DAMGALANMA KORKUSU, PSİKİYATRİYE GİTMEYİ ENGELLİYOR

DAMGALANMA KORKUSU, PSİKİYATRİYE GİTMEYİ ENGELLİYOR

Özel Zilan Hastanesi Psikiyatrisi Doç. Dr. İbrahim Fatih Karababa, bölgemizde psikiyatriye olan bakışın değişmesi gerektiğini söyledi.

“PSİKİYATRİST ‘DELİ DOKTORU’ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Özellikle bölgemizde psikiyatriye gitmenin, insanlar tarafından utanılacak bir durummuş gibi düşünüldüğünü ifade eden Dr. Karababa “Birçok insanın gözünde psikiyatri ‘deli doktoru’ olarak görülüyor. Oysa toplumun önemli bir kısmında ruh sağlığıyla ilgili birçok problem var. İnsanlar bu sıkıntıyla beraber hayatlarını sürdürüyor. Günümüzde insanlar duygu ve düşüncelerindeki problemleri irade eksikliği veya maneviyatsızlık olarak görüyor ve bu problemle yaşamaya devam ediyor” dedi.

“BEDENSEL RAHATSIZLIKLARIMIZIN ÇOĞU RUHSAL”

Duygu ve düşüncenin merkezi olan beyindeki yıpranmaların, bu duruma yol açtığını dile getiren Doç. Dr. İbrahim Fatih Karababa “Birçok bbedensel belirtinin altında, ruhsal sıkıntılarımız yatar. Çarpıntı, boğuluyormuş gibi olma, uyuşma, güçsüzlük, baş dönmesi, barsak problemleri, ölüm korkusu ve benzeri birçok belirtiyle insanlar doktor-doktor dolaşmakta, tetkikler yapılır ancak sorun çözülemiyor” dedi.

HASTALAR DAMGLANMA KORKUSUYLA PSİKİYATRİSTE GİTMİYOR

Hastaların psikiyatriste yönlendirilse bile damgalanma korkusuyla psikiyatriste gitmediğini belirten Karababa “Psikiyatriste gelenlerin bir kısmı da kapıda beklerken tanıdık biri görür endişesi yaşıyor. Oysaki hastaneye ne sebeple gelinirse gelinsin tedaviden önce, hastalığın altında yatan ruhsal sıkıntının ortadan kalkması gerekiyor. Bu da ancak konuşularak, yardım alınarak çözülür. Kısacası psikiyatri doktoru deli doktoru değildir. Ve en önemlisi bu durum utanılacak bir şey değildir” şeklinde konuştu. (Ferit Şimşek)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...