TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Elektrik tüketim 1.5 ayda 2.6 kat arttı

Dicle Elektrik, Şanlıurfa’da sık sık yaşanan kesintilere ilişkin açıklama yaptı. Tarımsal sulamada kullanılan elektriğe bir de gölgede 45 dereceyi bulan sıcaklar yüzünden artan klima kullanımı eklenince kentte elektrik tüketimi olağanüstü boyutlara yükseldi. İlde 10 Nisan’da 10.867 MWh olan günlük elektrik tüketimi, 10 Haziran’da 16.498, 24 Haziran’da ise 28.664 MWh’ye yükseldi. 1.5 ayda neredeyse 3 katına çıkan tüketim üzerine yapılan açıklamada, s?

Elektrik tüketim 1.5 ayda 2.6 kat arttı
27-06-2024 09:43
27-06-2024 09:44

Dicle Elektrik, Şanlıurfa’da hava sıcaklığının gölgede dahi 45 dereceyi bulduğu bu günlerde aşırı elektrik kullanımına karşın vatandaşları uyardı. Yapılan uyarının sebebi ise 1.5 ay gibi kısa bir sürede  ildeki elektrik tüketiminin yaklaşık 3 kat artması. Bu duruma bir de son günlerde art arda yakılan anızların elektrik altyapısına verdiği ararlar eklenince dağıtım şirketi, Şanlıurfa’daki abonelerinden sürdürülebilir elektrik arzı için kontrolsüz tüketimden kaçınmalarını istedi.

‘Elektriği aşırı tüketmeyin çağrısında bulunuyoruz’

Tarımsal sulama ve anız yangınlarının oluşturduğu olumsuz etkiye bir de klimalar eklenince ortaya çıkan aşırı tüketim, Şanlıurfa’da elektrik şebekelerinde arızalara ve kesintilere neden olmaya başladı. Bunun üzerine Dicle Elektrik’ten yapılan yazılı açıklamasında “Elektrikli motopompalarla yapılan tarımsal sulama faaliyetleri, klima kullanımı ve aşırı sıcaklar elektrik şebekelerini zorluyor. Kesintisiz ve kaliteli elektrik alınabilmesi için vatandaşlarımıza elektrik tüketiminde aşırılıktan kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz. Sorumluluk bölgemizde yer alan illerde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken Şanlıurfa’da gölgede dahi sıcaklık 45 dereceye ulaştı. Aşırı sıcaklar yüzünden vatandaşların serinlemek için çareyi klimalarda bulmasının yanında elektrikli motopompalarla yapılan tarımsal sulama faaliyetleri ve anız yangınları elektrik şebekelerinin üzerinde ciddi bir yük oluşturdu. Bu duruma bir de tarımsal sulamada yaşanan kaçak elektrik kullanımı da eklenince bu yük neredeyse 3’e katlanmış oldu. İhtiyacın çok üzerinde bir altyapıya sahip Şanlıurfa’nın elektrik alt yapısında aşırı yüklenme nedeniyle oluşabilecek muhtemel elektrik arızaları ve kesintiler üzerine tüketimde dikkatli davranılması ve elektriği kontrolsüz ve aşırı kullanmayın çağrısında bulunuyoruz” denildi.

“Kaçak kullanıcılar, pencere açık klima kullanıyor”

