COVİD-19’UN ETKİLERİ FİZYOTERAPİ İLE AZALABİLİR

COVİD-19’UN ETKİLERİ FİZYOTERAPİ İLE AZALABİLİR

Özel Zilan Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Cebrail Sınır ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Pamuk, solunum terapisine ilişkin bilgi verdi, koronavirüs etkilerinin fizyoterapi ile azaltılabileceğine dikkat çekti.


SOLUNUM TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANABİLİR
Doğru nefes almanın önemine dikkat çeken Dr. Sınır ve Dr. Pamuk “Solunum terapisi, astım, KOAH, kistik fibrozis gibi herhangi bir akciğer hastalığı olanlar veya başka bir nedenle nefes darlığı çekenler için oldukça yüz güldürücü neticeler verir. Akciğer rahatsızlığı olan veya geçiren hastalar, nefes darlığını ciddi olarak hissetmiyorlarsa bile, merdiven çıkma, yokuş yürüme gibi normal günlük aktivitelerde güçlük yaşıyorsa, efor kaybı söz konusuysa, çok kolay yorulup sıklıkla dinlenme ihtiyacı doğuyorsa ya da hiçbir hastalık tanısı olmayan fakat doğru nefes alıp verme gereksinimi duyan bireylerde de solunum terapisi uygulanabilir” dedi.

COVİD-19 ETKİLERİ, FİZYOTERAPİ İLE AZALTILABİLİR Mİ?
Covid–19 salgınını herkesin farklı şekillerde atlattığını belirten Dr. Sınır ve Dr. Pamuk “Covid-19’u ağır atlatan hastalarda akciğerlerde fonksiyon kayıpları, kapasite azalması, solunum yetmezliği, nefes darlığı, zatürree, fibrozis (akciğer zarlarında yapışıklık) gibi rahatsızlıklar görülebilir. Akciğerler etkilenince damarlarda kan pıhtılaşmalarına sebep olmakta, solunum kapasitesi ciddi oranda düşmekte ve akciğerlerin bazen tamamına yakını etkilenebilir. Klasik yöntemlerle ve ilaç tedavileriyle akciğerin solunum kapasitesini arttırabilmek mümkün olmadığından, bu tür hastaların akciğer fonksiyonlarını geri kazanabilmeleri ve koronavirüsün zararlı etkilerini pulmoner rehabilitasyon (solunum terapisi) ile atlatabilmeleri mümkündür.  Bu hastalığın etkilerini iyileştirmek için solunum terapisi büyük fayda sağlar. Solunum terapisi yöntemi ile akciğer sekresyonunun azaltılabilir, akciğerin solunum kapasitesi arttırılabilir. Oksijenlenmesi artan hastalarda pıhtılaşma sorunları da azalır. Vücuttaki oksijenlenme artınca hastanın erken dönemde yorgunluk sorunları son bulmakta veya oldukça azalır, organ fonksiyonları ise normale dönebilir” dedi.

SOLUNUM TERAPİSİ NASIL UYGULANIR? 
Pulmoner rehabilitasyonun, kişiye özgü hazırlanan bir program olduğunu belirten Dr. Sınır ve Dr. Pamuk “Hastanın bulaştırıcılığı sona erdikten ve tıbbi olarak durumu stabil hale geldikten sonra göğüs hastalıkları ve fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından kişiye özgü programlar oluşturulup uygulanır. Pulmoner rehabilitasyon, hava yollarını temizleyerek ve solunum kaslarını kuvvetlendirerek hastanın daha rahat solunum yapmasını amaçlayan bir terapi yöntemidir. Yapılan uygulamalar ile hastalarda görülen bitkinlik, halsizlik ve çabuk yorulma gibi olumsuz etkilerin ortadan kaldırması hedeflenir. Pulmoner rehabilitasyonun (solunum fizyoterapisinin) içeriğinde, hastalara pozisyonlama, öksürme ve drenaj yöntemleri uygulanarak akciğerlerin her bölgesinin iyi bir şekilde havalanmasını sağlayan lokal solunum egzersizleri, mobilizasyon ve solunum kaslarının fonksiyonlarını geri kazandıracak egzersizler yer alır” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...