Özel Batman Zilan Hastanesi’nde görevli
Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı
Yard. Doç. Doktor Yüksel Işık’la birlikteyiz.
Başarılı,
Bir o kadar iddialı bir hekim.
Kadın hastalıkları,
Gebelik ve doğum,
Göğüs ve rahim kanseri,
Çocuk sahibi olamama (infertilite),
En önemlisi,
Corona virüsün gebe kadınlara etkilerini
Enine boyuna konuştuk.
Önemli tüyolar verdi,
Tavsiyelerde bulundu.
“Çocuk sahibi olamayan 100 hastadan 90’ınını
Çocuk sahibi yapabiliyoruz” diyerek,
Ne kadar iddialı olduğunu da ortaya koydu.
Hastalarına değer veren bir hekim.
Bu yüzden,
Yeniliğe ve kendini geliştirmeye açık.
“Öğreneceğimi öğrendim, bu kadarı bana da hastalarıma da yetiyor”
Diyen hekimlerden değil.
Aslen Ordulu ama Batman’ı oldukça sevmiş, alışmış.
Söyleşimizin video görüntü halini,
Youtube Kanalımızdan da izleyebilirsiniz.
…
Aslen Orduluyum. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinden sonra ihtisasımı da bu üniversitede Kadın Hastalıkları Uzmanı olarak yaptım. Ağrı’da mecburi hizmet yaptım. 3,5 sene Kırıkkale Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak çalıştım. Yaklaşık 4 yıldır Zilan Hastanesinde Kadın Doğum Uzmanı olarak çalışıyorum.
KİBAR BİR HALK VAR BURADA
-Batman’a yolunuz nasıl düştü, alışabildiniz mi?
“Burada uzman doktor arkadaşımı ziyarete geldim. Hastane Başhekimi Murat Bey ile tanışınca Batman beni cezp etti. tabi, 3,5 yıl kadar kalabileceğimi düşünmemiştim. Benim en önemli kriterim, çalıştığım kurumda hastane sahibinin doktor olması. Çünkü hastane sahibi doktor olunca, hastanede çalışan doktorları da iyi anlıyor. Özel hastaneler genelde paraya bakar. Ancak burada öyle değil. Her durumda hep hastanın iyiliği yönünde karar veriliyor. Hastanın iyiliği için para kaybetmeyi göze alabiliyorlar. En azından hastama baktığımda, içeri pat diye dalan bir hastane müdürü yok. Kapıyı çalıp, içeri girebilir miyim, diye soruyor. Bu tür şeyler özel hastanelerde yok genelde. Bir ameliyatı yapmak istediğimde, teknik ekipman ve donanım desteği sağlıyorlar. Örneğin 40 Bin dolarlık bir alet istediğinizde size diyor ki, sertifikan var mı, bu ameliyatı daha önce yaptın mı, istersen seni başka illerin hastanelerinde ameliyata gönderelim sonra gelip burada yap, diyorlar. Bunlar güzel şeyler. Batman’a gelince, güzel yanları çok. Bölge illerinden çok teklif alıyorum ama Batman’da kalmayı tercih ediyorum. Sebebi, Batman Halkı hiç öyle sert ve kaba değil. Gerçekten nazik ve sizi anlayabilecek bir halk. Batman’da şu var, hocam önce Allah, sonra sen… İşte bu her şeye yetiyor. Daha iyi tedavi için bir teşvik oluyor”
DİĞER VİRÜSLERDEN TEK FARKI, ÜNLÜ OLMASI
-Şu sıralar tüm dünyanın gündemi olan corona virüsten bahsedelim ilk olarak?
“Diğer grip virüslerinden farklı olabilir ama diğer grip virüsleri gibi yayılan ünlü bir grip virüsü. Aslında bildiğimiz grip, corona virüsünden daha fazla ölümlere neden oluyor. Ama corona virüs daha güncel bir virüs olduğu için daha ünlü bir virüs denilebilir”
-Corona Virüse karşı gebelere tavsiyeleriniz olacak mı?
“Corona Virüs de diğer virüsler gibi yani influenza gibi yayılır. Bu virüsten çok korkun demekten ziyade gebe hastalara, grip olmaktan korunmaya çalışın, diyoruz. Normal grip dahi gebe hastada sıkıntı olabilir. Corona virüsün öldürme oranı en yüksek İtalya’da yüzde 6, genel oranı yüzde 4.’dür. Yani bir kişi corona virüse yakalandığında, yaşama şansı yüzde 95. Ciddi hastalığı olanlar, kalp hastaları, beslenme problemi olanlar ve gebeler, normal gripten korunduğu gibi corona virüsünden de korunmalı. Gebe kadınlar da normal gripten nasıl korunuyorsa, corona virüsünden de öyle korunmalı. Virüs, damlacık şeklinde, öpüşme, öksürme, tükürük yoluyla bulaşıyor. O yüzden öpüşmemeli, üzerimize öksürülmesi ya da hapşırılmasının önüne geçmeliyiz. Teması azaltmalı, el yıkamayı daha sık yapmalıyız. Normal gripte de, koronavirüste de el yıkamayı, hem herkese hem gebelere tavsiye ediyoruz. Corona virüs, metal yüzeylerde 16 saat, kıyafetlerde 14 saate kadar yaşayabiliyor. O yüzden günlük kıyafet değiştirin. Yüzeylere temas etmeyin. Hasta kişilerden uzak durun. Bol su için. Su içmek boğazda kuruluğu önler, gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklığa iyi gelir”
MASKE DE RİSK OLUŞTURABİLİR
-Maske tavsiyeniz var mı peki?
