KBB SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN…

KBB SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN…

Bu hafta Sağlık Sayfamızda, Özel Batman Hastanesinde görevli Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Yusuf Baygit’i ağırladık.

DOKTORUMUZU TANIYALIM

1974 Malatya doğumlu Yusuf Baygit, ilkokul ve ortaokul eğitimini Malatya’da, üniversite eğitimini ise 9 Eylül Üniversitesinde tamamladı. 6 yıllık eğitimin ardından İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kulak-Burun Boğaz (KBB) İktisadi yaptı. Uzmanlık eğitiminin ardından Midyat Devlet Hastanesi, Adıyaman Devlet Hastanesi ve Mardin’de özel bir hastanede görev yapan doktorumuz şu anda Özel Batman Hastane’sinde görev yapıyor.

KBB’NİN HASTA PROFİLİ NEDİR?

Kulak Burun Boğaz Hekimliğini tanıyarak başlıyoruz sohbetimize. Doktorumuz Yusuf Baygit, hasta grubu hakkında bilgi vererek “Akut hastalar, kronik hastalar, eletif hastalar, KBB’nin hasta grubuna girmektedir. Akut hastalar genelde enfeksiyon veya travma hastalarıdır. Eletif hastalar ise uzun süreli kronik şikayeti olan hastalardır. Örneğin kulak hastaları, burundan nefese alma sıkıntısı yaşayan hastalar, uzun süreli bademcik enfeksiyonu olan hastalar, boynunda herhangi bir şişlik ve kitle olan hastalar ya da ses kısıklığı olan hastaların tedavi ve ameliyatları ile ilgileniyorum” dedi.

HANGİ DURUMLARDA BADEMCİK ALINABİLİR?

Bademcik aldırma işlemi, toplumumuzda epey bir yaygın. Dr Baygit, bademciklerin alınmasını gerektiren durumları açıklarken “Eğer kişide kanser şüphesi varsa, çocuksa veya erişkin hasta ise, ciddi horlama şikayeti, nefes alıp vermede sıkıntı yaşıyorsa, çocuğun özellikle gelişimini engelliyorsa, 5- 7 yılı aşkın bademcik enfeksiyonu geçiriyorsa, ileriki yaşantısını daha kaliteli hale getirmek için bademciği alınabilir. Özellikle erişkinler, ağız kokusundan şikayetçi ise, bademciklerinin alınmasını isteyebilir. Çünkü bademcik, ağız kokusuna da yol açabilir” dedi.

“ÇOCUKLAR AĞRIYI ÇOK DAHA ÇABUK ATLATIYOR”

Çocukların ağrıyı daha çabuk atlattığını söyleyen Dr. BaygitÇocuklar ağrıyı daha çabuk atlatabiliyor. Çabuk iyileşebiliyorlar, ağrıyı fazla algılayamıyorlar, bu yüzden çabuk atlatıyorlar. Ama erişkinler ağrıyı yoğun hissettikleri için daha sıkıntılı geçiriyor. Kanama, ikisinde de eşit düzeyde ama ben çocukların kanamasından daha çok korkarım” dedi.

“KULAK KAŞINTISINDA DOKTORA GÖRÜNÜN”

Kulak kaşıntısına ilişkin bilgi veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yusuf BaygitKulak kaşıntısı, hiçbir sebebe bağlı olmadığı gibi mantar, enfeksiyon, su kaçırmak, ya da sabun kaçırmasına bağlı olarak da gelişebilir. KBB doktoruna gidilmesi gerekiyor. Kadınlar, bu şikayeti daha çok yaşıyor. Damla yolu ile tedavi ediyoruz” dedi.

CERRAHİ İŞLEM YAPIYORUZ

Uzmanımız, kulak burun boğaz alanında karşılaşılan kanser vakalarına profesyonel bir ekiple müdahale ettiklerini belirtiyor. Cilt tümörü ve dudak kitlesi ameliyatlarını başarı ile yaptığını söyleyen uzmanımız, kulak ve gırtlak kanserlerine de cerrahi müdahalede bulunabileceğini belirtiyor.

KABAKULAK HASTALIĞINI NEREDEYSE HİÇ GÖRMÜYORUZ

Kabakulak’ta azalma yaşandığını söyleyen Dr. BaygitKabakulak, şu an neredeyse hiç görülmüyor. Eskiden çokça görülen bir hastalıktı. Çocukluk çağı hastalıklarındandır.  Tükürük bezinin iltihaplanması sonrası, virüse bağlı ortaya çıkar, bulaşıcıdır. Genelde 5-7 gün devam eder. Ağrı kesici ve bol su tavsiye edilir. Kabakulağın sadece işitme kaybı yapma gibi riski var ancak bir kez bu hastalığı geçiren bir daha geçirmez” dedi.

“BİRKAÇ ÇEŞİT BURUN AMELİYATI VAR”

Burun ameliyatları hakkında bilgi veren Sayın BaygitBirkaç çeşit burun ameliyatı vardır. Burnundaki kemiğin eğriliğine bağlı ameliyatlar, etlere bağlı ameliyatlar, alerji veya tümöre bağlı ameliyatlar olabilir. Batman’da nadiren de olsa hasta gurupları içerisinde burun kemiği eğriliği ile karşılaşıyoruz. Burun etlerinin büyümesi söz konusu olabilir. Öte yandan kanser öncesi lezyon dediğimiz bir hasta vardı, onun ameliyatını yaptığımı hatırlıyorum. Burunda ekstra düzeltmeler de yapabiliyoruz” dedi.

“BURUNDAKİ YABANCI CİSİM, ÖLÜME NEDEN OLABİLİR”

Buruna yabancı cisim kaçması halinde doktora acil başvurulması gerektiğini belirten Uzmanımız “Burundaki yabancı cisim özellikle çocuklarda çok olur ve çok tehlikelidir.  Özellikle yabancı cismin akciğere kaçma tehlikesi mevcuttur, bu durumda ölüme yol açabilir. Bu tür durumlarda acil olarak hekime başvurulmalıdır. Çocuklarda tek taraflı burun akıntısı, ağızda koku ya da burunda koku varsa hekim kontrolü şarttır” dedi.

“PAMUKLU ÇUBUKLARIN KULLANILMASI DOĞRU DEĞİL”

Kulak temizlenmesinde kullandığımız pamuklu çubukların, yanlış bir alışkanlık olduğunu söyleyen Sayın BaygitEğer sürekli kirlenen bir kulaksa 3-4 ayda bir hekime gelinerek  temizletme işlemi yapılmalıdır. Pamuklu çubukların kullanılması doğru değildir. Çünkü kulaktaki kiri içeri doğru atmaktadır. Bayanlarda bu daha fazla oluyor, kulakla çok uğraşmak, kulak zarında hasar meydana getirmektedir” diyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2