ROPÖRTAJ

GÜNEŞ ENERJİSİ, HAM MADDESİ OLMAYAN BİR ENERJİDİR

GÜNEŞ ENERJİSİ, HAM MADDESİ OLMAYAN BİR ENERJİDİR

GÜNEŞ ENERJİSİ, HAM MADDESİ OLMAYAN BİR ENERJİDİR
06-01-2015 18:58

Selamlar sevgili okur…
Bugün güneş enerji sistemlerini tanıyacağız sizlerle…
Güneş enerji sistemleri, hammadde derdi olmadan, bakım ve onarımı gerekmeyen ucuz ve çevre dostu bir enerjidir ve birçok tesiste, havalimanlarında, güvenlik kamerası sistemleri ile aydınlatmalarda çoktaaan kullanılmaya başlanmış bile.
Bu işi başarıyla yapan İpekyüz Elektrik Firması İşletmecilerinden Çetin İpekyüz’le bu işin yasal prosedürünü ve getirilerini konuştuk.
İpekyüz Elektrik Firması’nın Antalya’larda, Burdur’larda ve Batman Tüpraş ile TPAO’da yaptığı güneş enerji sistemlerini biiiir biiir değerlendirmeye aldık.
Sonuç mu?
Bölgenin tek enerji dağıtım şirketi olan hantal mı hantal Dedaş’tan kurtulmamızın bir yolunu bulduk…
Yapılması gereken tek şey, ucuz ve çevre dostu olan güneş enerji sistemlerini desteklemek ve bir an önce evlerimize kadar girmesini sağlamak için dua etmek…


ÇETİN İPEKYÜZ KİMDİR?


Diyarbakır’ın Bismil İlçesine bağlı Bademli Köyü’nde doğdum. İlkokulu köyde okudum. Ortaokul ve liseyi Diyarbakır’da okudum. 1993 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ni okudum, 97’de mezun oldum. 2006 yılına kadar İstanbul’da değişik firmalarda çalıştım. Daha sonra İstanbul’da kendi firmamı Turuncu Mühendisliği kurdum. 2007’de de Batman’da İpekyüz Elektrik isimli işyerimi kurdum. İşim dolayısıyla sık sık Batman’a gelip gittim. 2009 yılında Batman’a yerleştim. 

TÜRKAN: İPEKYÜZ ELEKTRİK OLARAK NE TÜR İŞLER YAPIYORSUNUZ?

İPEKYÜZ: İpekyüz Elektrik’i 2007’de kurduk. Şahıs firmasıdır. 12 çalışanımız var. Scada ve Sayaç Otomasyon İşleri, Orta Gerilim ENH ve Trafo Postaları, Park Bahçe Aydınlatması, Cadde Yol Aydınlatması, Bina İç Tesisatları, Fiberoptik Sistemler, Enerji İzleme Uygulamaları, Trafo Merkezleri Tesisi, Su Deposu ve Terfi Merkezi Elektrik İşleri, Banka Şubeleri Elektrik İşleri, Paratoner Sistemler, Kamera Güvenlik Sistemleri, Yangın Alarm Sistemleri, Acil Anons ve Müzik Sistemleri, Trafik Sinyalizasyonu ve güneş enerji sistemleri yapıyoruz. (Bu arada otomasyon konusuna da açıklık getireyim. Otomasyon, elektrik sistemlerinin bilgisayar ortamında izlenmesi, kontrol ve kumanda edilmesidir)

TÜRKAN: FİRMA OLARAK ŞİMDİYE KADAR NELER YAPTINIZ?


