Kalp kapağı kullanılarak 2 hastanın kalp kapağı değiştirildi

Kalp kapağı kullanılarak 2 hastanın kalp kapağı değiştirildi

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kalp Hastanesinde TAVİ yöntemi ile aort darlığı olan iki hastanın kalp kapağı başarılı bir şekilde değiştirildi.

DÜ'den yapılan açıklamaya göre, Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ertaş, Kalp Hastanesinde yeni nesil kalp kapağı kullanarak kapalı bir ameliyat gerçekleştirdi.

Kalpte dört önemli kapağın olduğunu ve bunlardan biri olan aort kapağının zamanla çeşitli sebeplerden dolayı daraldığını belirten Prof. Dr. Ertaş, şunları kaydetti:

"Aort kapağında bir daralma meydana geldiğinde ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Çünkü kalp sirküsü her atımında bütün kanı hayati organlara göndermek için aort kapağını kullanmaktadır. Aort kapağı genellikle yaşlanmaya ve romatizmaya bağlı olarak daralmaktadır. Daha önce bu daralmanın tedavisi sadece cerrahiydi. Ama sonrası TAVİ yöntemi dediğimiz bir yöntem çıktı ve bu yöntem kalp anjiyosu gibi kasıktan ve kollardan girerek bu mevcut olan çürümüş olan kalp kapağını yeni biyolojik bir kapakla değiştirme işlemidir. Şimdi bu işlem gerçekten hastalar için konforlu ve hayat kurtarıcı bir işlemdir. Bu işlemin yönteminin iyi olmasının temel nedenleri bir hastalar genel anestezi almamakta, kapalı yöntemle göğüsleri açılmamakta, yani ameliyatsız bir yöntemle uygulanmakta, işlem süresi kısa, yaklaşık 40 dakika, en fazla bir saat sürmekte ve hastalar en fazla bir iki gün içinde taburcu edilebilmektedirler."

Kalpte TAVİ yönteminin dünyada ilk kez 2002 yılında Fransa'da uygulandığını kaydeden Ertaş, bu yöntemin 2010 yılından sonra dünya genelinde uygulanmaya başladığını belirtti. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...