KIŞ DEPRESYONU DİYE BİR ŞEY VAR MI?

KIŞ DEPRESYONU DİYE BİR ŞEY VAR MI?

Kış aylarında nasıl bir ruh haline bürünürüz?

Kış aylarında nasıl bir ruh haline bürünürüz?

Özellikle kış aylarında havaların soğuması ve gece sürelerinin uzaması ile beraber güneşten aldığımız gün ışığı süreleri kısaltmaktadır.

Uzun yıllar yapılan araştırmalara göre hava durumunun ruhsal dengemiz ve fiziksel sağlığımız üzerinde bir hayli etkileri olduğu bilinmektedir. Bundan ötürü kapalı alanlarda geçirdiğimiz süreler uzamaktadır. Bunun neticesinde mental sağlığımızın motivasyon düşüklüğü, isteksizlik, huzursuzluk, artan iştah, azalan iştah, uyku düzensizliği ve karamsarlık gibi olumsuz duygulara alan açmaktadır.

Araştırmalara göre kış aylarında mutluluk hormonu dediğimiz seretonin azlığı ile beraber giderek artan açlık hissine ve karbonhidratlara duyulan isteğin artmasına neden olur. Yağlı ve kalorisi yüksek  karbonhidrat içeren yemekleri tüketerek seretonin düzeyini artırmaya çalışırız. Bunun sonucunda çoğu insanın hem hareketsiz kalması hem de sağlıksız yiyecekleri düzensiz bir şekilde yemesi ve bunun sonucunda kilo almaları ile birlikte duygusal yeme bozukluklarına sebebiyet vermektedir.

KIŞ DEPRESYONU VE FİZİKSEL ALT YAPISI

Kış depresyonu dediğimiz durum aslında fiziksel bir alt yapısı olan ve belki de çoğu zaman farkında olmadan içinde bulunduğumuz birebir yaşadığımız bir durum. Nedir bu fiziksel hormonal durum? Kış aylarında gün ışığından düşük oranlarda istifade etmemiz ve kapalı alan sürelerimizin artması ile meletonun hormonu yani uyku hormonu ile bilinen bu hormonumuzun artığını görmekteyiz. Buda uykulu bir hal ve gün içinde isteksizlik dikkat eksikliği ve dalgınlığa neden olmaktadır. Seretonun azlığı da mutsuzluğumuzu yükseltmektedir.

KIŞ AYLARINDA OLAN DEPRESYON HALİNİN ÇÖZÜM YOLLARI

Vücudumuzda nelerin olup bittiğini vücudumuz neye nasıl tepkiler verdiğini bilmek bu noktada önem arz etmektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek adına fiziksel ve mental sağlığımızı iyi tanımlamak yapacağınız ilk adımlardan biri olsa gerek. Bunun dışında yapacağımız farklı etkinlik ve çalışmalar dikkatimizi ve motivemizi artırmaktadır.

Örneğin ailecek geçirilen zamanların iyi değerlendirilmesi bununla beraber düzenli spor yapmak yürüyüş yapmak hem fiziksel hem de psikolojimiz üzerinde çok fazla olumlu etkileri söz konusudur.

Özetle farklı deneyimler depresyon sürecinde olduğunuz zaman dilimlerinde size destek vermekle beraber size sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamaktadır.

Bir daha ki yazımızda görüşmek dileğiyle…                             

Herkese sağlıklı ve huzur dolu günler dilerim.

FARUK SİNAT

Eposta: psk.sinatfaruk1@gmail.com

İnstagram: @psk.faruksinat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...