HASANKEYF’TE KAYMAKAMLIK YAPMAK HERKESE NASİP OLMAZ

HASANKEYF’TE KAYMAKAMLIK YAPMAK HERKESE NASİP OLMAZ

HASANKEYF’TE KAYMAKAMLIK YAPMAK HERKESE NASİP OLMAZ

Efendim bendeniz çalışkan mı çalışkan yazarınız, İzmir’de de boş durmadı.

Kordon boyu denizin dalgalanışını seyredurup, fuarda keyifli zaman geçirmekle yetinmedim, fuara katılmak için gittiğim o rüya gibi şehirde Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca’yla keyifli bir röportaj gerçekleştirdim.

2013 yılından bu yana antik kentte görev yapıyor Kaymakam Ayca.

Son dönemlerde Üçyol Köyü için hazırladığı ekolojik köy projesiyle sık sık gündeme gelen Ayca, projenin detaylarını bizimle paylaşıyor.

Ekolojik Köy Projesinin yanısıra, yeni Hasankeyf’i, antik kentin şimdiki durumunu ve İzmir fuarını da enine boyuna masaya yatırıyoruz.

Kaymakam Ayca, samimi duruşu ve içtenliğiyle tam not alıyor bizden.

“Hasankeyf, ömrümde unutamayacağım bir yer olarak hafızamda kalacak. 17 aydır burada görev yapıyorum ama nasıl geçti bilmiyorum, çok yoğun geçti. Güzel anılarım oldu. Yöre halkını çok sevdim, güzel dostluklar edindim. Hasankeyf’te baba oldum, o duyguyu da burada yaşadım” sözleriyle tarihi kente olan bağlılığını da ortaya koyuyor hakeza.

Sayın Kaymakam’a sorularımıza verdiği samimi cevaplardan ötürü teşekkür ediyor, siz okurlarımıza mutlu ve umutlu haftalar diliyorum…

 

TEMEL AYCA KİMDİR?

1982 Rize doğumluyum. İlk ve ortaokulu memleketimde, liseyi Samsun’da Anadolu Öğretmen Lisesinde okudum. Ankara Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yöneticiliği’ni bitirdikten sonra görev icabı 3 yıl boyunca Kastamonu, Bolu, Kırıkkale ve İzmit’te Kaymakamlık görevi yaptım.  1 yıl Fransa’da yabancı dil öğrendim. Sonra Edirne’ye atandım. İlk görev yerim Edirne’nin Süloğlu ilçesi oldu. 1,5 yıl orada görev yaptım. Sonra sıkıldım, yapacak çok şey yoktu. Burs kazanıp bu defa Belçika’ya gittim. Yüksek Lisans yaptım. Döndükten sonra 2013 yılının Temmuz ayında Hasankeyf’e atandım. Evli ve 1 çocuk babasıyım.

TÜRKAN: MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ OLAN BİR ANTİK KENTTE KAYMAKAMLIK YAPIYORSUNUZ. BU, SİZE NE HİSSETTİRİYOR?

AYCA:  Hasankeyf’te Kaymakamlık yapmak herkese nasip olmaz. O açıdan kendimi hep şanslı hissetmişimdir. Hem çok tarihi bir yer, medeniyetlerin beşiği unvanını sonuna kadar hak eden bir yer. Hem de nüfusu az olmasına rağmen çok fazla insan kalabalığının ve turistin geldiği bir yer. Bu da Hasankeyf’te Kaymakamlık yapanlara büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü 10 yılda kazanabileceğiniz tecrübeleri burada çok kısa bir süre içerisinde ediniyorsunuz. Programlar, gelip gidenler, üst dizey insanların ziyaretleri, her yerde edinebileceğimiz bir tecrübe değil.  O kentte dolaştığınızda, o kentin tarihini okuduğunuzda orada görev yapmanın ayrıcalığını hissediyorsunuz.

TÜRKAN: ÜÇYOL (DIFNE) EKOLOJİK KÖY PROJESİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ? BU PROJE ÜÇYOL’A VE BATMAN’A NE KAZANDIRACAK?