“Özel bir maske yok. Çünkü corona virüsün nanogram olarak çapı, basit bir maske için yeterli. Yani normal bir maske de yeterlidir. Ancak unutulmamalı, maske de bir süre sonra risk oluşturur. Her gün aynı maskeyi takmaktan ziyade, günlük temiz maske takılmalı. Maske takmak şart mı? Hayır. Eğer ciddi korunuyor ve her yere temas etmiyorsanız, maske takmanıza gerek yok. Özellikle şüpheli ve grip olan kişilerden uzak durmalıyız. Bunu normal grip için de, corona virüs için de öneriyoruz. Gebe kadınların da tıpkı kronik hastalar gibi vücutta yükü artmış oluyor. O yüzden her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor”
100 HASTADAN 90’ININI ÇOCUK SAHİBİ YAPIYORUZ
-Gelelim, çocuk sahibi olamayan çiftlere. Başarılı tedaviler uyguladığınızı duyduk.
“Artık kadınlar daha geç yaşta çocuk sahibi oluyor. Eskiden 20’li yaşlarda çocuk sahibi olurlardı, şimdi ise 30’lu yaşlarda. Çalışma koşulları, çevre şartları ve yaş sorunu derken infertilite yani çocuk sahibi olamama vakaları artıyor. Batman’da da bu sorun çok yaygın. Ancak biraz farklı. Burada erkek infertilitesi yüksek. Bildiğimiz infertilite vakalarında yüzde 55’i kadın, yüzde 45’i erkek kaynaklıdır. Ama Batman’da bu oran erkek tarafına kaymış durumda. Erkek infertilitesini etkileyen şeyler de hava sıcaklığı, sigara kullanımı ve et ağırlıklı beslenilmesi olabilir. Tabi eşleri birlikte tedaviye alıyoruz. Kadından kaynaklı infertilitede daha çok iltihabi sebeplerden dolayı tüplerin çalışmaması ve tıkalı olması önümüze çıkıyor. Basit Pelvik İnflamatuar tedavilerle bu sorun ortadan kalkıyor. Bazen de laparoskopik tüpleri açıyoruz, bu şekilde çocuk sahibi oluyorlar. Bize başvuran 100 hastanın 90’nını ameliyat ya da tıbbi tedavilerle çocuk sahibi yapıyoruz. Yaklaşık yüzde 5’lik kısmı da yardımcı üreme teknikleri yani tüp bebek uygulamalarına göndererek bebek sahibi yapıyoruz”
EN SIK KARŞILAŞTIĞIMIZ RAHATSIZLIK, İLTİHABİ VAKALAR
-Batman’da sık karşılaştığınız rahatsızlıklar neler?
“Aslında iltihabi hastalıklar daha fazla. Poliklinikliğimizde günde 50 hastaya bakıyorsak, bunun 30-35’i iltihabi hastalıklardır. Karın ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, yoğun. Bunları uygun antibiyotiklerle tedavi ediyoruz. Bize gelen hastaların yüzde 10’luk kısmı ise infertilite yani çocuk olmayan hastalar. Yüzde 5’lik kısmı ise kitlesel ezolar, yani miyomu olan, yumurtalıkta kisti olan hastalar, yani operatik jinekolojik gerektiren hastalar”
TÜM HASTALARIMIZI, KANSER BULGUSUNA GÖRE TEST EDİYORUZ
-Göğüs ve rahim kanseri vakalarına müdahale ediyor musunuz?
“Hastanemizde onkolojik cerrahileri başarıyla yapıyoruz. Anlaşmalı patologlarımız var. Onların yardımlarıyla ameliyatlarımızı yapıyoruz. Bir hasta bize başvurduğunda, yaşı itibariyle mutlaka kadın onkolojisinde değerlendiriyoruz. Yani 40’lı yaşlarda bir hasta başvurduğunda, rahatsızlığı ne olursa olsun önce bir mamografi çekiyoruz, rahim ağzı SMR alıyoruz ve basit ultrasyon muayenesi yapıyoruz. Rahim içi ya da yumurtalarında şüpheli bir bulgu var mı, kontrol ediyoruz. Yani hemen hemen tüm hastalarımızı kanser vakaları açısından değerlendirip ona göre ilgili yaklaşımlarda bulunuyoruz”
Editor : YUSUF KAVAK