı. Bunun önüne geçirebilmek için ayrı teşvik paketleri açılmalıydı. Teşvik paketlerinde Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalara 12 yıl, Organize Sanayi Bölgesi dışındaki fabrikalara ise 10 yıl süreli destekler veriliyor. Peki, bu süre bittiği zaman bu gençler yine işsiz mi kalsın? Bir fabrika kurmak, başlı başına büyük bir maliyet… Bugün asgari ücret 17 bin lira, normal yaşam standardının çok altında… Bu sorunlar için ek teşvik paketleri açılmalı. Gençlerimizi kahvehane köşelerinde görmek beni üzüyor. Gençlerimiz bunu hak etmiyor. Elbette gezecekler, eğlenecekler ama üretimden kopmamaları gerekiyor.”
- Batman'da sivil toplum kuruluşları çalışmalarını yeterli buluyor musunuz peki?
“Biz de dâhil olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının çabalarını yeterli bulmuyorum. Gençlerimiz bütün zamanını kahvehane köşelerinde geçiriyorsa, hiç birimizin verdiği çaba yeterli değil demektir. Maalesef bir adım daha ileri gidemedik. Bir yatırımcı gelecek ama arsa sıkıntısı olduğu için fabrika kuramayacak… Bunu aklım almıyor. ASKON’u kurarken büyük hayallerle yola çıktık.
Batman’ın lobisini oluşturalım dedik. Batman'ın en az 50 yılını karşılayacak OSB sahaları açılmasına öncülük edelim dedik. Ama gel gör ki, yerimiz yok! Bürokrasi ağır işliyor. Bizim hayalimiz Batman… Batman’da iş sahaları açalım, gençlerimizi çalıştıralım. Şu an da yatırım yapacak olan arkadaşlarımıza yer arıyoruz. Ama dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz, yer yok! Bakın, Batman’da OSB yapılmış, enteresandır; dibinden kanal geçiyor. Kanalı işgal etmişiz. Üretim için yer açalım eyvallah! Ama ısrarla tarım arazisini işgal ediyoruz. Bizim devasa bakir alanlarımız var. Bu konuda da kendimizi eleştirmeliyiz.”
- ASKON’da üyelerinizle aranızdaki bağ nasıl, merak ediyorum doğrusu?
“En üst düzeyde… Dernek üyeleri değil de aile bireyleri gibiyiz. Bizden çok, hanımlarımız ve çocuklarımız görüşüyor. Üyelerimizin tüm sıkıntılarıyla birebir ilgileniyoruz. Onların iş hayatındaki reklâmlarını ve tanıtımlarını sosyal medya ortamında sık sık yapıyoruz. Gurur duyduğumuz şeylerden biri de yönetim kurulumuzda bir kadının yer alması… Biz kadınları özellikle iş dünyasına ve iş dünyası ile ilgili faaliyet gösteren STK’lara çekmeye çalışıyoruz. Bu konuda zorlanıyoruz. Kadınlar; hem iş dünyasında hem iş dünyası ile ilgili STK’larda geri adımda duruyor. Bu kırmaya çalışıyoruz. Kapılarımız, Batman’a değer katan ve üretmek isteyen tüm kadınlara açıktır, sizin aracılığınızla da söylemiş olalım.”
- Batmanlara ne söylemek istersiniz?
“Batman’da genelde ezber bir söz vardır; ‘Batman sahipsiz.’ Bence değil. Batman bence girişimci bir ruha sahip! Genç, dinamik bir gençlik yapımız var. Batman’da asıl sorun, ‘biz’ yerine ‘ben’ kavramının öne çıkması… ‘Ben yaptım.’ ‘Bensiz bu iş olmaz.’ Bu büyük bir yanlış… Ne zaman biz olursak, o zaman başarabiliriz. Biz olmadığımız müddetçe biz ilimize bir katkı sunamayız. Ben zaten benimle ilgili her şeyi yapıyorum. Asıl önemli olan, bizim için bir şey yapabilmektir. Ben kelimesini ne zaman hayatımızdan çıkarırsak o zaman biz başarılı olacağız.”