KARDELEN SAKİNLERİ MOBESE İSTİYOR

KARDELEN SAKİNLERİ MOBESE İSTİYOR

Gazetemizin youtube sayfasını takip edenler bilir, Her hafta bir mahalle muhtarımızı, canlı yayınımızda ağırladık.

 

Bu hafta da 
Kardelen 
Yani Emekli TOKİ Mahallesi Muhtarı 
Kemal Özdemir, konuğum oldu.
Oğlu Huzeyfe de yanındaydı.
İlgili bir muhtar.
Mahallesinin sorunlarını dinledik kendisinden.
Yapacakları var,
Planlarını anlattı uzun uzun.
İzzettin Ete arkadaşımızın hazırladığı 
Mahalle sakinleriyle sokak röportajlarını izledik.
Tabi ki mahallenin kuruluşunda emeği olan 
Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen’i de
Yayınımıza bağladık.
Mahallenin kuruluş ve konutların yapım sürecini anlattı bize.
Verimli bir söyleşimdi.
Sayfalarımıza da taşıdık.
Buyurun, söz Kardelen Sakinlerinde.


Kardelen Mahallesi, Türkiye Emekliler Derneği Batman Şubesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında imzalanan protokolden sonra kurulmuştur. 
2017 yılında yerleşime açılmıştır. Batman’ın en yeni mahallelerinden biridir.
6 bin nüfuslu ve 1400 seçmeni olan bir mahalledir.
Adar Caddesi ve Menekşe Caddesi, bu mahallenin sınırları içindedir.  
Yenişehir Mahallesi ve Kuyubaşı (Yenişehir) Mahallesi ile komşudur.                                                                      
Mahallede 1.700 hane ve 8 işyeri mevcuttur.
Hz Halid Camisi, bu mahallededir.
Mahallemizde Yenişehir İlkokulu, Yenişehir Ortaokulu ve Yenişehir Anaokulu bulunmaktadır.
2019 yılında yapılan ilk muhtarlık seçimini kazanan Kemal Özdemir, mahallenin ilk muhtarıdır.

-Hoşgeldiniz muhtarım, sizi biraz tanıyabilir miyiz?
“1973 doğumluyum. 6 çocuk babasıyım. Hürriyet İlkokulu ve Ortaokulu’nda okudum. Ömrüm Hürriyet Mahallesi'nde geçti. Lise eğitimimi Batman Lisesinde tamamladım. Özel bir sektörde satış elemanı olarak çalıştım. Kardelen Mahallesi kurulunca 2017 yılında buraya taşındım. Kısmet oldu muhtar seçildim. Şimdi de mahalleme hizmet etmek için çabalıyorum”

-Malum, bir salgın sürecinden geçiyoruz. Mahallenizde nasıl geçiyor pandemi süreci?
“Pandemi Türkiye'de herkesi etkilediği gibi bizim mahallede de zordu. Çok etkiledi ama elhamdülillah çok şükür, öyle büyük tahribatlara sebep olacak bir süreç yaşamadık. Mahalle sakinlerimin, tedbirlerine devam etmesini istiyorum”

 

-Mahallenizi tanıtır mısınız?
“Kardelen, yeni olduğu için gelişmekte olan bir mahalledir. 2017 senesinde kuruldu. Mahallemiz gittikçe büyüyen, site görünümüne sahip yeşil alanları olan, ailelerin rahatça istifade edebileceği, güzel bir mahalledir. Tabi eksikliklerimiz var. Bizler de bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği müddetçe inşallah daha da güzel olacak”

-Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
“Hürriyet Mahallesi’nde doğdum büyüdüm ama Emekli Toki yani Kardelen Mahallesi’ne taşındıktan sonra bu mahallenin sorunlarıyla ister istemez ilgilenmeye başladık. Çevremizdeki insanlarla, çocuklarımız için daha güzel bir ortam oluşturma çabası içine girdik. Elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Batman'ın her mahallesinden gelen, oraya taşınan insanlarımız var. Tabi bu insanları önce tanımak istedim, talepleri neymiş öğrenmek istedim. Öyle bir çalışma yaptık hane hane, tek tek dolaştık. İletişim numaralarımızı verdik. Taleplerini dinledik. Tabi dostlarımızın ve sevenlerimizin destekleriyle muhtar seçildim”

TAZİYE EVİNİN TEMELİ, RAMAZAN AYI SONRASI ATILIYOR

-Mahallenizin eksiklikleri var mı? 
“Evet. Tabi ki var. Çünkü yeni kurulmuş mahalle. Yani seçildikten sonra mahalle sakinlerimizle tek tek görüştük. Taleplerini dinledik, isteklerini not ettik. Taleplerin başında taziye evi geliyordu. Bu yüzden çok hızlıca girişimlerde bulunduk.  Vali Beye ilettik. Hazineye ait tarım arazilerimiz vardı. 2 dönüm 750 metrekare bir parselimiz vardı. Vali Beye çok teşekkür ederiz. Bizi ziyaret etti. Çevre ve Şehircilik Müdürümüz Muzaffer Özkan Bey’den onay aldık. Milletvekilimiz Ziver Bey de saolsun yardımcı oldu. Yer tahsisi yapıldı. 
Caminin hemen karşısında taziye evimizin temelini, Ramazan Ayından hemen sonra atacağız.
Mahallemizin gençleri halı saha istiyordu. Valimiz ve Gençlik Spor Müdürümüz yardımcı oldu. Halı sahamızı yaptık. Pandemi nedeniyle faaliyete geçmedi en kısa sürede inşallah açılışını yapacağız” 

ULAŞIM SORUNU, MİNİBÜSLERLE ÇÖZÜLEBİLİR

-Peki muhtarlık döneminizde neler yaptınız?
“Üniversite dolmuş hatlarımız, eskiden TOKİ'nin içinden geçmiyordu. Belediye Ulaşım Müdürlüğümüze müracaatımızı yaptık. Dolmuş hatlarımızı TOKİ'nin içinden rahatça vatandaşımız istifade edebilsin diye geçirdik. Eskiden beri oralarda toplu taşıma sorunları hep var. Bu sorun giderildi ama özellikle üniversite açıldığı zaman büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Öğrenci sayımız çok. Yol güzergâhında 3 lise var. Üniversite var. Eğitim-öğretim döneminde otobüsler, yolculara yetişemiyor. Aslında TOKİ'nin en büyük sıkıntısı olan ulaşım sıkıntısını kökten çözmek kolay. Minibüs hatları çevre yolundan direk tekrar merkeze dönmezse, eğer bizim bölgeye gelirse sıkıntımız çözülür. Şimdi minibüsler, devlet hastanesi güzergâhında çevre yolundan gidiyor. Bizim bölgedeki yolcular ise merkeze gitmek istiyor, çevre yolunu kullanmıyor. O minibüs hatlarının yarısını bile merkeze gönderebilirsek, ulaşım sorunumuz ortadan kalkar. Bizim 2 parkımız var ama bizim için yetersiz. Bizim oradaki insanlarımız, yaşlılarımız çok. Ailecek dinlenmek istiyorlar. Yeşil alanlarımızın çoğalmasını istiyorlar. Alanımız var ama 7 dönümlük bir alan var ama kapalı spor kompleksi yapacağız. Yukarı anaokulu yapacağız”

MAHALLEYE PTT VE ATM GEREKİYOR

-Başka ne tür eksiklikleriniz var? 
“Mahallemizde yeşil alan çok olduğu için çocuklarımızı gönül rahatlığı ile dışarı bırakabiliyoruz ancak tek sıkıntımız mobese kameralarının olmayışı. Emniyete dilekçe verdik. Ama yardımcı olamayacaklarını söylediler. Çünkü mahallemiz, jandarma sorumluluk alanında. Vali Beye bu sorunu taşıyacağız. Mahallemizde ATM, PTT şubeleri istiyoruz. PTT müdürüyle görüştüm, olumlu karşıladı. Ankara PTT’ye durumu ilettiler. İnşallah en kısa zamanda olumlu netice alırız. Peyzaj ve yeşillendirme işleri TOKİ yönetiminin sorumluluğunda. Geçen gün Belediye Park Bahçe Müdürlüğü bizi ziyaret etti. İnşallah yeni parklar da yaptıracağız. Üniversite yolu tarafında 18 dönümlük bir arazi var. O alana park yapılacak”