AYCA: Benim eşim Nevşehirlidir. Hasankeyf’e atanmadan 1 hafta önce Nevşehir’e gitmiştim. Orada mağara oteller görmüştüm. 1 hafta sonra Hasankeyf’e atandım. Buraya geldiğimde baktım ki her taraf mağara. Neden oradaki konsept burada olmasın dedim? Araştırdık. İlçedeki mağaraların bir kısmı su altında kalıyordu. Diğer kısmı ise arkeoloji alana girdiği için ilçe merkezinde bu projeyi gerçekleştiremedik. Sonra hem mağaraları bulunduğu için hem de ulaşımı güzel olduğu ve Hasankeyf’e yakın olduğu için Üçyol Köyü (Dıfne)yi tercih ettik.  Projeyi genişlettik. O köyde Eko Turizm yapalım dedik. Orada organik tarım yapılacak. Otellerin ve bazı evlerin önünde hobi bahçeleri oluşturacağız. Gelen turistler o bahçelerden kendi meyve, sebzesini toplayacak. Köyde yürüyüş alanları yapılacak. Projemiz onaylandı. 2015 yılının Mayıs-Haziran aylarında ilk turistlerimizi ağırlamayı umut ediyoruz.

TÜRKAN: DIFNE KÖY HALKI BU PROJEYİ NASIL KARŞILADI?

AYCA: Doğrusunu söylemek gerekirse, en başta halk belki soğuk bakar diye çekindik. Bu proje hakkında halkla sık sık toplantılar düzenledik ve halk bu projeye sıcak baktı. Mesela proje kapsamında bazı vatandaşların evlerinin altındaki mağaraları kendi isteklerine göre turizme açacağız. Böylece turist, o vatandaşla köy yaşantısını birebir yaşayıp görecek. Bu konuda bilgilendirme toplantısı yaptık. Bir teyze çıktı, kendi evinin altındaki mağaranın turizme açılmasını istedi. Bu bizi mutlu etti. Attığımız her adımı halkla paylaşıyoruz. Bu da halkın, projeye güven duymasını sağladı. Biz halka şunu anlattık. Siz tarımla ve hayvancılıkla uğraşıyorsunuz. Bu işleri bırakmayacaksınız. Doğal yaşantınıza devam edeceksiniz. Haliyle halk, projemizi destekledi.

TÜRKAN: PROJE KAPSAMINDA SIK SIK TOPLANTI YAPTIĞINIZI SÖYLEDİNİZ. PEKİ, İLÇE HALKINA BU PROJEYİ YETERİ KADAR TANITMA İMKANI BULDUNUZ MU?

AYCA: Bu, kolay bir proje değil. Kocaeli Ketenciler Köyüne ve Muğla Fethiye Pastoral Vadi’ye gittik. Örnek köyleri inceledik. Ancak bunlar şahıs projeleri olduğu için daha küçük çaplardadır. Oysa bizim ki daha geniş yelpazede bir proje olacak. Bu proje Türkiye’de bir ilk olacak. Bölgeye getirisi de büyük olacak. Projemiz 2,5 milyonluk bir projedir. 2 milyonu DİKA’dan, 500 bini İl Özel İdare’den karşılanıyor. Ama biz projeye Turizm Fakültesini, sivil toplum kuruluşlarını, turizm derneklerini de dahil ediyoruz. Mesela Hasankeyf Turizm Fakültesi’nde okuyan öğrenciler için ekolojik köy, uygulama sahası olacak. Ayrıca turizm alanlarında çalışmak için batı illerine giden öğrencilerimiz, gençlerimiz artık kendi bölgelerinde bir turizm alanında çalışma fırsatı yakalayacak. Ayrıca proje için eğitimler başlatıyoruz. İlçedeki kadınları Karadeniz’deki örnek köylere göndereceğiz. Projeyi daha iyi tanımalarını sağlayacağız.

 

TÜRKAN: YENİ HASANKEYF ALANINDA ÇALIŞMALAR NE DURUMDA?

