“EĞİTİM, ULUSAL BİR MESELEDİR”

“EĞİTİM, ULUSAL BİR MESELEDİR”

Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, basın mensupları ile toplantıda bir araya geldi. Sohbet havasında geçen toplantıda gündemdeki konularla ilgili açıklama yapan Kurtaran, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

"YÜZ YÜZE EĞİTİM, KARARLI BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR"

1 Eylül’de başlayan yüz yüze eğitim sürecine ilişkin değerlendirme yapan Kurtaran “Salgınla beraber tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sıkıntılar yaşandı. Eğitim – öğretim ciddi manada sekteye uğradı. 3 dönem gibi uzun sayılabilecek bir süreyi öğretmenlerimiz, öğrencilerinden uzakta geçirdi. 1 Eylül itibariyle yüz yüze eğitime başladık. Sayın Bakanımızın kararlı açıklaması, ilk açılacak okullar olacak, kapanacaksa da en son okullar kapanacak yönündeydi. 1 aylık oldu, yüz yüze eğitim sürecinde ülke genelinde herhangi ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Salgın tabi ki devam ediyor, bazı illerde risk artıyor, azalıyor. Okulların açık olmadığı Temmuz – Ağustos döneminde bu vakalar daha fazlaydı. Okullarımız en güvenli yerlerdir. Sokaklardan, AVM’lerden, çarşılardan daha güvenlidir. Bizlere düşen okullarımızın kapanmaması için tedbir almaktır” dedi.

“ÖĞRETMENLERDE AŞILAMA ORANI YÜKSEK”

Velileri aşı olmaya davet eden Kurtaran “Aşılama bütün dünyada uygulan bir tedavidir. Öğretmenlerimizin aşı oranı Türkiye genelinde yüzde 90’ın üzerindedir. Bu manada velilerimizin de duyarlı olmasını istiyoruz. Belli yaş üzerindeki öğrencilerimiz, velilerinin onayı ile aşı olabiliyor. Biz de çocuklarımıza aşıyı tavsiye ediyoruz” dedi.

“EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİMİZ VELİLERİMİZ”

Eğitimde herkesin, elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Kurtaran “Eğitim bir ulusal meseledir. Bazı konular gibi güncel konuşulacak bir mesele değildir. Geleceğimizin konuşulacağı bir konudur. Eğitim aileler için, ülkeler için bir beka meselesidir. Eğitim hepimizin desteklemesi ve içinde yer alması gereken bir konudur. Ben bu konuda Batman’daki velilerimize teşekkür ediyorum. Mümkün mertebede destek veriyorlar, öğrencilerin takibini sağlıyorlar. Yakın bir tarihte veli bilgilendirme çalışmalarını başlatacağız. Rehber öğretmenlerimiz vasıtasıyla Koruyucu Meleğim Annem Projesini yürüteceğiz. Annelerimizle bir süreç yürüteceğiz. Teknoloji bağımlılığı ve madde bağımlılığı gibi konularda eğitimlerimiz olacak. Öğrenci-veli- öğretmen bağı oluşturacağız” dedi.

“TÜRKİYE GENELİNDE TEMİZLİK GÖREVLİSİ SAYISI DÜŞTÜ”

Çalışma Bakanlığı tarafından Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında okullarda görevlendirilen temizlik görevlisi sayısının yurt genelinde düştüğünü belirten Kurtaran “Bu yıl sadece ilimizde değil Türkiye genelinde bir sayı düşüşü söz konusu. Personellerimizin sayısı ve dağılımı konusunda çalışma yaptık. Başka kurumlarda görevlendirilen personellerimizi tekrardan geri çağırdık. Kendi öz kaynaklarımız ve TYP kapsamındaki 171 personelimiz, okullarda bu hafta göreve başlayacak. Geçen yıl okullarımızın tamamı Okulum Temizim belgesini aldı. Okullarımızın temizliği kadar çocuklarımızın öz bakımı da önemlidir. Çocuklarımıza temizlik bilinci kazandırmalıyız. Bu sağlanmazsa personeller okulların temizliği konusunda yetersiz kalacaktır. Belediye, okul aile birlikleriyle işbirliği kurarak okullarda temizlik personeli görevlendirecek. Bu da sevindirici bir gelişmedir” dedi.