İPEKYÜZ: Batman-Zilek Merkezine Şebekeden Bağımsız Kurulu gücü 27KWp Olan Güneş Enerji Sisteminin Temini, Montajı ve Devreye Alınması
Batman-Zilek Terfi Merkezi Ait Elektrik, Data, Güvenlik, Otomasyon Temini ve Montajı
Türkiye Petrolleri Kurkan İstasyonunun Otomasyon, Data ve Güvenlik Sistemlerinin Devreye Alınması İşi
Antalya Havalimanında şebeke bağlantılı kurulu gücü 250KWp Olan Enerji Santralinin Kurulumu, Montajı ve Devreye Alınması
TPAO Kristal Park Elektrik Tesisat İşleri
Antalya Dalaman Havalimanında şebeke bağlantılı kurulu gücü 250KWp Olan Enerji Santralinin Kurulumu, Montajı ve Devreye Alınması
Burdur Devlet Hava Meydanları İşletmesi Radar İstasyonunda 36KWp Hibrit Sisteminin Kurulum, Montaj ve Devreye Alınması
Osmaniye Devlet Hava Meydanları İşletmesi Radar İstasyonunda 36KWp Hibrit Sisteminin Kurulum, Montaj ve Devreye Alınması
Batman-TPAO'da Kurulu Gücü 8KWp Olan Şebekeye Paralel Solar Enerji Sisteminin Kurulum, Montaj ve Devreye Alınması
Siirt DİSKİ’nin İçme Suyu 4. İsale Hattı İnşaatı Scada ve Otomasyon Uzaktan İzleme Kontrol İşi
Tüpraş Kamera Bakım Onarım İşleri
Tüpraş Baykan Ham Petrol Üretim Tesisinin Otomasyon İşlerinin Yaptırılması İşi
Dedaş Batman Şehir Şebekesi Küçük Ek Tesis İşi
Türkiye Petrolleri TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Bon ve Yapı Trafolarına Ait Hatların Yenilenmesi ve Ağ Hatlarının Yenilenmesi İçin Altyapı Hazırlanması Bakım Onarım İşi
Batman-Merkez Bayraklı Köyü Yoğurtlu Mezrası İçme Suyu İnşaatı Elektrik İşleri ve buna benzer birçok işi yaptık.


TÜRKAN: SİZİ GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNE YÖNELTEN ŞEY NE OLDU? NEDEN GÜNEŞ ENERJİSİ?


İPEKYÜZ: Güneş enerjisi, ham maddesi olmayan bir enerjidir, hiçbir gideri yoktur, bakım maliyeti yoktur, çok uzun süreli kullanılan bir enerjidir. Ayrıca çevre dostudur ve ucuz bir enerjidir. Havalimanları, otel ve tatil merkezleri gibi günün her saati elektrik enerjisine ihtiyaç duyan kurumların güneş enerjisi projelerine yatırım yapmaları olumlu bir gelişmedir. Türkiye güneş enerjisi bakımından çok avantajlı bir ülkedir. Buna dayanarak son yıllarda bu alana yoğunlaştık. Geleceğin iş alanı olarak gördük. İlk olarak 2012’de Antalya ve Dalaman Hava Meydanları İşletmesi ile 5 adet radar istasyonlarında güneş enerjisi sistemlerini kurduk. Akülü sistem tesis ettik. 


TÜRKAN: ANTALYA VE DALAMAN HAVALİMANLARINA KURDUĞUNUZ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDEN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ? 


İPEKYÜZ: İpekyüz Elektrik olarak “Temiz Bir Dünya” sloganıyla Türkiye'nin birçok noktasında (Antalya, Dalaman, Adana, Burdur, Batman ve Diyarbakır) kurulumu yapıp devreye aldığımız solar enerji projelerine imza attık ve bu alanda hizmetlerimiz devam ediyor.
Türkiye firmalarının işbirliği ile Dalaman Havalimanı ve Antalya Havalimanı’na güneş enerjisi sistemlerini kurduk. Toplam 500 kWp gücü olan zemine monte güneş enerjisi santralinin yıllık enerji üretim kapasitesi ise toplam 796 bin 093 kw’tır. Bu iki projede dünya tarafından kalitesi ve verimliliği ispatlanmış panelleri kullandık. Her projede 962 adet olmak üzere toplam bin 924 adet 260 W yüksek verimlilik sağlayan paneller yer aldı.


TÜRKAN: ZİLEK SUYU’NDA NASIL BİR ÇALIŞMA YÜRÜTTÜNÜZ?


İPEKYÜZ: Devlet Su İşleri (DSİ)’nin Zilek İçme Suyu ile alakalı çalışması oldu. Bu suyu kent merkezine kazandırarak uzun yıllar boyunca kentin içmesuyu ihtiyacı karşılanmış oldu. Devlet Su işleri Müdürlüğü, borularla şehir merkezine getirdiği suyu, Batman Çayı kenarında yaptığı depolara akıttı. Biz, Zilek Suyu’nun iç ihtiyat elektriğini yaptık. Burada sadece güneş sistemini kullanarak çevre aydınlatma, iç aydınlatma, kamera sistemleri, bilgisayar kamera işlerini ve kapak motorları işini yaptık. Bunlar, güneş enerjisi sistemiyle çalışıyor ve akü sayesinde güneş enerjisi depolanıyor. 4 gün boyunca güneş olmasa dahi çalışacak bir sistem yaptık. 


TÜRKAN: TÜRKİYE PETROLLERİ VE TÜPRAŞ’TA GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI NE TÜR İŞLER YAPTINIZ?


