“GÖZÜNÜZ BATIDA OLMASIN,BİZ, DONANIMLI HEKİMLERİZ”

“GÖZÜNÜZ BATIDA OLMASIN,BİZ, DONANIMLI HEKİMLERİZ”

Bu hafta Sağlık Sayfamızda, Özel Batman Medikal Hastanesi’nde görevli Genel Cerrahi Doçent Doktor Zülfü Arıkanoğlu’yu ağırladık.

 

DOKTORUMUZU TANIYALIM

1976 Elazığ doğumlu Zülfü Arıkanoğlu, ilkokul ortaokul ve lise eğitimini Elazığ’da tamamladı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesini okudu. Zorunlu hizmetini Şırnak Kumçatı Sağlık Ocağında tamamladı. 2003 yılında Fırat Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında TUS sınavını kazanarak asistanlığa başladı. 2009 yılında uzmanlığını aldı, uzmanlık mecburi hizmetimi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. 2010 yılında Dicle Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 2012–2013 yılları arasında 1 yıl süreyle Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu ve Prof. Dr. Koray Acarlı’nın yanında karaciğer nakli eğitimi aldı. 2014 yılında Doçentliğini aldı. Diyarbakır’da ilk karaciğer nakli gerçekleştiren ekibin içinde yer aldı. Evli ve 2 kız çocuk babasıdır.

“GENEL CERRAHİ, ÇOK GENİŞ BİR ALAN”

Genel Cerrahi Hekimliğini tanıtan Doktorumuz Zülfü Arıkanoğlu “Genel Cerrahi alanı çok geniş bir perspektif. Ağızdan başlayıp, anüse kadar bütün sindirim sistemi hastalıklar, mide, kalın-ince bağırsak hastalıkları, hemoroit, fistür hastalıkları, tiroit hastalıkları, guatır, paratiroit, meme hastalıkları fıtık cerrahileri, obezite cerrahisi, karaciğer hastalığı gibi tüm hastalıklara hitap eder. Genel cerrahlar, bunlarla ilgili tüm ameliyatların eğitimini alır” diyor.

“FITIĞIN TEK TEDAVİSİ AMELİYAT”

Fıtık kavramını açıklayan Dr. Arıkanoğlu, “Fıtık, geniş bir tabir. Kendi içerisinde çeşitleniyor. Halk arasında kasık fıtıkları denilen bizim inguinal herni hastalığı dediğimiz fıtıklar, yine karın ön fıtığı, göbek fıtığı mide fıtıkları ve bu fıtıkların tümünün cerrahisini, hastanemizde başarıyla yapıyoruz. Fıtığın ilaçla tedavisi yoktur. Tek tedavisi ameliyattır. Fıtık sıkışmışsa, acil şartlarda ameliyat gerekir. Korkulacak bir ameliyat değil” diyor.

“KANSER OLMAK, HER ŞEYİN SONU DEĞİL”

Kanser vakalarında erken teşhisin önemine dikkat çeken Dr. Arıkanoğlu, “Kanser vakaları zamanında müdahale edilmez ise tedavi şansını kaybeder. Erken tedavi edilen kanserde ise yaşam kalitesi artar, tümörün yayılması engellenir. Kanser hastalıkları sistematik bir şekilde takip edilmeli ve sistematik bir şekilde ameliyat edilmeli. Çünkü ameliyattan sonra yine ameliyatı yapan doktorun yönlendirmesi ile bazı hastalara kemoterapi ve kemoradyo tedaviler eklenir. Teknolojinin ilerlemesi, hazır gıdaların çok tüketilmesi, sigara alkolün toplumda yaygınlaşmasıyla birlikte kanser hastaları artıyor. Kanser olmak her şeyin sonu değil. Yerinde ve zamanında bir müdahaleyle önlenebilir” diyor.

“TEDAVİ İÇİN GÖZLER HEP BATIDA AMA…”

Dr. Arıkanoğlu, ciddi ameliyatların, bölgemizde de başarıyla yapıldığını savunarak “Anadolu şehirlerinin çoğunda aynı şey var. Kanser gibi büyük hastalıklarda gözleri daima dışarıda. Acaba Ankara’ya mı gitsem diyorlar? Ben yıllardır Dicle Üniversite’sinde Öğretim Üyeliği yaptım. Bu kaygılar orada da vardı. İnsanlar hemen batıya gidiyorlar. Biz bu ameliyatları burada gerçekleştiriyoruz. Şimdi ben aynı şeyi Batman için de söylüyorum. Biz donanımlı bir hastaneyiz. Bizler de donanımlı cerrahlarız, bu ameliyatların hepsini sorunsuz bir şekilde yapıyoruz. Mesela geçen hafta Batman’da ilk kolon tümörü ameliyatımızı, laparoskopik yöntemle (kapalı yöntem) başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Hasta 3. gün sorunsuz bir şekilde taburcu edildi” diyor.

“40 YAŞINI GEÇMİŞ HERKESİ CHECK-UP’A BEKLİYORUZ”

Ohbet sırasında, Check-Up’ın önemine değinen Dr. Arıkanoğlu, “Büyük abdestinde kanaması olan, sık kabızlığı olan, karında şişkinliği olan özellikle son birkaç ayda diyet yapmadığı halde aşırı kilo veren hastalar mutlaka bir Genel Cerraha görünmeli. Bağırsak mide kanserleri açısından kontrol yaptırılmalıdır. 40 yaşından daha genç ise büyük abdestinde kanama geliyorsa ve aşırı kilo kaybediyorsa yaşın hiçbir önemi yok hemen tahlillerin yapılması lazım” uyarısında bulunuyor.

“EN FAZLA HEPATİT GÜNEYDOĞUDA”

Türkiye’de hepatit vakalarının yaygın olduğunu belirten Dr. Arıkanoğlu, “Türkiye’de en fazla Hepatit vakaları Güneydoğu’da gerçekleşiyor. Birinde olduğu zaman ve farkında değilse aynı anda ailesine de bulaştırabiliyor. Zamanında tedavi edilmezse siroza dönüşür. Bu da karaciğer naklini gerektirir. Karaciğer naklinde sadece kan uyuşması yeterlidir. Bu tür hastaları takibimiz altına almak istiyoruz. Eskiden eğer kanser karaciğere vurduysa tedavisi yoktur deniliyordu. Ama biz bu düşünceleri yıktık. Cerrahlar karaciğer kanserlerini tedavi ediyoruz. Hastaların hayatta kalma şansları oluyor” ifadelerini kullandı.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...