DEVA Partili Ekmen, Bakan Yumaklı’ya seslendi

DEVA Partili Ekmen, Bakan Yumaklı’ya seslendi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Mersin tarımının önemli havzalarından Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün birinci derece sit alanından çıkartılacağına dair iddiaları TBMM gündemine getirdi. İddiaların Mersin kamuoyu tarafından endişe ile takip edildiğini söyleyen Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Alata Enstitüsü’nün Türkiye’nin sayılı tarım ve üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Ekmen, Bakan Yumaklı’ya seslenerek, “Kamuoyunda buranın birinci derece sit alanının değiştirileceğine dair bir tartışmanın dayanağı nedir? Şu ana kadar bu alandan yer talep etmek isteyen herhangi bir kurum söz konusu mudur?” diye sordu. Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün birinci derece sit alanından çıkartılacağına dair iddialarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“4 bin hektardan 2 bin 700 hektara düştü”

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile ilgili resmi kaynak verilerini paylaşan Ekmen, “Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ilk olarak 1944 yılında kurulmuş ve 4 bin hektarlık bir tahsisat var. Bu 4 bin hektardan bugün geriye 2 bin 700 hektar kalmış ve bu 2 bin 700 hektarın sadece bin 300 hektarında tarım yapılabilmekte. Ve yine yıllar içerisinde 1972, 1974, 1986, 2011'deki bütün değişimlerden sonra 2015 yılında bugün bünyesinde Tarsus ve Çamlıyayla'daki bir kısım alanları da özellikle Tarsus Toprak Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü'nden devraldığı alanları da içerecek bir şekilde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü olarak 2015 yılından beri faaliyeti gösteriyor. Ve burada tam yedi bölüm sebzecilik ve süs bitkileri, meyvecilik ve bağcılık gıda teknolojileri, tarım ekonomisi, toprak su kaynakları, arıcılık ve üretime ve işletme bölümleri altında ve bir o kadar da laboratuvar kapasitesiyle neredeyse toprak analizinden ürün analizine kadar herhangi bir konuda çiftçimizin başka bir yerde bir analiz yapma gereğini duymayacağı kadar gelişmiş bir laboratuvar altyapısı da var.” ifadelerini kullandı.

“Özel endemik bir habitat bölgesidir”

Ekmen, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde birçok alanda faaliyet olduğunu kaydederek, “Bizim için önemi sadece tarımsal alanda yapmış olduğu verimlilik artırıcı, çeşit artırıcı ve tarımsal geliri artırıcı faaliyetler midir? Hayır, buranın kendi deniz sahili de var. Karata Kaplumbağalarının yumurtlama yaptığı ve sadece Karata Karata değil Selonia Midas türlü kaplumbağanın da bulunduğu ve bütün bunların Uluslararası Bern Sözleşmesi ile Türkiye'nin sorumluluk alanı yani bunların yaşatılması ve geleceğe taşınması konusunda sorumluluk aldığı bir alandır. Kendi içerisinde böceğinden, kaplumbağasından, farklı balık türlerinden özel endemik bir habitata sahip bir bölgedir.” diye konuştu.

“Hastane yapacak başka kıraç arazi yok muydu?”

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün 1944 yılında 4 bin dönümken bugün 2 bin 700 hektara düştüğünü aktaran Ekmen, enstitünün bilgilerine göre tarımsal alanın bin 300 dekara düştüğünü kaydetti. Türkiye’nin en kıymetli tarım arazilerinin başında gelen havza arazilerinin içerisine bazı yapıların yapıldığını belirten Ekmen, şöyle devam etti:

“Üzülerek söyleyelim; dönem içerisinde Erdemli Devlet Hastanesi, Küçük Sanayi Sitesi içerisinden yol geçirmek, okul yapılması, araştırma merkezinin geniş bir dinlenme tesisine dönüştürülmesi gibi birçok vakayla karşılaşmışız ve arazisinin yaklaşık üçte birini kaybetmiş. Bugün itibariyle de Çeşmeli Taşucu’nun Erdemli bağlantısının buradan yeni bir kayıp yaratıp yaratmayacağı da doğrusu bir endişe konusudur. Burada mesela şöyle ilginç bir örnek var. Devlet hastanesine izin verilmiş... O bölgede başka bir arazi yok muydu? Kıraç bir bölge yok muydu?”

“Mersin Kamuoyunda büyük bir endişe var“

Ekmen, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 2000 yılında Adana Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından birinci derecede doğal sit alanı kararı alındığını hatırlatarak, “Aynı şekilde 2021 yılında ve 2020 yılında iki ayrı kararla da Cumhurbaşkanlığı, bu bölgeyi önce nitelikli doğal koruma alanı sonra da kesin korunacak hassas alan olarak ilan etmiştir. Bugün geldiğimiz noktada kamuoyunda bir tartışma var. Bu tartışma buranın birinci derece SİT bölgesinden çıkartılacağına dair bir çalışma yürütüldüğüne dair bir kaygıdır. Henüz Tarım Bakanlığı ve yerel yöneticiler bu konuda bir açıklama yapmış değil. AK Parti Mersin Milletvekili Sayın Ali Kırat'la yaptığı bir açıklamayla böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etmiştir. Ancak kamuoyunun kaygıları devam etmektedir. Dün ve bugün hem yerel basında hem sivil toplumda hem Mersin'in bütün siyasi çeşitliliğini, sosyolojik çeşitliliğini içinde barındıran kentine duyarlı insanları tarafından konu büyük bir hararetle tartışılmaya devam edilmektedir.” açıklamasında bulundu. (Deva Partisi Bülten)

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...