KALBİNİZİ DÜNYA’YA EMANET EDİN…

KALBİNİZİ DÜNYA’YA EMANET EDİN…

KALBİNİZİ DÜNYA’YA EMANET EDİN…

Ehlen ve sehlen merhaba sevgili okur… Doğrusunu istersen, kış mevsimini sevmeme rağmen, kış saati uygulamasını sevemiyorum bir türlü. Zira daha kısa yaşıyor, daha fazla uyuyoruz. Günün tadını çıkarmadan, dinlenme molası vermeden uyku etabı başlayıveriyor… Kış uykusuna yatıyoruz bir nevi. Lakin bendeniz biricik ve sevgili yazarınız, kışın soğuğuna, yazın sıcağına bakmadığım gibi günün kısalığına ve işimin yoğunluğuna da aldırış etmiyor, siz okurlarım için teee Dünya Hastanesi’nin yolunu tutuyorum. Niçin mi? Tabi ki siz okurlarımın sıhhati için…

Özel Batman Dünya Hastanesi’nin yolunu tutuyor, Kardiyoloji Uzmanı İrfan Yeşil’i ziyaret ediyor ve Batman’da en fazla görülen kalp rahatsızlıklarını konuşuyorum kendisiyle.

kırmızı et tüketimi fazla olduğu için kalp rahatsızlıklarına da fazlaca rastlanıyor” diyor sayın Yeşil…

Dahası mı, Batman’da yapılan kalp ameliyat ve tedavilerinin, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde yapılan tedavilerden daha başarılı olduğunu belirtiyor ve ekliyor “hastalarımız bunun için batı ilerline gitmeye gerek duymasınlar”…

Yeşil, bununla da yetinmeyip kalp hastalıklarının tedavisinde hangi yöntemlerin kullanıldığını, hangi tür cihazlarla teşhis ve tedavi yapıldığını da detaylı bir şekilde anlatıyor bizlere.

Anlayacağınız, kalp sağlığınızla ilgili her şeyi bulabileceğiniz dopdolu bir söyleşi hazırladık sizlere.

Sayın Yeşil’e söyleşimize zaman ayırdığı için bir kez daha teşekkür ediyor, kalbinize iyi bakın diyorum… (kırmızı etle aranızda ufak bir mesafe koymayı da unutmayın bu arada)

 

 

İRFAN YEŞİL KİMDİR?

1982 yılında Aydın Söke doğumluyum. İlkokul ve ortaokul ve liseyi Söke’de okudum. 2000 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. 2007’de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini 1.’likle bitirdim. 2007 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanlığını kazandım. 2012’den bu yana Batman’da görev yapıyorum. 2 yıl boyunca Kozluk Devlet Hastanesinde çalıştım, 18 ay boyunca Kozluk Devlet Hastanesi başhekimlik görevi yaptım. 6 aydır Özel Batman Dünya Hastanesinde çalışıyorum.

 

 

TÜRKAN: TERCİHİNİZİ NEDEN DÜNYA HASTANESİNDEN YANA KULLANDINIZ?

YEŞİL: Batman’a gelişim, zorunlu hizmetle oldu. Ancak Batman’da kalmayı tercih edişim, Dünya Hastanesinin sayesinde oldu. Çünkü bir kardiyologun kullanabileceği bütün imkânları içinde barındıran, anjiyo yapılabilecek, kalp ameliyatları yapılabilecek tek hastane burası olması sebebiyle tercihimi buradan yana kullandım.

 

 

TÜRKAN: BATMAN’DA EN FAZLA GÖRÜLEN KALP HASTALIĞI HANGİSİDİR? NEDENLERİYLE BİRLİKTE AÇIKLAR MISINIZ?

YEŞİL: Batman’da en çok koroner arter hastalığı dediğimiz kalp krizi hastalığı ile karşılaşıyoruz. İkinci sırada hipertansiyon ve onun getirdiği felç hastalıkları en fazla görülen rahatsızlıklardan. Bunun yanısıra kalp kapağı hastalıklarıyla ve kalp yetmezliği hastalıklarıyla da sıkça karşılaşıyoruz. Bu hastalıklarda risk faktörü olarak kırmızı et tüketimi bölgede çok fazla. Buna bağlı olarak kolesterol yüksekliği, hiper tansiyon, sigara tüketimi, şeker hastalığının sıklığı bu hastalıkları tetikliyor.

 

 

TÜRKAN: KALP HASTALIKLARI MEDYA BAŞTA OLMAK ÜZERE ÇEŞİTLİ PLATFORMLARDA NEDEN BU DENLİ ÖN PLANDA TUTULUYOR?

YEŞİL: Tüm dünyada ölümlerin en büyük sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır. Kalp ve damar rahatsızlıklarından kaynaklanan ölümler, tüm dünyadaki ölümlerin yüzde 35’ine denk geliyor. Bu yüzden kalp hastalıkları medyada daha fazla ön planda tutuluyor.

 

 

TÜRKAN: HANGİ ŞİKÂYETLER, KALP HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR?

