Dicle Nehri'nden beslenen ve kentin "oksijen deposu" olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi, eklem bacaklılardan sürüngenlere, su samurlarından Fırat kaplumbağalarına, göçmen kuş türlerinden kelebeklere kadar çok sayıda canlıya ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'de 2011'de Dicle Nehri kıyısında görülerek kayıt altına alınan ve "Dicle Güzeli" adı verilen kelebeği görmek ve görüntülemek için her yıl sonbaharda birçok kelebek gözlemcisi ve fotoğrafçısı bölgeyi ziyaret ediyor.
Dişi ve erkeğinin kanatlarında kadife siyah ve mavinin tonlarının yanı sıra kırmızı, kahve, turuncu, gri tonlarını farklı desenlerde taşıyan Afrika göçmeni kelebek, eylülde bölgeye geliyor.
Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi'nde yoğun görülen Latince "Junonia Orithya", İngilizce "Blue Pensy" adlı kelebek, Şırnak, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta da kayıt altına alındı.
- "İlk kayıt buradan verildiği için ismi 'Dicle Güzeli' olmuş"
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, AA muhabirine, Diyarbakır'ın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nin sadece bitki çeşitliliği değil kuş türleri, balık çeşitleri, eklem bacaklılar ve kelebekler bakımından da çok zengin olduğunu söyledi.
Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'ne özgü türlerin de olduğunu belirten Satar, burada 150 kuş türünün bulunduğunu belirtti.
Editor : Anadolu Ajansı (AA)