DEPREM BÖLGESİNDE 15 KATLI BİNA!

DEPREM BÖLGESİNDE 15 KATLI BİNA!

1. derece deprem kuşağında yer alan Sason’da binaların yüksekliği çift haneli rakamlara ulaştı, Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar yeni ve yüksek yapıların hiç birinde ruhsat ve imar izni olmadığını belirtti.

SASON’DA SON 3 YILDA 21 DEPREM MEYDANA GELDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı’ndan alınan verilere göre son 3 yılda Sason merkezli 21 deprem meydana geldi. Sayısız artçı sarsıntıların da görüldüğü ilçede yapıların dayanıklılığı tartışma konusu olurken, son yıllarda yapılan yüksek katlı yapıların hiç birinde ruhsat ve imar izni olmadığı ortaya çıktı.

“HİÇBİR BİNANIN İZNİ YOK”

Yeni ve yüksek katlı binaların hiç birinin imar izni olmadığını belirten Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar “Eski imar planımız çok eski. 40 yıllık imar planı olarak hazırlanmış. Bu da ilçenin şuan ki imarının yüzde 10’nu ancak karşılayabiliyor. Yeni imar planı hazırlıyoruz. 6–7 ay sonra yeni imar planımızı devreye sokacağız. İlçede son yıllarda yapsatlar devreye girince yüksek yapılar inşa edildi. Bu yüksek yapıların hiçbirinin ruhsat ve imar izni yok. Kendi bahçelerinde yaptıkları bu yüksek katlı yapıları durdurmak bizler için çok zor. Yeni imar planımızla birlikte bütün bu sorunları gidereceğiz” dedi.

YENİ BİNALARDA RANT İDDİALARI!

Tapusuz ve ruhsatsız yapıları köylü vatandaşlara yüksek fiyata satarak rant elde edildiğini ileri süren ilçe sakinlerinden M.K. “İlçemiz zaten deprem kuşağında. Burada yüksek katlı yapılar inşa etmek çok riskli. Yeni inşa edilen yapsatların hiç birinde tapu, ruhsat ve imar izni yok. Yapsatçılar bu yapıları köylülere yüksek maliyette satarak rant elde ediyor” dedi.

“BİNALAR, DEPREME DAYANIKLI İNŞA EDİLMELİ”

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık “Sason, Güneydoğu Anadolu Bindirme kuşağı üzerinde. 1 derece deprem bölgesinde yer alıyor, Yücebağ fayı dediğimiz son derece aktif bir fay zonunun çok yakınında. Binaların tek veya çok katlı olmasından ziyade deprem dayanıklılığı yüksek olarak tasarlanıp inşa edilmelidir. Çok katlı her binada mutlaka zemin etütleri düzenli yapılmalı, deprem yönetmeliğine uygun tasarımlı yapılmalıdır. İlerde yaşanabilecek büyük felaketleri önlemek için denetimler arttırılmalıdır” dedi. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