Çevreciler Batman Çayı için toplandı

Çevreciler Batman Çayı için toplandı

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, TMMOB Batman İKK, Batman Barosu ve Batman Çevre Platformu öncülüğündeki Batman Platformu tarafından çevre paneli düzenlendi.

Batman Çayı'nın imara açılması ve üzerinde OSB kurulmasının oluşturacağı tehditler, panelde masaya yatırıldı.  Dünyada en nadir görülen Batman Bantlı Çöpçü Balığı'nın keşfini gerçekleştirerek gündeme gelen Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Dr. Münevver Oral, Doç. Dr. Cüneyt Kaya, Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Dr. Emrah Çelik ile TMMOB Bingöl İKK Sekreteri Can Fidal Boldaş'ın panelist olduğu programda, Batman Çayı kenarında yapılmak istenen organize sanayi ile kentin içme suyunun tehdit altında olduğu vurgulandı. Batman Çayında, kırmızı listede bulunan 6 kuş türü başta olmak üzere 188 kuş türü  bulunduğu vurgulandı. Bölgede yaşanan yaban hayatının tehdit altında olduğu ve suyun korunması gerektiğine vurgu yapılarak Batman Çayı'nın korunması için mücadele edileceği vurgulandı.

BALIK TÜRLERİ TEHDİT ALTINDA

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Batman Barosu Erkan Şenses'in ardından akademisyenler Batman Çayı'ndaki ekolojik yaşamı anlattı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya, "Ülkemizde çok sayıda nehir var. Eşsiz bir ülkeyiz. Ülkemizi özel kılan etkenlerden en önemlisi sıfır rakımdan beş bin rakıma kadar farklılıklar var. Çok sayıda nehir ve göl bulunuyor. Avrupa'nın çok sayıda ülkesi bunu söyleyebiliriz. Onlarca ülkeden sadece Tuna geçerken ülkemizde o kadar bağımsız nehir ve göl havzası bulunuyorki bunlar bir anlamda izolasyon görevi görmüş ve türleşme fazla olmuş. 2008 yılında 200 küsür tür sayısı biliniyordu. Bugün ise neredeyse 400 tür biliniyor. Tüm Türkiye'nin iç sularını çalışıyoruz. Sadece bizim üniversite 90'a yakın tür tanımladı. Ve bunlardan yarısı da endemik türler" dedi.

Akademik çalışmalarına 2008 ve 2009 yıllarında Dicle Nehri'nde başladığını vurgulayan Kaya, 1970'lı yıllarda 24 türün bilindiğini vurguladı. Bugün 50'in üzerinde Dicle Nehri'nde balık türünün bilindiğini ifade eden Kaya, Batman Çayı'nda en az 25 tür belirlediğini söyledi. Balık türlerinin korunması için akarsular üzerinde gereğinden fazla tesis kurulmaması gerektiğine vurgu yaparken “Büyük devasa tesislerin yanı sıra tıro viro adıyla bilinen ağlar ile balık tutulmaması gerekiyor. Bu ağlar suda kalınca onlarca yıl binlerce su canlısının eziyet çekerek can vermesine neden oluyor. Suyu korumak için çalışmalar yapılmalıdır. Batman Bantlı Çöpçü Balığının yaşam alanları koruma altına da alınmalıdır" dedi. (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