ROPÖRTAJ

GÃœNEÅž ENERJÄ°SÄ°, HAM MADDESÄ° OLMAYAN BÄ°R ENERJÄ°DÄ°R

GÃœNEÅž ENERJÄ°SÄ°, HAM MADDESÄ° OLMAYAN BÄ°R ENERJÄ°DÄ°R

GÃœNEÅž ENERJÄ°SÄ°, HAM MADDESÄ° OLMAYAN BÄ°R ENERJÄ°DÄ°R
06-01-2015 18:58

Selamlar sevgili okur…
Bugün güneÅŸ enerji sistemlerini tanıyacağız sizlerle…
GüneÅŸ enerji sistemleri, hammadde derdi olmadan, bakım ve onarımı gerekmeyen ucuz ve çevre dostu bir enerjidir ve birçok tesiste, havalimanlarında, güvenlik kamerası sistemleri ile aydınlatmalarda çoktaaan kullanılmaya baÅŸlanmış bile.
Bu iÅŸi baÅŸarıyla yapan Ä°pekyüz Elektrik Firması Ä°ÅŸletmecilerinden Çetin Ä°pekyüz’le bu iÅŸin yasal prosedürünü ve getirilerini konuÅŸtuk.
Ä°pekyüz Elektrik Firması’nın Antalya’larda, Burdur’larda ve Batman TüpraÅŸ ile TPAO’da yaptığı güneÅŸ enerji sistemlerini biiiir biiir deÄŸerlendirmeye aldık.
Sonuç mu?
Bölgenin tek enerji dağıtım ÅŸirketi olan hantal mı hantal DedaÅŸ’tan kurtulmamızın bir yolunu bulduk…
Yapılması gereken tek ÅŸey, ucuz ve çevre dostu olan güneÅŸ enerji sistemlerini desteklemek ve bir an önce evlerimize kadar girmesini saÄŸlamak için dua etmek…


ÇETÄ°N Ä°PEKYÜZ KÄ°MDÄ°R?


Diyarbakır’ın Bismil Ä°lçesine baÄŸlı Bademli Köyü’nde doÄŸdum. Ä°lkokulu köyde okudum. Ortaokul ve liseyi Diyarbakır’da okudum. 1993 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik MühendisliÄŸi’ni okudum, 97’de mezun oldum. 2006 yılına kadar Ä°stanbul’da deÄŸiÅŸik firmalarda çalıştım. Daha sonra Ä°stanbul’da kendi firmamı Turuncu MühendisliÄŸi kurdum. 2007’de de Batman’da Ä°pekyüz Elektrik isimli iÅŸyerimi kurdum. Ä°ÅŸim dolayısıyla sık sık Batman’a gelip gittim. 2009 yılında Batman’a yerleÅŸtim. 

TÜRKAN: Ä°PEKYÜZ ELEKTRÄ°K OLARAK NE TÜR Ä°ÅžLER YAPIYORSUNUZ?

Ä°PEKYÜZ: Ä°pekyüz Elektrik’i 2007’de kurduk. Åžahıs firmasıdır. 12 çalışanımız var. Scada ve Sayaç Otomasyon Ä°ÅŸleri, Orta Gerilim ENH ve Trafo Postaları, Park Bahçe Aydınlatması, Cadde Yol Aydınlatması, Bina Ä°ç Tesisatları, Fiberoptik Sistemler, Enerji Ä°zleme Uygulamaları, Trafo Merkezleri Tesisi, Su Deposu ve Terfi Merkezi Elektrik Ä°ÅŸleri, Banka Åžubeleri Elektrik Ä°ÅŸleri, Paratoner Sistemler, Kamera Güvenlik Sistemleri, Yangın Alarm Sistemleri, Acil Anons ve Müzik Sistemleri, Trafik Sinyalizasyonu ve güneÅŸ enerji sistemleri yapıyoruz. (Bu arada otomasyon konusuna da açıklık getireyim. Otomasyon, elektrik sistemlerinin bilgisayar ortamında izlenmesi, kontrol ve kumanda edilmesidir)

TÜRKAN: FÄ°RMA OLARAK ŞİMDÄ°YE KADAR NELER YAPTINIZ?