YEŞİL: 45 yaşından önce ailede kalp krizi geçirme öyküsü varsa bu durum, ailesel genetik yatkınlık oluşturuyor. 45 yaşından önce ailede kalp krizi öyküsü olanların mutlaka kardiyologa görünmesi gerekir. Ayrıca risk faktörü olan şeker hastaları, tansiyon hastaları, sigara ve alkol kullananlar, kolesterolü yüksek olanlar ve ailede kalp hastalığı öyküsü olanlar, bayanlarda erken menopoz, kalp hastalığı risk faktörünü oluşturur. Risk grubundakiler, yol yürürken merdiven çıkarken göğüste yanma tarzında, baskı ve sıkıştırma tarzında, göğüs ağrısı veya nefes darlığı yaşıyorsa mutlaka kardiyoloji uzmanına görünmelidir. Ayrıca yüksek tansiyonu olan kişilerde ense ağrısı, baş ağrısı yüksek tansiyonun belirtileri olabilir. Bu sebeple bu ağrıyı çeken kişiler tansiyonuna baktırmalı ve kardiyoloji uzmanına görünmelidir.

 

 

TÜRKAN: KALP HASTALIKLARININ TEŞHİS VE TEDAVİSİNDE HANGİ CİHAZLARI KULLANIYORSUNUZ?

YEŞİL: En çok kullandığımız cihazlardan biri ekokardiyografi cihazıdır. Efor testi, holter EKG, tansiyon holteri, koroner anjiyografi cihazı, kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullandığımız diğer cihazlardır. Bunların hepsi Dünya Hastanesinde mevcuttur.

 

TÜRKAN: BÜTÜN KALP HASTALARINA AYNI TEDAVİ YÖNTEMLERİ Mİ UYGULANIR? HANGİ DURUMLARDA HASTAYA ANJİYO YAPILIYOR?

YEŞİL:  Öncelikle polikliniğimize gelen hastaya EKG (kalp şeridi) çektirilir ardından tansiyonuna bakılır takibinde ekokardiyografi çekilir. Muayene bulgusu varsa hastaya efor testi yapılabilir. Efor testi yapamayan hastalara sadece bizim Hastanemizde yapılabilen miyokard perfüzyon sintigrafisi çekilir.

Kalp krizi geçiren hastaların acil dediğimiz damarın yüzde yüz tıkandığını gösteren EKG bulgusu varsa acil anjiyo gerekir. Acil olarak gelen ve yüzde yüz tıkalı olan damara stent takılır. Hastanın damarının yüzde yüz tıkandığını gösteren EKG bulgusu yok ise hastaya kan sulandırıcı ilaç tedavisi başlanarak takibinde anjiyo yapmak gerekir. Anjiyonun neticesinde hastanın 3 damar tıkanıklığı var ise tedavisi açık kalp ameliyatıdır. stent takılmaya uygun ise stent takılabilir.

Kalp krizi geçiren hastaların iki tedavi yöntemi vardır. 3 damar tıkalıysa genelde cerrahi tedavi uyguluyoruz(Açık kalp ameliyatı dediğimiz (By Pass) iki ya da tek damar tıkalıysa genelde anjiyo ve stent uyguluyoruz.

 

TÜRKAN: BAHSETTİĞİNİZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ BATMAN’DA YAPILIYOR MU? KALP HASTALARINA BU KONUDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

YEŞİL: Tüm bu tedavi yöntemleri ve ameliyatlar 8 yıldır bizim hastanemizde yapılıyor. Kalp hastalarının bu tedavi yöntemleri için batıya gitmesine gerek yok. Ameliyat olduktan sonra bunun kontrolleri de gerekiyor. Kontroller için de Ankara’ya, İstanbul’a gittiğiniz zaman hasta yorgun ve bitkin düşer, hastada komplikasyon oluşma riski meydana gelir. Ankara, İzmir, İstanbul’da yapılan kalp ameliyatlarından daha başarılısını, daha iyisini burada yapıyoruz.

 

TÜRKAN: ÇARPINTIMIZ VARSA NE YAPMALIYIZ?

YEŞİL: Çarpıntımız var ise bunun sebepleri kapak hastalığı, ritim problemi, kansızlık, troid fonksiyon bozukluğu (guatr) hastalığı olabilir. Çarpıntısı olan kişilere ekokardiyografi ve ritim holter cihazı takılması gerekir. Bunun için bu şikâyetleri yaşayan kişilerin, uzmana görünmesinde fayda vardır.

 

TÜRKAN: MUAYENEYE GELİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

YEŞİL: Kalp hastalığının olup olmadığına bakılmaksızın göğüste ağrı veya sıkışma hissedenlerin mutlaka kardiyoloji uzmanına gitmesi gerekir. Yaş itibariyle günümüz şartlarında kalp krizi, çok erken yaşlarda dahi görülebiliyor. Bu sebeple kişi nefes darlığı, göğüs ağrısı yaşıyorsa muhakkak kardiyoloji uzmanına görünmelidir. Ayrıca muayeneye gelirken bazı hastalarımız tansiyon ilaçlarını ve diğer ilaçlarını içmeden geliyorlar. Özellikle tansiyon ilaçları aç veya tok almak fark etmez. Tansiyon ilacını almadan gelen hastalarımızın Muayene sırasında tansiyonu çok yüksek çıkıyor. Hastalarımız muayeneye gelirken az suyla tansiyon haplarını kullanıp öyle gelsinler.

 

 

TÜRKAN: SÖYLEŞİMİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. SON OLARAK OKURLARIMIZA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

YEŞİL: Kalbiniz bizim için değerlidir. Onu Dünya Hastanesinin uzman ekibine teslim ediniz…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...