“EMNİYET İLE BERABER GÜVENLİ OKUL PROJEMİZ VAR”

Okulların güvenliğine ilişkin soruları yanıtlayan Kurtaran “Yıllardır emniyet ile yürüttüğümüz güvenli okul projemiz var. Bu ilimizde çok iyi bir durumda. Velilerimizin de tedbir alması gerekiyor tabi. Kendilerinden de ricamız çocuklarını bahçeye kadar getirip bırakmaları ve çıkışta da bahçe dışından almalarıdır” dedi.

“27 İLDEN KATILIMCILAR BATMAN'A GELECEK”

Batman’da okullaşma ve okul öncesi eğitimle ilgili hızlı bir ilerleme kaydedildiğini belirten Kurtaran “Batman’ın okul öncesi eğitim ile ilgili 2016 yılında başlattığı güzel bir çalışma vardı. 2016 yılında yüzde 37 olan okullaşma oranı, bu çalışmalarla birlikte bir yıl içinde Türkiye genelinde en çok artan il olarak yüzde 75 seviyesine çıktı. Bugün itibariyle 14 bin çocuğumuz ana sınıflarında eğitim görüyor. Şu anda yüzde 96’lara çıktık. 36 aydan itibaren çocuklarımızı okul öncesi eğitim kurumlarına alıyoruz” dedi.

“BATMAN’DA EĞİTİM ÇALIŞTAYI DÜZENLEYECEĞİZ”

Batman’da düzenleyecekleri eğitim çalıştayına ilişkin bilgi veren Kurtaran “7 yıl aradan sonra Milli Eğitim Bakanlığı 20. Eğitim Şurası düzenleyecek. Aralık ayında Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılacak Şura’nın 3 başlığı var. Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimde İyileştirme ve Öğretmen Mesleki Gelişimi başlıklarında konular konuşulacak. Bu çalıştayı yapmamızın amacı da şura için bir rapor hazırlamak. Batman, okul öncesi okullaşma oranında Bakanlığın dikkatini çektiği için bu çalıştayın bir örneği Batman’da olacak. 22 Doğu ve Güneydoğu illerinin tamamını ve geri kalan 5 bölgemizden de birer tane il olmak üzere toplam 27 ilden katılımcı olacak” dedi.

“ÖĞRETMENİN KAYNAK KİTAP İSTEYEMESİ SUÇTUR”

Okullara Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının, eğitime yeterli kitaplar olduğunu belirten Kurtaran “Biz yıllardır ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaktayız. Batman’da 1,5 milyon kitap dağıtıyoruz. Başka bir kaynağa ihtiyaç duymayacak zenginlikte içeriklere sahiptir. Pandemi döneminde her şey dijitalleşti. Bakanlık, çok sayıda dijital materyal hazırladı.  Öğrencilerin tamamının dijital kaynaklardan istifade etmesi mümkün değil. Herkes kitaba dokunmak ister. Biz onların bir kısmını da MEB, İl Özel İdaresi ve Belediye’nin desteği ile basılı hale getirdik. Çantalara yerleştirdiğimiz kitapları, çocuklarımıza dağıttık. Bizler yardımcı kitapları da gönderiyoruz. Bunun dışında bir uygulamaya müsamaha göstermeyeceğiz. Okul müdürlerimize da talimat verdik. Münferit bir durum olursa gerekli işlemleri yaparız. Veliyi külfete sokacak talepler (kaynak kitap, bağış) yasaktır” dedi.

“OKULLARI DEPREME HAZIRLIYORUZ”

Bakım ve onarıma alan okullarla ilgili bilgi veren Kurtaran “Ülkemiz bir deprem coğrafyası. Bu konuda bir çalışma yapıldı, raporlar hazırlandı. Bazı okullar için yıkım kararı verildi. Okullarımızın bazılarına da güçlendirme yapılması kararı alındı. Bakanlık bu konuda ödenek verdiği okullarda güçlendirme yapılmasını istiyor. Kültür İlkokulu ve Kültür Ortaokulu ve Kültür Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi için de karar alınmıştı. 7 aylık bir süreç verildi. Bakanlık yakınında ki bir okul ile bu öğrencileri eşleştir diyor. Bu yüzden onarım yapılana kadar çocuklarımızı yakınlardaki okullara yönlendirdik. Bu ay sonu itibariyle onarımlar bitecek” dedi.