AYCA: Kamu Kurumları olarak yeni Hasankeyf alanında hizmet veriyoruz. Kaymakamlık, Emniyet ve Kaymakamlığa bağlı birimler yeni Hasankeyf’te. İnşaatı devam eden yerler var. Jandarma şu anda eski Hasankeyf’te ama inşaatı bitince o da 1 sene içerisinde taşınacak. Belediye şu anda eski Hasankeyf’te, halk orda olduğu için, şu anda taşınmak istemiyor. Bir de Turizm Fakültesi var. Hasankeyf’te fakülte açıldı ama öğrenciler, şu anda Batman merkezde eğitim görüyor. Bu öğrenciler için yeni Hasankeyf’te fakülte binası inşaa ediliyor. Gelecek sene öğrenciler, yeni Hasankeyf’teki binalarında eğitim görecekler. Yeni Hasankeyf’te oteller ve turizm tesisleri olacak.

TÜRKAN: YENİ HASANKEYF ALANINDA İSTİMLÂK BEDELLERİ İLE İLGİLİ YAŞANAN SORUN NE AŞAMADA?

AYCA: Ev fiyatları ciddi bir sorundu. Ama bu sorun aşıldı. Uzlaşı sağlandı. Kamulaşma fiyatları arttı, ev fiyatları düştü. Şu anda 50 metrekare evi olan birisi, o evin karşılığında alacağı kamulaştırma bedeliyle yeni Hasankeyf’te 3+1 müstakil ev alma imkânına kavuştu.

TÜRKAN: HERKES YENİ HASANKEYF’TE EV SAHİBİ OLABİLECEK Mİ?

AYCA: Hasankeyf, Torba Kanun’a alındı. Ve yetkiler Bakanlar Kurulu’na devredildi. Bakanlar Kurulu görüşmelerinden sonra yeni Hasankeyf’te kimlerin ev sahibi olabileceği belirlenecek, hak sahipliği kriterleri ortaya konulacak. Şu anda 700 ev yapıldıysa, bu sayı Bakanlar Kurulu’nun kriterlerinden sonra artış gösterebilecek. Yeni Hasankeyf’te oluşturacağımız turizm tesisler, ve Üçyol Köyü’nde yapacağımız ekolojik köyle Hasankeyf’in turizm alanındaki hareketliliği devam edecek. Suyun getirdiği imkânlardan faydalanmak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Hasankeyf Kalesi zaten su altında kalmayacak. Turizme açık kalacak. Ayrıca su altı turizmi, jet ski, gibi turistik faaliyetlere ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz.

TÜRKAN: İZMİR FUARINA KATILDINIZ. FUARI DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

AYCA: Bu tür fuarları önemsiyoruz. Buradaki etkileşim çok farklı. Örneğin, fuarlara katılan kurum amirlerinin ufku gelişiyor. İnanıyorum ki turizm potansiyelinin artması için Batman’ın bu fuara katılması önemliydi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, güzel bir ev sahipliği yaptı. Batman ve Hasankeyf’in tanıtımı yapıldı. Fuarlara katılmanın faydalı olduğunu düşünüyorum. Harcanan para, geri dönüyor.  Bence yurtdışı fuarlarına dahi katılabiliriz.

TÜRKAN: RÖPORTAJIMIZA ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

AYCA: Ben de röportajımız için teşekkür ediyorum. Hasankeyf’te belki az bir süremiz kaldı. Kaymakam olarak görev sürem 2 yıldır. Kısa bir süre sonra belki başka bir yere tayinim çıkacak ama Hasankeyf, ömrümde unutamayacağım bir yer olarak hafızamda kalacak. 17 aydır burada görev yapıyorum ama nasıl geçti bilmiyorum, çok yoğun geçti. Güzel anılarım oldu. Yöre halkını çok sevdim, güzel dostluklar edindim. Hasankeyf’te baba oldum, o duyguyu da burada yaşadım. Hatta çocuğumun doğum yerini de Hasankeyf yazdırdım. Hasankeyf halkı için ne gerekiyorsa her daim yapmaya hazırım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...