Ä°PEKYÜZ: Batman-Zilek Merkezine Åžebekeden Bağımsız Kurulu gücü 27KWp Olan GüneÅŸ Enerji Sisteminin Temini, Montajı ve Devreye Alınması
Batman-Zilek Terfi Merkezi Ait Elektrik, Data, Güvenlik, Otomasyon Temini ve Montajı
Türkiye Petrolleri Kurkan Ä°stasyonunun Otomasyon, Data ve Güvenlik Sistemlerinin Devreye Alınması Ä°ÅŸi
Antalya Havalimanında ÅŸebeke baÄŸlantılı kurulu gücü 250KWp Olan Enerji Santralinin Kurulumu, Montajı ve Devreye Alınması
TPAO Kristal Park Elektrik Tesisat Ä°ÅŸleri
Antalya Dalaman Havalimanında ÅŸebeke baÄŸlantılı kurulu gücü 250KWp Olan Enerji Santralinin Kurulumu, Montajı ve Devreye Alınması
Burdur Devlet Hava Meydanları İşletmesi Radar İstasyonunda 36KWp Hibrit Sisteminin Kurulum, Montaj ve Devreye Alınması
Osmaniye Devlet Hava Meydanları İşletmesi Radar İstasyonunda 36KWp Hibrit Sisteminin Kurulum, Montaj ve Devreye Alınması
Batman-TPAO'da Kurulu Gücü 8KWp Olan Åžebekeye Paralel Solar Enerji Sisteminin Kurulum, Montaj ve Devreye Alınması
Siirt DÄ°SKÄ°’nin Ä°çme Suyu 4. Ä°sale Hattı Ä°nÅŸaatı Scada ve Otomasyon Uzaktan Ä°zleme Kontrol Ä°ÅŸi
TüpraÅŸ Kamera Bakım Onarım Ä°ÅŸleri
TüpraÅŸ Baykan Ham Petrol Üretim Tesisinin Otomasyon Ä°ÅŸlerinin Yaptırılması Ä°ÅŸi
DedaÅŸ Batman Åžehir Åžebekesi Küçük Ek Tesis Ä°ÅŸi
Türkiye Petrolleri TPAO Batman Bölge MüdürlüÄŸü Bon ve Yapı Trafolarına Ait Hatların Yenilenmesi ve AÄŸ Hatlarının Yenilenmesi Ä°çin Altyapı Hazırlanması Bakım Onarım Ä°ÅŸi
Batman-Merkez Bayraklı Köyü YoÄŸurtlu Mezrası Ä°çme Suyu Ä°nÅŸaatı Elektrik Ä°ÅŸleri ve buna benzer birçok iÅŸi yaptık.


TÜRKAN: SÄ°ZÄ° GÜNEÅž ENERJÄ°SÄ° SÄ°STEMLERÄ°NE YÖNELTEN ÅžEY NE OLDU? NEDEN GÜNEÅž ENERJÄ°SÄ°?


Ä°PEKYÜZ: GüneÅŸ enerjisi, ham maddesi olmayan bir enerjidir, hiçbir gideri yoktur, bakım maliyeti yoktur, çok uzun süreli kullanılan bir enerjidir. Ayrıca çevre dostudur ve ucuz bir enerjidir. Havalimanları, otel ve tatil merkezleri gibi günün her saati elektrik enerjisine ihtiyaç duyan kurumların güneÅŸ enerjisi projelerine yatırım yapmaları olumlu bir geliÅŸmedir. Türkiye güneÅŸ enerjisi bakımından çok avantajlı bir ülkedir. Buna dayanarak son yıllarda bu alana yoÄŸunlaÅŸtık. GeleceÄŸin iÅŸ alanı olarak gördük. Ä°lk olarak 2012’de Antalya ve Dalaman Hava Meydanları Ä°ÅŸletmesi ile 5 adet radar istasyonlarında güneÅŸ enerjisi sistemlerini kurduk. Akülü sistem tesis ettik. 