İPEKYÜZ: Antalya ve Dalaman Hava Limanlarından sonra Batman’da Türkiye Petrolleri’nin işini aldık. Orada da güneş enerji sistemini tesis ettik. TPAO Kristal Park’ta ve Tüpraş’ta güneş enerjisiyle çalışan güvenlik ve aydınlatma sistemlerini kurduk.


TÜRKAN: DEVAM EDEN ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?
İPEKYÜZ: Şu anda Diyarbakır Su İşleri (DİSKİ)’nin bir ihalesini kazandık. 615 KW’lık bir sistem kurulması işidir. Güzeli su havzaları var, kuyuların olduğu bir bölgedir. Şebekeye paralel 615 KW’lık bir sistem kuracağız. Bu da güneş enerji sistemi olacak. Şu anda bu iş üzerinde çalışıyoruz.


TÜRKAN: GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE BATMAN’IN KONUMU NEDİR?

İPEKYÜZ: Batman’da bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Ancak bölgede güneş enerji sistemine yönelik çalışmalar biraz ağır ilerliyor. Bölgede yaptığımız her çalışma için, bu bölgeye elektrik hizmeti veren Dedaş’tan onay almamız gerekiyor. Bu, devletin halka tanıdığı bir haktır, kendi enerjinizi üretebilirsiniz demiş. Hatta hibelerle bunu destekliyor. Ancak dediğim gibi yapılacak her çalışmada Dedaş’tan onay gerektiği için bürokrasi çok ağır işliyor. Halen Batman’da evlerin çatılarında güneş enerjisiyle ısınan paneller yok ise, bu bürokrasinin fazlalığından kaynaklanıyor. Bu sorun giderilmiş olsaydı biz birçok evin çatısına güneş enerji panellerini kurmuş olacaktık. Zamanla bu konuda yaşanan sıkıntıların da giderileceğini düşünüyorum. Çünkü dünyanın her yerinde artık çevre dostu ve ucuz enerji sistemleri gelişiyor. Bölgemizde özellikle Belediyeler, bu işe sıcak bakıyor. Batman Baski ile görüştük. Batman’da bu alanda yapacağımız yeni çalışmalar da olacak. 


TÜRKAN: VATANDAŞ, KENDİ EVİNE DE GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİ KURABİLİYOR MU? 
İPEKYÜZ: Evinize akü sistemiyle güneş enerjisi taşımak isteyebilirsiniz. Şu anda bir evin ihtiyaç duyduğu KW miktarı 2 KW’dır. Hem elektriğe göre daha ucuzdur, hem de daha zararsızdır. Biz evlere 2 KW’lık güneş enerji sistemi kurabiliyoruz. Şu anda bir evin çatısına 2 KW’lık bir sistem kurduğumuzda yazın daha fazla güneş enerjisi üretiliyor, bu da akülerde depolanıyor. Gerektiğinde siz bunu devlete dahi satabiliyorsunuz. Ancak bu konuda bürokrasisi çok ağır, sözleşmeleri çok yorucu. Eve güneş enerji sistemi kuracak olsanız dahi Dedaş’tan izin almak zorunda kalıyorsunuz. Yasal bürokrasi ayağı biraz sıkıntılı ilerliyor. 


TÜRKAN: TASARRUF KONUSUNDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ? BU KONUDA VATANDAŞLARA ÖNERİLERİNİZ VAR MI?
İPEKYÜZ: En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir. Evlerimizde kullandığımız lambalar var. 40 watt, 100 watt’lık lambalar. Bu çok ciddi bir enerji israfı demektir. Onun yerine kullanabileceğimiz 4 watt’lık LED lambalar var. Aynı şekilde aydınlatıyor, aynı işlevi görüyor ama aynı zamanda enerji tasarrufu da yapıyor. Tasarruf için önce o lambalardan işe başlamak gerekiyor. Enerji tasarrufu sağlayan inverter klimalar var. Televizyonu, buzdolabını seçerken A sınıfı olan cihazları seçmek önemli. Çünkü çok az enerji harcıyorlar. 


TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
İPEKYÜZ: Güneş enerji sistemlerinde firma olarak ciddi bir oluşum içindeyiz. Türkiye genelindeki güneş enerji sistemi yatırımcılarına hizmet vermek istiyoruz. Bölgede ve bilhassa Batman’da güneş enerji sistemleri alanında ciddi bir ilerleme kaydetmek istiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız da hem çevre dostu hem de ucuz enerji olan güneş enerji sitemlerini daha iyi tanıyıp desteklemeliler…


Editor : YUSUF KAVAK
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA