BÜYÜK ATLAYIŞA İZİN VERİLMEDİ
DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi (HYG), Ekoloji Birliği, İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Arkeologlar Derneği, siyasi parti üyeleri, Hasankeyf Koordinasyonu’nun çağrısıyla yurdun dört bir yanında nehir ve göllere atladı. Hasankeyf'te yapılmak istenilen Büyük Atlayış ise güvenlik engeline takıldı.. Hasankeyf Kaymakamlığı, 12 Temmuz Cuma Günü yayınladığı genelge ile Hasankeyf’te suya girmeyi izne tabi tuttu. Eyleme katılmak üzere Hasankeyf’e giden katılımcılar, Kaymakamlığın yasak duyurusundan sonra yönünü Batman Çayına çevirdi. Üzerinde Hasankeyf İçin Geç Değil yazılı pankart açan katılımcılar, Hasankeyf ve Dicle Vadisi için slogan atarak, Batman Çayına atladı.
MARMARA’DAN DİCLE’YE
Hasankeyf’e gidemeyenlerin İstanbul’daki durağı ise Sarıyer Yeniköy’deki Avusturya Başkonsolosluğu’nun önü oldu. Konsolosluk önünde toplanan katılımcılar, basın açıklanmasının ardından sloganlarla denize atladı.
ANTALYALI KADINLAR, HASANKEYF İÇİN SUYA ATLADI
Antalya Kumulca’da kadınlar, türkülerle nehre girerek pankartlar açtı. Nevşehir Balıklıova Mevkii Avanos’ta katılımcılar, Hasankeyf teması ile Kızılırmak'a atladı. Çanakkale Gökçeada'da aktiviteler, denize atlarken, Ilısu Baraj Projesinin iptal edilmesini istedi.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA EYLEM VARDI
Sine (İran), Bağdat (Irak), Saraybosna (Bosna-Hersek), Berlin, Hamburg, Mainz, Wendland, Münih, Nürnberg (Almanya), Londra (İngiltere), Dundee (İskoçya), Kopenhag (Danimarka), Manlleu (Katalonya), Rio de Janeiro (Brezilya)’da da Aktivistler, Hasankeyf için baraj ve göllere girdi.
'% 99’UNU KURTARABİLİRİZ
Eylemlerde yapılan ortak açıklamalarda “Dicle nehri gibi Hasankeyf’de can çekişiyor. Her gün yaşamı, binlerce yıl önce oyulmaya başlayan mağaraları, betonla kaplıyorlar, dinamitliyorlar, tarihi Hasankeyf’i kurdukları ruhsuz ve cansız yeni yerleşkeye taşıyorlar. Onlara göre 7 eserin taşınması ve 2-3 eserin taş ve başka malzemelerle kaplanması ile kültürel miras geleceğe taşınıyormuş. Onların zihniyetine göre kültür, taştan ibarettir. Oysa kültür; aralıksız olarak binlerce yıldır, insanların Hasankeyf’te emeği ile yarattıkları maddi ve soyut eserlerdir, kuşaktan kuşağa taşınan bilgi, tecrübe ve yaşam tarzıdır. Belki bu mirasın sadece % 1’i yok edildi, yani % 99’unu kurtarabiliriz. Ondan dolayı da diyoruz ki: Hasankeyf İçin Geç Değil” denildi
Editor : Seyithan Çetin