Kırsal hizmetlerden 6 bin 500 çiftçi faydalandı

Kırsal hizmetlerden 6 bin 500 çiftçi faydalandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, tarımsal üretimi ve hayvancılığı canlandırmak amacıyla geliştirdiği projelerden 6 bin 500 çiftçi faydalandı.

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarımsal üretimi ve hayvancılığı canlandırmak, kent genelinde suyu verimli kullanmak ve susuz arazileri suyla buluşturmak için 76 milyon TL’lik proje üretti. Projelerden 6 bin 500 çiftçi faydalandı.

‘40 kilometre sulama kanalı yaptık’

Çalışmalarına dair bilgi veren Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Velat Özer, kırsaldaki çiftçilere daha iyi hizmet vermek ve yerel ekonomiyi güçlendirmek adına Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yaptıkları protokol sayesinde 40 kilometre açık-kapalı sulama kanalı inşa ettiklerini söyledi.

‘Doğada var olan canlıları da düşünerek açık kanallar yaptık’

Söz konusu kanallardan bin 500 çiftçinin yararlandığını belirten Özer, “Bu kanalları yaparken doğadaki canlıları da düşündük. Bilindiği gibi dünyada bir iklim krizi yaşanmakta. İklim krizi gıda krizini beraberinde getiriyor. Biz bu kanalları kaynak sularından yaparak doğal dengeyi korumak adına çalışmalar yaptık” dedi.

‘Temel hedefimiz yeşil bir kuşak oluşturmak’

Kocaköy, Dicle ve Ergani'de devam eden çalışmalara da değinen Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “7 bin dekar alanda yaklaşık 2 bin çiftçinin açık-kapalı kanallardan yararlanarak kendi yerel ekonomilerini güçlendirmesi adına çalışma yapıyoruz. Çermik ve Çüngüş’te 17 mahallede devam eden yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda yaptığımız sulama kanallarından 3 bine yakın çiftçi yararlanacak. Burada temel hedefimiz yeşil bir kuşak oluşturmak. Bu sayede yurttaşların şehir merkezlerinden kendi köylerine dönüp oradaki yeşil alanlardan yararlanması ile daha çok organik bitki çeşitliliği arttırmayı hedefliyoruz.”

Kırsaldaki yurttaşlar kalkındırılacak 

Yeni yılda 200 bin meyve ağacını 17 ilçe belediyesine dağıtarak kırsaldaki yurttaşları kalkındıracaklarını dile getiren Özer, “Asıl amacımız küçük çiftçiye destek vermek. Küçük çiftçiyi desteklersek; hem ülke ekonomisine katkısı olur hem de yerel ekonomi güçlenir” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