“OKUL SERVİSLERİ SIK SIK DENETLENİYOR”

Okul servisleriyle ilgili eleştirileri yanıtlayan Kurtaran “Özellikle kırsaldan taşıma merkezlerine bizler tarafından yapılan ve şehir merkezinde velilerimiz tarafından yapılan taşımalar söz konusu. Tabi bu servisler ile ilgili de belirlenmiş kriterler de var. Özel taşımacılık yapan firmalar var. Biz bu konuda gerekli tedbirlerimizi alıyoruz, velilerin de gerekli takibi yapması lazım. İlgili yetkililer ve okul servis şoförleri ile toplantılar yapmaktayız. Fiyat konusunda ise belirleyici kurum biz değiliz” dedi.

“BATMAN, TÜBİTAK’TA ÇOK İYİ YERLERDE”

Okullarda kurulacak TÜBİTAK kütüphaneleriyle ilgili bilgi veren Kurtaran “Batman, TÜBİTAK projelerinde çok iyi bir yerde. Bu şehrin 3 konuda iyi olduğunu söyleyebilirim. Birincisi okulöncesi okullaşma oranını dönük çalışmalar. İkinci konu kitaplar ile ilgili. Üçüncü konu ise TÜBİTAK. Batman 2 yıl üst üste en çok proje yapan 4. ildi. Bu durum TÜBİTAK Başkanı’nın da dikkatini çekmişti. Bizim çocuklarımız koordinatör ilimiz olan Van’da özel sergiye davet edildi. Yakın bir tarihte ilimize gelen TÜBİTAK Başkanımız ve Sayın Valimizin ile görüşmesinden sonra TÜBİTAK Kütüphaneleri oluşturulması talimatı verildi. İnşallah belediyemiz ile işbirliği yaparak kütüphanelerimizi oluşturacağız. TÜBİTAK dergilerine de abonelikler yapacağız. 50 bin kadar TÜBİTAK kaynağını getireceğiz” dedi.

“OKULLAŞMA ORANINDA EN İYİ İKİNCİ İLİZ”

Okullaşma oranının en yüksek olduğu ilin, Şanlıurfa’dan sonra Batman olduğunu belirten Kurtaran “Okulların öğrenci sayısı Okulöncesinde 14 bin, İlkokulda 55 bin, Ortaokul’da 55 bin, Ortaöğretim’de 50 bin civarındadır. Öğretmen sayımız 8635, Müdür/ Müdür Yardımcısı sayımız öğretmenlerden hariç 950 civarındadır. İdari/ yardımcı personel sayımız 1000 civarındadır. 2002’de derslik sayımız 2100 civarındaydı. Bugün 7 binler civarındayız. İnşaatı devam eden derslik sayımız 190’dır. Her yıl derslik sayımızı artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞININ ARTTIRILMASIND6A HERKESİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Batman’da 170 bin öğrenci için okullara 360 bin kitap yerleştirildiğini belirten Kurtaran “Her okulumuza ciddi miktarda kitap desteğimiz var. Bir kısmı Z kütüphane şeklinde bir kısmı da eski tip kütüphanedir. Okul kütüphanelerimize 2016’dan bugüne dağıtılan kitap sayısı 360 bindir. 170 bin öğrenciye 170 bin kitap projemizde bu sayının artmasında etkili olmuştur. TÜBİTAK kitaplıkları ile bu sayı daha da artacaktır. Kitabı çocukların hayatında sıradan bir iş haline getirmemiz lazım. Bizim Kitap Okuma Noktası diye bir yerimiz var, Türkiye’de başka bir yerde yok. Kitap çocuklarımızı farklı kılar. Çocuklarımızın gelişimi için kitap okumak çok önemli bir yer kapsamaktadır.  Batman’da okuma oranları artmış durumda. Bizim bu kitap okuma oranlarını artırmamız gerekiyor. İlimizde çok güzel bir kütüphanemiz var. Buralardan istifade etmenizi istiyoruz. Yakın zamanda 4. Kitap Fuarı’nı yapacağız. Çocuklar fuarın açılmasını heyecanla bekliyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2