ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE DİKKAT!

ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE DİKKAT!

Batman Medicalparkk Hastanesi’nde görevli Çocuk Hastalıkları Uzm. Doktor Gökmen Alpaslan Taşkın, çocuklarda obeziteye karşı önemli bilgiler paylaştı.

FİZİKSEL AKTİVİTE ÖNEMLİ

Çocuk (6–11 yaş) ve ergenlerdeki (12–17 yaş) obezitenin, genellikle yetişkinlikte de devam eden, ciddi sağlık ve sosyal problemler doğuran bir konu olduğunu belirten Taşkın “Çocukluk ve ergenlik dönemi obezitesine pek çok faktör katkıda bulunur. Bunların bir kısmı değiştirilebilir, bir kısmı ise değiştirilemezler. Fiziksel aktivite, sosyo-ekonomik koşullar ve yeme alışkanlıkları, çevresel faktörler ve genetik nedenler, bu faktörler arasındadır. Kalp hastalıkları risk faktörleri, tip 2 diyabet risk faktörleri, ortopedik risk faktörleri, cilt bozuklukları risk faktörleri, psikolojik risk faktörleri ve hareketsiz yaşam belirtileri ve sigara da etkenler arasındadır” dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ ŞUNLAR:

Dr. Taşkın, çocuk ve ergenlerde obezite tedavisinde “Beslenme tedavisi, fiziksel aktivite, davranış tedavisi, kilo kaybını engelleyen nedenlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, yüksek risk durumlarının belirlenmesi, aile ve çocuk tarafından karar verilen hedefler başarıldığında bunların ödüllendirilmesi, ödüllerin pozitif davranışları besleyecek şekilde seçilmesi. Örn: Spor malzemeleri ödül olarak verilerek fiziksel aktiviteyi arttırmayı teşvik etmek, Yiyeceği ödül olarak kullanmaktan kaçınılmasını öğretmek, gerçekçi olmayan hedeflerin değiştirilmesi, ilaç tedavisi ve ameliyat yöntemleri uygulanıyor. Ameliyatta mideye balon yerleştirme, kelepçe takma, gastrik bypass gibi cerrahi müdahaleler ergenlerde başarıyla uygulanmaktadır. Fakat cerrahi yöntemin gerekliliğine yalnızca ağır tıbbi şartlar altında karar verilmektedir” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...