Urfa’nın elektrik altyapısına havaların ısınmasıyla birlikte oldukça büyük bir yük bindiğine de dikkat çekilen açıklamanın devamında, ‘’Birçok evde 2, hatta 3 klima çalışıyor. Kayıt dışı tüketimin de etkisi ile klimanın gücünü düşürmek veya açık klimalardan birini kapatmak yerine kapısını, penceresini açık tutanlar var. Vatandaşlarımızdan kesintisiz elektrik almaları için tüketimlerine dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü klimaların ve tarımsal sulamanın oluşturduğu aşırı yük elektrik altyapısında dalgalanmalara yol açıyor. Tarımsal sulama trafolarında ve sulama pompalarında kompanzasyon sistemlerinin olmaması nedeniyle ortaya çıkan aşırı yükten dolayı yaşanan dalgalanmalardan sadece bizim şebekemiz değil TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) trafo merkezlerindeki iletim sistemleri dahi zaman zaman etkileniyor. Bu durum da arızalara ve kesintilere neden olabiliyor. Söz konusu sebeplerden dolayı dağıtım bölgemizde yaşanan ve yaşanabilecek elektrik dalgalanmalarını en az seviyeye indirmek için tüketicilerimizin ihtiyaçları kadar elektrik kullanmaları, tüketimde tasarruflu davranmalarını bekliyoruz. Böylesi bir davranış biçimi sistemi rahatlatacak, olası büyük sorunları önleyecektir” denildi.

“Anız yangınları yüksek gerilim kablolarına zarar veriyor”

Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada, son günlerde hububat hasadının ardından yaşanan anız yangınlarının elektrik altyapısına ciddi zararlar verdiğine de dikkat çekildi. Açıklamada daha sonra şöyle denildi: “Şanlıurfa Mardin Karayolu üzerinde bulunan Hobi Bahçesi mevkiinde anız yakımı yüzünden şehrin birçok noktasına enerji sağlayan yüksek gerilim kabloları yandı. Bu sebeple, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Bamyasuyu, İmam Bakır, Karşıyaka, Paşabağı, Sancaktar, Sırrın, Susuz, Şairnabi, Veysel Karani, Paşabağı, Sırrın, Şairnabi, Kamberiye, Osmangazi, Selahaddin Eyyübi, Yenişehir, Yeşildirek mahallelerine 5 saat enerji verilemedi. Dicle Elektrik ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonrasında belirtilen mahallere enerji yeniden verildi. Bu sırada, Akçakale ilçesinde de anız yakımı yüzünden 20 mahalle bir süre elektriksiz kaldı. Kırsal Kayalık, Akbilek ve Aşağı Deren Mahallelerinde hasadı yapılan hububat tarlalarında art arda anız yakımları gerçekleşince tarlalardan geçmekte olan toplam 24 ağaç direk yandı. Dağıtım hatlarının da kopması üzerine 4 bin abonenin bulunduğu kırsal Kayalık, Yalıntaş, Yukarıderen, Aşağıderen, Küplüce, Sugeldi, Bozceylan, Seferköy, Kardeşler, Buket, Uğurhan, Damlalı, Hacıekber, Çandirek, Kılıçlı, Karanfil, Yeşiltepe, Akbilek, Haciekber ve Altıntepe mahalleri bir süre elektriksiz kaldı. Olayın ardından hat yenileme çalışması başlatıldı.”

Elektrik tüketim 1.5 ayda 2.6 kat arttı

Bu arada, Şanlıurfa’da artan hava sıcaklığına paralel olarak tarımsal sulama ve klima kaynaklı elektrik tüketiminin her gün biraz daha arttığı dikkat çekiyor. Tarımsal sulamada kullanılan elektriğe bir de gölgede 45 dereceyi bulan sıcaklar yüzünden artan klima kullanımı eklenince kentte elektrik tüketimi olağanüstü boyutlara yükseldi. Kayıt dışı tüketim de buna eklenince havaların nispeten iyi olduğu 10 Nisan’da 10.867 MWh olan Şanlıurfa’daki günlük elektrik tüketimi, sıcaklarla birlikte tarımsal sulamanın başladığı 10 Haziran’da 16.498 MWh ve sıcakların iyice arttığı 24 Haziran’da ise 28.664 MWh’ye yükseldi. 1.5 ayda 2.6 katına çıkan tüketim üzerine Dicle Elektrik, Şanlıurfa’daki abonelerine sürdürülebilir elektrik arzı için kontrolsüz ve aşırı tüketimden kaçınılması çağrısında bulundu. (Bülten)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA