ROPÖRTAJ

HER GÜN 50 BİN İNSANIN UĞRADIĞI MAHALLE: MEYDAN

Meydan Mahallesi Sakinlerinin talepleri daha iyi duyulsun diye Canlı yayın söyleşisinin tüm detaylarını gazetemizin sayfasına da taşıdık.

HER GÜN 50 BİN İNSANIN UĞRADIĞI MAHALLE: MEYDAN
02-03-2021 16:55

 

Gazetemizin youtube sayfasını takibe adınız mı?
Almadıysanız hemen,
youtube uygulamasını açın,
Arama butonuna Batman Sonsöz TV yazın,
Hemen önünüze çıkacak ABONE OL sekmesini tıklayın,
Ücretsiz takibe başlayın.
Çünkü çok verimli ve kıymetli yayınlar dönüyor bu sayfada.
İyi de izleniyoruz.
Eee madem izleniyoruz,
O halde her hafta bir mahalleyi canlı yayında tanıtalım istedik.
Ve başladık.
Her hafta bir mahalle muhtarını yayınımıza alıyoruz.
Mahalleden;
Video kayıtlar,
Drone görüntüleri,
Sokak röportajları alıyoruz.
İzzettin Ete, titizlikle hazırlıyor hepsini.
Mahalle muhtarı ile gazete ofisimizde canlı yayında söyleşi yaparken,
Bu görüntüleri de izliyoruz birlikte.
Bu yayınlardan birinde Meydan Mahallesi’ni işledik.
Mahallenin genç muhtarı Erdoğan Atmaca geldi ofisimize.
Epey heyecanlı.
Genç olmasının verdiği bir dinamiklik vardı üzerinde.
Mahallesini tanıttı.
Anlattı.
Taleplerini sıraladı.
Mahalle sakinlerinin sokak röportajlarını izledik kendisiyle.
Yorumlar yaptık.
Gelen yorumları okuduk.
Meydan Mahallesi Sakinlerinin talepleri daha iyi duyulsun diye
Canlı yayın söyleşisinin tüm detaylarını gazetemizin sayfasına da taşıdık.

-Meydan Mahallesi 5 bin nüfuslu ve 1400 seçmeni olan bir mahalle.
-Batman’ın ilk yerleşim yerlerinden biridir, 65 yıldır yerleşime açık bir mahalledir.
-Batman’ın eski şehir merkezi, bu mahalle sınırları içindeydi. 
2000 İş Merkezi’nin bulunduğu alanda Batman Belediyesi Eski Hizmet Binası ve Kaymakamlık Binası da bulunuyordu.
-Raman Caddesi,  Gülistan Caddesi, Komando Caddesi, Cumhuriyet Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Dr. Yusuf Azizoğlu Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı, bu mahallenin sınırları içindedir.  
-Meydan Mahallesi; Akyürek, Raman, Yenimahalle ve Çarşı Mahalleleri ile komşudur. 

 -Mahallede 800’e yakın hane ve 2 bine yakın işyeri bulunuyor. 
-Fatih Camisi ve Eski Hal Camisi de mahallenin sınırları içindedir. 
-Mahallenin en büyük eksiklerinden biri park ve yeşil alan olmaması.
-Meydan Ortaokulu, bu mahallededir.
-Bir vakfa ait yüksek öğrenim erkek yurdu ve çok katlı otoparkın da bulunduğu Meydan Mahallesi’nde, 1 kamu kurumu binası ve 5 adet banka şubesi de bulunuyor.
-Mahallede 1 adet karakol binası bulunuyor.
-36 yaşındaki Erdoğan Atmaca’nın mahalle muhtarlığındaki ilk dönemi.

MEYDAN, HAYRAN OLDUĞUM BİR MAHALLE
36 yaşındayım. Meydan mahallesinde doğdum. Orda büyüdüm. 3 çocuk babasıyım. Şuanda meydan mahallesine ikamet ediyorum. İş yerim orda, evimde orda. Hayran olduğum, çok sevdiğim bir mahalledir. Mahalle arkadaşlarımı, komşularımı çok seviyorum. Bence Batman'ın en güzel yerindeyiz. Çok mutluyuz. Kültür Mahallesi’nden, Çamlıca’dan, Belde Mahallesi’nden ziyarete gelen dostlarımız var. Mahallemizi beğeniyorlar. Meydan Mahallesi her gün en az 30 bin insanın uğradığı bir mahalledir. Çünkü Atatürk Meydanı, Gülistan Caddesi, Şemsiyeli Sokak, çok hareketli yerler. 2000 iş merkezi, bu mahallededir. Mahallemiz, Batman’ın göbeğidir”

MAHALLEMİZDE VAKALAR AZALDI

-Pandemi, mahallenizde nasıl geçti?
“Pandemi süreci tabi sıkıntılı geçti. Cumartesi-Pazar özellikle esnaf zorlandı. Vatandaşlar sıkıldı. Ama milletimiz gerekli çabayı gösteriyor. Tabi ki Türkiye’nin her yerinde olan sıkıntılar bizim mahallemizde de oldu. Çok şükür vakalar azaldı. Bu kötü günleri geride bırakıyoruz”

HEDEFLERİMİN BİR KISMINI GERÇEKLEŞTİRDİM

-Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
“Mahallemizin sorunlarını mahalle arkadaşlarımızla sürekli konuşurduk. Muhtar olmak istediğimi söyledim. Aday oldum. Kazanamadım. Ahmet Amcamız muhtar oldu. Sonraki dönem yine aday oldum. Nasip oldu kazandım. Muhtar olunca kendime hedefler belirlemiştim. Bunların bir kısmını yaptım. Kentsel dönüşüm olsa, sorunlarımızın tamamı ortadan kalkar. Mesela park lazım. Otopark lazım. Bunlar da kentsel dönüşümle ancak olabilecek şeyler”

EN ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM

-Mahallenizin öncelikli talebi nedir?
“En önemli talebimiz, kentsel dönüşüm. Tabi Batman'ın birçok yerine lazım. Yapılar eski, sokaklarımız dar. Kentsel dönüşümle sokaklarımız iyileştirilebilir. Eski bir mahalle olduğundan, tapusu olan var, tapusu olmayan var. Tapusu başkasının adına olan var. Dedesi, onun dedesine parayı vermiş, tapuyu bir ara alırım demiş. Bu insanlar rahmet etmiş. Şimdi tapu kimin, ev ya da arsa kimin, böyle karışıklıklar var. Taleplerimiz oldu. Kat iznini de 7 kat olarak alabiliriz. Mahalle halkı kentsel dönüşüm başlayınca kendi evini yapabilir” 

ŞEMSİYELİ SOKAK İÇİN PROJE HAZIR

-Şemsiyeli Sokak sıkıntınız var. Yenilenmesini istiyorsunuz. Süreç ne durumda?
“Hasan Tunç, Metin Taşkıran, Ömer Genç, Şemsiye Sokağımızın mimarlarından. Dönemin Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy’un destekleriyle bu sokak yapıldı. Sonra fırtınalı bir günde şemsiyeler devrildi. Tabi esnaf bir an önce bu sokağın yapılmasını istiyor. Talep ettik. Güzel bir proje hazırlandı. Mutlaka yapılacak ama her seferinde bunu dile getirip milleti rahatsız edecek bir duruma getirmemiz hoş değil”

MUHTAR DERNEKLERİNİ BİRLEŞTİRMEYİ BAŞARAMADIK

-Kentin diğer muhtarları ile diyalogunuz nasıl?
“Batman'da 3 muhtarlar derneği var. Biz bir kısım muhtarlar, bu derneklerin birleşmesini talep ettik. Tek ses olalım dedik. Batman ile ilgili yapacağınız çalışmalarda beraber olalım, hep beraber dile getirelim dedik. Ama başaramadık. Tabi bütün muhtar arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Bazı konularda ortak çalışmalarımız devam ediyor. Bütün muhtar arkadaşlarımız, mahalleleri için çalışıyor”

BELEDİYE, MUHTARLARIN TALEPLERİNE HIZLI DÖNÜŞ SAĞLIYOR

-Belediye ile diyalogunuz nasıl?
“Bütün muhtar arkadaşlarım da sanırım bana katılır, belediye, emniyet, valilik, bütün kuramlarda muhtarların talepleri karşılık görüyor. Hangi konuda talep iletirsek iletelim, netice alıyoruz. Belediye’nin Muhtarlar Birimi Müdürü var. Ne zaman ararsak, rahatlıkla ulaşıyoruz. Biz ulaşamazsak, o bizi mutlaka arıyor. Sokaklarda yaşadığımız sorunları Fen İşleri’ne iletiyoruz. En geç 1 hafta içerisinde sorun çözülüyor.  Belediye Yazı İşleri Müdürlüğüne dilekçeyle de başvurabiliyoruz. Park ve Bahçe Müdürlüğü ile her iletişime geçtiğimizde yine olumlu sonuç alıyoruz”

YENİ PROJELERİMİZ VAR

-Mahallenizde yeni dönemde ne tür çalışmalar yürütülecek?
“Yapacak çok iş var. Muhtarlıkta ilk dönemim. 1,5 yıldır muhtarım. Tabi son 1 yılı zaten pandemi ile geçiyor. Her şey yavaşladı. Aksadı. Projelerimiz hazır tabi ki. Telefoncuların olduğu bölgeyi yenileyeceğiz. DEDAŞ, tüm mahallede elektrik kablolarını yeraltına alacak.  Işıklandırmalar yapılacak. Kaldırımlar yenilenecek. MOBESE eksikliğimiz var. Kamera sistemi istiyoruz. Hem hırsızlara karşı, hem diğer suçlara karşı bu önemli”

ŞEMSİYELİ SOKAK BENZERİ SOKAKLAR YAPMAK İSTİYORUZ

-Mahallenizle ilgili bir hayaliniz var mı?
“Şemsiyeli Sokak benzeri sokaklar yapmayı hayal ediyorum. 5–6 sokağı, farklı konseptlerde renklendirmek, hareketlendirmek istiyorum. Batman'ın nabzı olan Meydan Mahallesi'nin yenilenmesini istiyoruz. Değişiklikler görmek istiyoruz. Her gün 50 bin insanın gelip geçtiği bu sokaklar, daha renkli olmalı. İnsanlar modern bir ortamda yaşamak ister her zaman. Sayın Valimiz bir toplantıda söylemişti, ağlamayan bebeğe mama yok. Biz de talep ediyoruz.  Belediye ve Valilik, görevini yerine getiriyor. Bazı şeyler doğal olarak gecikebiliyor”

-Uyuşturucu sorunuyla ilgili şikayetler aldık mahalle sakinlerinizden. Ne söylemek istersiniz?
“Evet, en büyük sıkıntılarımızdan biridir. Ama 1 yılda dahi büyük bir ilerleme oldu. Emniyet, ihbarlarımıza anında yetişiyor. Mahalle sakinlerimiz de önemli ihbarları bize iletirse ya da 155 Polis Hattını ararsa el birliğiyle bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.

MAHALLEMİ SEVİYORUM

-Mahalle sakinlerinize ne söylemek istersiniz?
Mahalle sakinlerimi çok seviyorum. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öpüyorum. Allah razı olsun. Bu makamı bana layık gördüler. Elimden geldiği sürece yanlarında olmaya hazırım. Benimle bitecek bütün işlerde, elimden ne gelirse onlarla yardımcı olmak için hazırım. Mahallemi seviyorum. Mahallemizde evini taşıyanlar bile yine mahalle içindeki bir eve taşınıyor. Çünkü buradan ayrılmak istemiyorlar. Mahalle sakinlerinden ricam, çöplerini çöp poşetlerine koyup, kapı önüne bırakmalarıdır. Açıkta çöp bırakmasınlar. Sokaklarına çöp atmasınlar. Herkes kapısının önünü, sokağını temiz tutsun. Temiz kalmamız önemlidir”

SOKAK RÖPORTAJLARI:
Sabri Atmaca “118 sokakta ikamet ediyorum. Mahallemiz çok temiz. Taziye evi ve çocuk parkı eksiğimiz var”

İbrahim Epaydın:
“Mahallemizin tek eksiği park. Yeşil alan ve park istiyoruz. Minibüs durağının kaldırılmasını istiyoruz. Mahallemiz güzel. Seviyoruz. Muhtarımızı seviyoruz. Muhtarımızdan memnunuz”

İdris Acet “Güzel bir mahalledir. Mahalle sakinleri çok iyi. Muhtarımız çok iyi. Allah razı olsun ondan”

Aydın Batın “Ben burada 20 yıllık esnafım. Şu anda kapı önümüze kadar doğalgaz geldi. Ancak esnaf faydalanamıyor. Yetkililer diyor ki fazla talep olmadığı için biz hat çekemiyoruz”

Alaeddin Yaman “Gülistan Caddesi esnaflarından biriyim. şu anda bulunduğumuz gülistan Caddesi ile Bankalar Caddesi arasındaki noktada ışıklandırma eksik. Muhtarımızın girişimlerine rağmen yapılmadı. Gülistan Caddesi’nin yan sokaklarına yapılan araç parklarının düzenlenmesini istiyoruz. En azından tek şeride indirilirse, araçlar tek şerit park edilirse yollar rahatlar”

Şahin Ayhan “Gülistan Caddesi’nde Şahin Usta Döner Salonu’nu işletiyorum. Sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar, bizi epey zorladı. Esnaf kan ağlıyor. Çok zor durumdayız. Kiralarımızı dahi çıkaramıyoruz. Özelikle Şemsiye Sokak’ta yenileme istiyoruz. Çünkü bu semte hareketlilik kazandırıyordu. Şu anda çok bakımsız duruyor.

Sadık Atmaca “Çok uzun zamandır bu mahalledeyiz. Belediyemizden talebimiz, mahallemizi bakım ve onarım çalışması ile yenilemesidir. Gülistan Caddesi ve Şemsiyeli Sokak’ta yenileme istiyoruz”


Editor : Seyithan Çetin
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA