STÖ temsilcileri Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğinden memnun

STÖ temsilcileri Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğinden memnun

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğini değerlendiren engelli dernekleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, “Bundan sonraki yolculukta varız” diyerek, Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı için hazırladığı yönetmeliğin lansmanı kentteki bir otelde gerçekleştirildi. Lansmana, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile belediye eş başkanları, engelli dernekleri başkanları ve temsilcileri katıldı.

Eş Başkanlar yönetmeliği tanıttı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Yönetmeliğini katılımcılarla paylaştı.

Yönetmelik hakkında değerlendirmelerde bulunan sivil toplum örgütü ve engelli dernekleri temsilcileri, emeği geçenlere teşekkür ederek, çalışmayı önemli bir adım olarak nitelendirdi.

'Yüzde 3’lük kota uygulanmıyor'

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yönetmeliğin değerlendirme kısmında iki başlık konusu için öneride bulunarak, şunları ifade etti: “Türkiye’de engelli istihdamı ile ilgili yazılan ama uygulanmayan yüzde 3 ve kota gibi bir uygulama var ama maalesef uygulanmıyor. Buradaki temsilciler gayet iyi biliyorlar. Onun için bu konuda hem o yasayı denetleyen ve uygulayan hem de onunla ilgili engelli eğitim merkezi açma zorunluluğu bu mevzuata iyi olur. Kentin paydaşlarını da bu sürece katmak önemli. İkincisi ise engellilerin normal yaşama dönmeleri için paralimpik olimpiyatlar var. Spor başlığı, belediyelerin spor daire başkanlığından ayrılıp bu genelgenin içerisine bir spor şube müdürlüğünün kurulması, bununda içerisinde engelli takımlar kurmak. Mevzuatta bir engel varsa da takımların, engelli takımlar kurmak için teşvik etmekle birlikte desteklemek gibi bir başlığı da koymak gerektiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

'İç denetim mekanizmaları yapılmalı'

Çalışmadan ötürü Büyükşehir Belediyesi Eş Başkalarına teşekkür eden İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi Başkanı Hüseyin Varol, yönetmelik noktasında öneri sunarak, şunlara dikkat çekti: “Mevzuattaki hakların hayata geçmesi noktasında denetim ve ceza mekanizmalarına ilişkin herhangi bir husus bulamadım. Bu bağlamda iç denetim mekanizmaları yapılmaması durumunda ve cezalandırma gibi bir durum olmaması durumunda belediyelerin bürokratik yapıları içerisinde kaybolabilir.”

'Yönetmelikte bir eksiklik bulamadım'

Yönetmeliği büyük bir dikkatle dinlediğini ifade eden Diyarbakır Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Akif Karakaş, büyük bir emek verilerek ayrıntısı ile hazırlanmış derinlikli bir yönetmelik olduğunu söyledi. Karakaş, “Yönetmeliği dinledikten sonra bir eksik görürsek eleştiri sunarız diyorduk ama ben bir eksiklik görmedim. Burada yazılan maddelerin hayata geçmesi ve daire başkanlığının işlevsel olmasını temenni ediyorum. DTSO Başkanı Mehmet Kaya güzel bir noktaya vurgu yaptı. Özellikle Diyarbakır’da engelli istihdamı noktasında engelliler, özellikle görme engellilerin istihdamı konusunda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Burada Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, organize sanayi bölgesi ve bizim sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütülerek, açılan meslek eğitim kurslarından sertifika alan arkadaşlarımızı kalifiye hale getirerek, onların iş gücü piyasasına katılımı noktasında daire başkanlığı bünyesinde açılan kurslara yönlendirmesi noktasında yapılan çalışmalar önem arz eder. Bu noktada da gerekli olan desteği bekliyoruz, bizimde üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Bu verimli çalıştaydan ötürü Eş Başkanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