“MAHALLEMİZİN İHTİYAÇLARI İÇİN DİLEKÇELERİMİZİ VERDİK”

-Yapmayı planladığınız projeleriniz var mı?
“Mahallemizde sokak hayvanları için besleme etkinliği yapılmasını istiyoruz. Çünkü açlıkta saldırganlaşıyorlar. Orta alandaki parklara çeşme yapılmasını istiyoruz. Dilekçelerimizi sunduk. İki parkımıza çeşme için onay aldık. Her şey çok hızla olamıyor ne yazık ki. Her şeyin zamanla daha da güzel olacağına inanıyoruz. Biz ne yaparsak geleceğimiz, çocuklarımız için yapıyoruz, onlara güzel bir mahalle, güzel bir ortam, rahatça istifade edebilecekleri bir mahalle bırakmak istiyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapacağız. Gerek spor kompleksleri, gerek etüt merkezleri, gerek yeşil alanları ile geride bırakmayı diliyoruz. Görevimiz boyunca bütün sıkıntıları gidermeye çalışacağız. Mahallemize ikinci bir akbil bilet doldurma yeri açılırsa güzel olur. Mahalle kadınları park ve semt pazarı istiyor. Basketbol sahamızın aydınlatma ihtiyacı var. Akşam saatlerinde gençlerimiz rahat edemiyor. Biz bununla ilgili dilekçeleri verdik. Tespitler yapıldı. Bizim durumumuzda olan başka yerler de varmış. İhale yapıldıktan sonra gerekli adımlar atılacak. 2 yıl içinde mahallemize halı saha, kapalı spor kompleksi sözleri aldık, yeni parkların sözünü aldık, mevcut parkların peyzaj sözünü aldık. Etüt merkezi de hayata geçireceğimiz projelerden biri olacak. Mahallemize belediye ekmek büfesi kazandırmak istiyoruz. Çünkü şimdi bir ekmek için Kuyubaşı’na giden var”

“7-24 ULAŞILABİLİR BİR MUHTARIM”

-Ulaşılabilir bir muhtar mısınız?
“İlk muhtar seçildiğimde ve hatta seçim öncesi herkesi ziyaret ettik. İletişim numaramızı verdik. 24 saat istedikleri zaman bana ulaşabilirler. Mahalle sakinlerimizin bize rahatça ulaşabilmeleri için TOKİ'de bir yer istedik. Muhtarlık ofisi yaptırdık. Herkes bu ofise rahatlıkla gelip, sorunlarını aktarabiliyor”

KARDELEN MAHALLESİ SAKİNLERİYLE SOKAK RÖPORTAJLARI:

Aziz Müslim Görgiz “TOKİ'nin tek eczanesiyiz. TOKİ'de yeşil alan eksikliği var. ATM getirilmesi ve taziye evi yapılmasını istiyoruz”

Muzaffer Şanlı “Kardelen Mahallesi Sakinleri olarak mobese kameralar istiyoruz”

Metin Aydın “Mahalle sakinlerinden biriyim. mobese olmaması, büyük sıkıntı. Kötü niyetli insanlar ve hırsızlık olaylarından ötürü kaygılıyız. Mahallemizde çevre düzenlemesi istiyoruz”

Şehmuz Gündüz “Kardelen Mahallesine ATM, PTT ve çocuklar için bir okul istiyoruz”

Hüseyin Aksoy “1 senedir bu mahallede esnaflık yapıyorum. Otobüsler zamanında gelmiyor. Acilen taziye evi gerekiyor. Mobese kamerası lazım. Park ve bahçelerimizin düzenlenmesini istiyoruz. Spor alanları istiyoruz”

S.Kadir Tileği “Para çekip, borç ödeyemiyoruz çünkü ATM yok. Otobüsler için kart dolum noktası istiyoruz. Güvenlik sıkıntımız var. Mobese kameraları ya da bekçi gerekiyor. Sokak hayvanları için besleme alanları istiyoruz”

Hüsamettin Kartal “Hiçbir bankaya ait ATM yok. Çevre temizliğinde de sıkıntı çekiyoruz”

Seyithan Karatay “Emekli TOKİ'nin kıraathanesini işletiyorum. Ulaşım sorunu, pazar sorunu alışveriş merkezi eksiklerimiz var”

Bahattin Doğan “Kardelen Mahallesi Sakinlerinden biriyim. Adı üzerinde emekli TOKİ buradaki emekli vatandaşlarımız nasıl gidip maaşlarını alacak? Buraya bir ATM şart. Burası nerdeyse 10 bin nüfuslu bir yer. Burada neden PTT yok”
***
Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen “Emeklilerimize TOKİ iş birliği ile konut yapmak için müracaatta bulunduk. 2013 yılında üye kaydına başlandı. Tamamen emeklilerimize yönelik bir projeydi. Ancak 1472 konut yapacakken, 750–800 emekli kaydı aldık. Projeye fazla inanılmadığı için başvuru yapmaya kimseyi ikna edemiyorduk. O dönem müracaat alamayınca TOKİ yetkilileri, projeyi iptal edebilirdi. Bu yüzden emekliler dışında da başvuru yapan ailelerimizi kuraya aldık. Oysa ben ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım, çok büyük ciddiyetle uğraş içindeydik. Projenin onaylanması ve hayata geçirilmesi sürecinde 23 sefer Ankara’ya gittim. Amacımız, emeklilerimize yönelik bir hizmetti. Ben, inancım gereği, yapım gereği, insanlara hizmet etmeyi seven biriyim. İslam’da da bu vardır, der ki insanların en iyisi insanlara en faydalı olanıdır. Ben bu projeyle insanlara fayda sunduğum için mutluyum. 2013 yılında başladığımız projeyle, 2015 yılında 1472 konutu ailelerimize teslim ettik. Sonra Dönemin Valisi ile yeniden proje hazırlandı. 2015'te 134 dönümlük alan tahsis edildi. 600 konut daha yaptık. Çok büyük bir çaba ve emek sarf ettik. Ankara'ya çok gittik geldik. Kapılarda ayakta bekledik. Çok kapı çaldık. 600 konutun projesi 2 yıl sürdü. O da tamamlandı.  Emeklilere dağıttık. Şu anda aynı bölgede 800–900 konutun yapımı başladı. Bu da bu Cumhurbaşkanımızın Türkiye genelinde yoksul ailelere yönelik yürüttüğü sosyal konut projesidir.  Emekliler bu konutlardan da faydalanacak.  Emekli, gazi ve şehit aileleri, engelli bireyler ve yoksul aileler bu konutlar için başvuru yaptı. Kuralar noter huzurunda Ankara'da çekildi. Toki’leri ilk yaptığımızda fiyatı 125 bin olarak belirlendi. Türkiye'de 8-10 firma işin içindeydi. Ben bu rakamı çok yüksek buldum. Tekrar Ankara'nın yolunu tuttum, defalarca gittim geldim ve ihaleyi iptal ettirdim. 5–6 aylık uğraş sonrası 125 bin liranın yerine 3+1 daireler 94 Bin 500 liraya, 2+1 daireler ise 68 Bin liraya yapıldı. Her üyemize 33 bin liralık bir kâr sağlamış olduk. Yaptıklarımızdan ötürü huzurluyuz. Allah buna benzer nice faydalı işler yapmayı hepimize nasip etsin”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...