TÜRKAN: ANTALYA VE DALAMAN HAVALÄ°MANLARINA KURDUÄžUNUZ GÜNEÅž ENERJÄ° SÄ°STEMLERÄ°NDEN BÄ°RAZ BAHSEDER MÄ°SÄ°NÄ°Z? 


Ä°PEKYÜZ: Ä°pekyüz Elektrik olarak “Temiz Bir Dünya” sloganıyla Türkiye'nin birçok noktasında (Antalya, Dalaman, Adana, Burdur, Batman ve Diyarbakır) kurulumu yapıp devreye aldığımız solar enerji projelerine imza attık ve bu alanda hizmetlerimiz devam ediyor.
Türkiye firmalarının iÅŸbirliÄŸi ile Dalaman Havalimanı ve Antalya Havalimanı’na güneÅŸ enerjisi sistemlerini kurduk. Toplam 500 kWp gücü olan zemine monte güneÅŸ enerjisi santralinin yıllık enerji üretim kapasitesi ise toplam 796 bin 093 kw’tır. Bu iki projede dünya tarafından kalitesi ve verimliliÄŸi ispatlanmış panelleri kullandık. Her projede 962 adet olmak üzere toplam bin 924 adet 260 W yüksek verimlilik saÄŸlayan paneller yer aldı.


TÜRKAN: ZÄ°LEK SUYU’NDA NASIL BÄ°R ÇALIÅžMA YÜRÜTTÜNÜZ?


Ä°PEKYÜZ: Devlet Su Ä°ÅŸleri (DSÄ°)’nin Zilek Ä°çme Suyu ile alakalı çalışması oldu. Bu suyu kent merkezine kazandırarak uzun yıllar boyunca kentin içmesuyu ihtiyacı karşılanmış oldu. Devlet Su iÅŸleri MüdürlüÄŸü, borularla ÅŸehir merkezine getirdiÄŸi suyu, Batman Çayı kenarında yaptığı depolara akıttı. Biz, Zilek Suyu’nun iç ihtiyat elektriÄŸini yaptık. Burada sadece güneÅŸ sistemini kullanarak çevre aydınlatma, iç aydınlatma, kamera sistemleri, bilgisayar kamera iÅŸlerini ve kapak motorları iÅŸini yaptık. Bunlar, güneÅŸ enerjisi sistemiyle çalışıyor ve akü sayesinde güneÅŸ enerjisi depolanıyor. 4 gün boyunca güneÅŸ olmasa dahi çalışacak bir sistem yaptık. 


TÜRKAN: TÜRKÄ°YE PETROLLERÄ° VE TÜPRAÅž’TA GÜNEÅž ENERJÄ°SÄ°NE DAYALI NE TÜR Ä°ÅžLER YAPTINIZ?


Ä°PEKYÜZ: Antalya ve Dalaman Hava Limanlarından sonra Batman’da Türkiye Petrolleri’nin iÅŸini aldık. Orada da güneÅŸ enerji sistemini tesis ettik. TPAO Kristal Park’ta ve TüpraÅŸ’ta güneÅŸ enerjisiyle çalışan güvenlik ve aydınlatma sistemlerini kurduk.


TÜRKAN: DEVAM EDEN ÇALIÅžMALARINIZ VAR MI?
Ä°PEKYÜZ: Åžu anda Diyarbakır Su Ä°ÅŸleri (DÄ°SKÄ°)’nin bir ihalesini kazandık. 615 KW’lık bir sistem kurulması iÅŸidir. Güzeli su havzaları var, kuyuların olduÄŸu bir bölgedir. Åžebekeye paralel 615 KW’lık bir sistem kuracağız. Bu da güneÅŸ enerji sistemi olacak. Åžu anda bu iÅŸ üzerinde çalışıyoruz.


TÜRKAN: GÜNEÅž ENERJÄ° SÄ°STEMLERÄ°NDE BATMAN’IN KONUMU NEDÄ°R?

