“ÇOCUKLARDA ASTIM, GİDEREK ARTIYOR ÇÜNKÜ…”

“ÇOCUKLARDA ASTIM, GİDEREK ARTIYOR ÇÜNKÜ…”

“ÇOCUKLARDA ASTIM, GİDEREK ARTIYOR ÇÜNKÜ…”

Her hafta farklı bir hastane ve farklı branştaki hekimlerle gerçekleştirdiğimiz Sağlık Sayfamızda bu hafta Batman Özel Yaşam Hastanesi’nde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Aslankılıç’ı ağırladık.

Çocuklarda soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyon hastalıkları ile bu hastalıklardan korunmanın yollarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dr. Aslankılıç, araçlardan çıkan egzoz dumanının, çocuklarda ciddi hastalıklara yol açtığını belirterek “Batman’ın en işlek, araç trafiğinin en yoğun olduğu Turgut Özal Bulvarı, çocuklar için uygun bir yer değil. Anne-Babalar, çocuklarını burada gezdirmemeli” dedi.

SOĞUK ALGINLIĞI, GRİP GİBİ ALGILANIYOR AMA ASLINDA ÖYLE DEĞİL

Her bölgede soğuk algınlığı ve grip hastalığının çok sık görüldüğünü dile getiren Uz. Dr. Aslankılıç Soğuk algınlığı aslında grip gibi algılanıyor ama aslında öyle değil. Soğuk algınlığı yaklaşık 200’e kadar virüs nedeniyle oluşuyor. Bunlardan en çok rastlanan (RİNO) yani burun virüstür. Bunun gibi çok sayıda virüs var. Kış mevsiminin başladığı şu günlerde daha çok rastlanıyor. Boğazda kuruluk, kaşıntı, nezle, burun akıntısı, burunda tıkanma, hapşırma, öksürük, halsizlik, tat duyusu değişikliği gibi belirtileri var. Bunun, spesifik bir tedavi yok. Tedavi, daha çok ilaçla yapılıyor. Bu hastalık, öksürme ve temas yolu ile bulaşıyor. Bol bol el yıkanmalı, istirahat edilmeli, hastalarla temas edilmemelidir” diyor.

GRİP, YAŞAMI TEHDİT EDEN HASTALIKLARIN KAPISINI AÇAR

Gribin ağır bir virüs olduğunu belirten Dr. Aslankılıç, gribin yaşamı tehdit eden hastalıkların kapısını açtığını ifade ederek “Bu hastalık, temas yolu ile bulaşır. Çocuklar üzerinde ciddi hastalıklara yol açar. Bazen zatürreeye dahi dönüşebilecek kadar ölümcül bir hastalıktır. Bronşit ağır bir solunum yolu enfeksiyonuna yol açar. Sağlıklı ve dengeli beslenme, bu hastalığı önler. Ayrıca her yıl grip aşısının yapılması gerekiyor” diyor.

“ÇOCUKLAR, TRAFİĞİN YOĞUN OLDUĞU YERLERDE GEZDİRİLMEMELİ”

Hava kirliliğinin çocuklar üzerinden olumsuz etkiler bıraktığını vurgulayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Aslankılıç “Hava kirliliğinden dolayı çok şikâyet geliyor. Astım atakları şikâyeti giderek artıyor. Günde 5–6 hasta çocuk bize geliyor. Hava kirliliği, ciddi enfeksiyonlara yol açıyor. Özellikle çocuklar bu konuda daha korunaksız ve savunmasız. Özellikle Turgut Özal Bulvarında gezen çocuklar, ciddi anlamda enfeksiyona maruz kalıyor. Çünkü araç trafiği çok yoğun, egzoz dumanı çocukları etkiliyor. Çocuklar bulardan uzak durmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, C vitamini tüketmelidir. Bu hastalık, kronik hastalıklara yol açar. Akciğer hastalığına sebep olur. Astım ciddi kronik bir hastalıktır. Bu oran Batman’da son yıllarda daha fazladır. Bu şikâyetle daha çok erkek çocuklar geliyor. Bunun sebebi ise erkek çocukların dışarıda daha fazla vakit geçirmesidir” bilgisini veriyor.

“SES TELLERİ İLTİHABI, CİDDİ BİR HASTALIK”

Çocuklarda ses telleri iltihabı (KRUP) hastalığına ilişkin bilgi veren Dr. AslankılıçÖzellikle 6 aylık ve 3 yaş arası çocuklarda mevsimsel olarak görülen bir hastalıktır. Ses Telleri İltihabı (KRUP) hastalığı ciddi bir hastalıktır. Çocuk yatağına girerken herhangi bir sıkıntı görünmez ama ani başlar. Kaba bir öksürük ile gece yarısı uyanır. Kalınlaşan bir ses tonu oluşur. Ses telleri iltihabı genellikle kendiliğinden iyileşebilen, solunum zorluğuna yol açan ve doktor kontrolü gerektiren bir hastalıktır. Ses telleri iltihabı, boğuk ses veya havlar tarzda öksürük ile kendini gösteren ses tellerinin etrafındaki yumuşak dokuların enflamasyonu ile meydana gelen bir hastalıktır” ifadelerini kullanıyor.

HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE HANGİ YOL İZLENMELİ?

Uz. Dr. Aslankılıç, Ses Telleri İltihabı Hastalığının belirtileri ve tedavi sürecine ilişkin bilgi vererek “Çoğunlukla geceleri ve daha önceden herhangi bir bulgu vermeden aniden ortaya çıkan havlar tarzda öksürük şekli ile kolaylıkla tanınabilir. Ayrıca ateş ve burun akıntısı da görülebilir. Genellikle 3–4 gün içinde kendiliğinden düzelmekle birlikte, bakteriyel etkenin neden olduğu bir tipi, ağır solunum yetersizliklerine yol açabilmektedir. Bu tip enfeksiyonu, menenjit aşısı olarak bilinen HIB aşısıyla önlemek mümkündür. Bu hastalığın tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Evde hazırlanacak olan buhar, sıcak olacağı için kullanmak doğru değildir. Ev tipi soğuk buhar makineleri çok faydalıdır. Doktorunuz, doku ödemini azaltmak için kısa süreli kortizon tedavisine ek olarak, nemlendirilmiş soğuk buhar uygulayabilir. Solunum zorluğunun olduğu durumlarda ise oksijen tedavisi gereklidir” diyor.

“KÖYLERDE HASTALIKLAR DAHA AZ”

Dr. Aslankılıç, kendisine gelen çocuk hastaların daha çok şehir merkezinde ikamet eden çocuklar olduğunu belirterek “Bize daha çok şehir merkezinden hasta çocuklar gelir. Köyde hastalıklar az olur. Çünkü temiz hava ve doğal beslenme yaygındır. Şehir merkezinde ise kirli hava ve egzoz dumanı, hastalıklara yol açar. Çocuklarda temel destek C Vitaminidir. Biz sadece Batman’daki hasta çocuklara bakmıyoruz çevre illerden de çok sayıda hasta geliyor. Özellikle yeni doğan ünitesinde bölgeye hitap ediyoruz. Yurt dışından da hastalar bize geliyor. Tam donanımlı bir hastaneyiz” diyor.

“HASTALARIMIZLA İLETİŞİM SORUNU YAŞAMIYORUZ”

Özel Yaşam Hastanesinde her hekimin en az 3 dil bildiğini söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Aslankılıç “Ben 6 dil bilen bir hekimim ve hastalarımla çok rahat iletişim kurabiliyorum. Bu halk için çok önemli. Bütün doktorlarımız burada en az 3 dil biliyor. Bu da bu bölge için önemli bir durum” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2