Ä°PEKYÜZ: Batman’da bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Ancak bölgede güneÅŸ enerji sistemine yönelik çalışmalar biraz ağır ilerliyor. Bölgede yaptığımız her çalışma için, bu bölgeye elektrik hizmeti veren DedaÅŸ’tan onay almamız gerekiyor. Bu, devletin halka tanıdığı bir haktır, kendi enerjinizi üretebilirsiniz demiÅŸ. Hatta hibelerle bunu destekliyor. Ancak dediÄŸim gibi yapılacak her çalışmada DedaÅŸ’tan onay gerektiÄŸi için bürokrasi çok ağır iÅŸliyor. Halen Batman’da evlerin çatılarında güneÅŸ enerjisiyle ısınan paneller yok ise, bu bürokrasinin fazlalığından kaynaklanıyor. Bu sorun giderilmiÅŸ olsaydı biz birçok evin çatısına güneÅŸ enerji panellerini kurmuÅŸ olacaktık. Zamanla bu konuda yaÅŸanan sıkıntıların da giderileceÄŸini düÅŸünüyorum. Çünkü dünyanın her yerinde artık çevre dostu ve ucuz enerji sistemleri geliÅŸiyor. Bölgemizde özellikle Belediyeler, bu iÅŸe sıcak bakıyor. Batman Baski ile görüÅŸtük. Batman’da bu alanda yapacağımız yeni çalışmalar da olacak. 


TÜRKAN: VATANDAÅž, KENDÄ° EVÄ°NE DE GÜNEÅž ENERJÄ° SÄ°STEMÄ°NÄ° KURABÄ°LÄ°YOR MU? 
Ä°PEKYÜZ: Evinize akü sistemiyle güneÅŸ enerjisi taşımak isteyebilirsiniz. Åžu anda bir evin ihtiyaç duyduÄŸu KW miktarı 2 KW’dır. Hem elektriÄŸe göre daha ucuzdur, hem de daha zararsızdır. Biz evlere 2 KW’lık güneÅŸ enerji sistemi kurabiliyoruz. Åžu anda bir evin çatısına 2 KW’lık bir sistem kurduÄŸumuzda yazın daha fazla güneÅŸ enerjisi üretiliyor, bu da akülerde depolanıyor. GerektiÄŸinde siz bunu devlete dahi satabiliyorsunuz. Ancak bu konuda bürokrasisi çok ağır, sözleÅŸmeleri çok yorucu. Eve güneÅŸ enerji sistemi kuracak olsanız dahi DedaÅŸ’tan izin almak zorunda kalıyorsunuz. Yasal bürokrasi ayağı biraz sıkıntılı ilerliyor. 


TÜRKAN: TASARRUF KONUSUNDA NE SÖYLEMEK Ä°STERSÄ°NÄ°Z? BU KONUDA VATANDAÅžLARA ÖNERÄ°LERÄ°NÄ°Z VAR MI?
Ä°PEKYÜZ: En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir. Evlerimizde kullandığımız lambalar var. 40 watt, 100 watt’lık lambalar. Bu çok ciddi bir enerji israfı demektir. Onun yerine kullanabileceÄŸimiz 4 watt’lık LED lambalar var. Aynı ÅŸekilde aydınlatıyor, aynı iÅŸlevi görüyor ama aynı zamanda enerji tasarrufu da yapıyor. Tasarruf için önce o lambalardan iÅŸe baÅŸlamak gerekiyor. Enerji tasarrufu saÄŸlayan inverter klimalar var. Televizyonu, buzdolabını seçerken A sınıfı olan cihazları seçmek önemli. Çünkü çok az enerji harcıyorlar. 


TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK Ä°STERSÄ°NÄ°Z?
Ä°PEKYÜZ: GüneÅŸ enerji sistemlerinde firma olarak ciddi bir oluÅŸum içindeyiz. Türkiye genelindeki güneÅŸ enerji sistemi yatırımcılarına hizmet vermek istiyoruz. Bölgede ve bilhassa Batman’da güneÅŸ enerji sistemleri alanında ciddi bir ilerleme kaydetmek istiyoruz. Bu konuda vatandaÅŸlarımız da hem çevre dostu hem de ucuz enerji olan güneÅŸ enerji sitemlerini daha iyi tanıyıp desteklemeliler…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA