ROPÖRTAJ

“MESLEĞİMDE ÇOK BAŞARILI VE GİRİŞKEN BİR TUTUM İZLEDİM”

Özel günlerde özel isimleri ağırlayıp gündeme ilişkin dolu dolu sohbetler yapmayı severim bilirsiniz. Peki, bugün 5 Nisan Teknikerler Günü olduğundan haberdar mısınız?

“MESLEĞİMDE ÇOK BAŞARILI VE GİRİŞKEN BİR TUTUM İZLEDİM”
04-04-2016 21:20

Bilmeyenleriniz varsa hemencecik anlatalım, Teknikerler Birliği’nin resmi daveti ile Elektrik Teknikerleri Derneği, İnşaat Teknikerleri Derneği, Harita ve Kadastro Teknikerleri Derneği, Makine Teknikerleri Derneği, Orman Teknikerleri Derneği, Maden Teknikerleri Derneği, Meslek Yüksek Okulu Mezunu Teknikerleri Derneği, Tekniker ve Yüksek Teknikerler Derneği, Yapı Tekniker ve Teknisyenleri Derneği, Ankara Elektrik-Elektronik Teknisyen ve Tekniker esnaf odası, Rize Fen Adamları Derneği, Kastamonu Meslek Yüksek Okul Mezunlar Cemiyeti, PTT/Telekom Teknikerleri Dernek Yöneticileri bir araya gelmiş, ayrı ayrı dernekler ile mücadele vermenin hiçbir teknikere fayda sağlamayacağı dile getirilmiş. Görüşmede birçok farklı modeller ortaya konulmaya çalışılmış, ancak hiçbir fevri harekete müsamaha edilmeden, Teknikerler Birliğinin temeli,  5 Nisan 1999’de Ankara’da atılmış ve Teknikerler Haftası olarak ilan edilmiş.

***

Biz de 5 Nisan’dan yola çıkarak Teknikerler Birliği Veteriner Sağlık Komisyonu Başkanı ve Batman İl Başkanı, ayrıca Batman’ın ilk Veteriner Sağlık Teknikeri Nimetullah Durmaz’la Meydan Mahallesi 1101 Sokak No: 46’da bulunan Uzman Veteriner Kliniği’nde bir araya geldik.

***

Nimetullah Durmaz’ı Tanıyalım:

1978 yılında Batman’ın Binatlı (Bleyder) Köyü’nde doğmuş Nimetullah Bey. İlk ve orta öğrenimini Batman’da tamamlamış, 1994 Yılında Batman Endüstri Meslek Lisesi Torna-Tesviye Bölümünden “Torna-Tesviye Teknisyeni” unvanıyla mezun olmuş. 1995 yılında -o yıl ilk kez açılan- Harran Üniversitesi Viranşehir Meslek Yüksekokulu Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Bölümünü kazanmış. 1997 yılında bu bölümden “Veteriner Sağlık Teknikeri” olarak dereceyle mezun olmuş. Evli ve 4 çocuk babası olan Nimetullah Bey, Batman’ın ilk Veteriner Sağlık Teknikeri unvanını almış.

 

— “Neden veterinerlik mesleğini seçerek hayvan sağlığı ile uğraşmak istediniz?” sorusunu yöneltiyorum Nimetullah Bey’e.

Nimetullah Bey’in sosyal medya hesabı inek, tavuk, hindi, at, koyun, kedi ve güvercin fotoğraflarıyla dolu… Mesleğine duyduğu aşkı ve hayvanlara olan sevgisini buradan da çok rahat anlayabiliyorsunuz. Meğerse henüz çocuk yaşlarda kafaya koymuş veteriner olmayı. “Büyüyünce ne olacaksın?” diye sorduklarında “öğretmen, doktor” gibi rutin cevapların dışına çıkmış ve “veteriner olacağım” demiş Nimetullah Bey. Mesleği sayesinde korunmasız hayvanlara sahip çıktığını belirterek “Hayvanları çocuk yaştan itibaren çok seviyordum fakat bu bölümü okuduktan sonra mesleğimi daha çok sevmeye başladım. Yardıma muhtaç hayvanların dertlerine deva olmak çok zevkli ve bir o kadar da hayırlı bir iş. Bir de şimdiki insanlara bakıldığı zaman ‘insanları tanıdıkça, hayvanları daha çok sevmeye başladım’ sözünü artık daha iyi anlıyorum” diyor Sayın Durmaz.

 

— Meslek hayatınızdan kısaca bahseder misiniz peki?

1990’lı yıllara gidiyoruz şimdi. Nimetullah Bey, mezun olduğu o dönemleri nostalji havasında anlatırken, 1997’de mezun olduğunda Batman ve ilçelerinde toplam 3 tane Veteriner Kliniği olduğunu hatırlatıyor. Batman Tarım İl Müdürlüğünde 2 Veteriner Hekim, Batman Belediyesinde 1 Veteriner Hekim ve 1 tane de Serbest Veteriner Hekim olmak üzere toplam 4 Veteriner Hekim olduğunu söylüyor ve ekliyor “Veterinerlik o zamanlar çok itibarlı bir meslekti. 1997’de mezun olacağım yıl Batman Tarım İl Müdürlüğünde staj yapıyordum. Stajımın son günlerinde Tarım İl Müdürlüğü’nde Çiftçi Eğitim Şube Müdürü olan değerli bir ağabeyimizle muhabbet ederken, Şube Müdürümüz bana stajdan sonra ne iş yapacağımı sormuştu. Ben de ‘Henüz bir iş bulmadım Tarım İl Müdürlüğü sınav açmıyor, Belediyeye girmek de zor’ diye cevap verdim. Bana dönerek ‘hade kalk gidelim’ dedi, Batman Tarım İl Müdürünün odasına girdik. Müdür beyle bizi tanıştırdı. Sonra müdür beyden, Belediye Başkanı ile benim için görüşmesini rica etti. İki gün boyunca görüşmenin neticelenmesini bekledik. 28 Şubat sürecinde Refah-Yol Hükümeti düştü ve Batman Tarım İl Müdürü görevden alınarak Afyonkarahisar’a sürgün edildi. 28 Şubat’ın ilk sillesini o gün yemiştim. Neyse ki Şube Müdürü, Başkana ulaştı. 15 Eylül 1997’de ilk görev yerim olan Batman Belediyesinde işe girdim. Belediyeye ait olan mezbaha tesislerinde kesim öncesi ve kesim sonrası sağlık kontrolü ve kasaplarda kaçak kesim kontrolü yapıyordum. Belediyedeki mesai arkadaşım ve aynı zamanda Veteriner İşleri Müdürü olan Mehmet Salih Gültekin ile birlikte 20.02.1998 tarihinde Batman’ın 4. Veteriner Kliniği olan Özel Uzman Veteriner kliniğini açtık”

—Okul yıllarınıza dönmek istiyorum. Epey popüler olduğunuz söyleniyor, bu doğru mu?

“İlk ve ortaokulda normal bir öğrenciydim ama lisede adeta atak yaptım, hem liseyi hem de üniversiteyi sınıf 4.sü olarak bitirdim. Üniversitedeki lakabım “Batmanlıların Gururu”ydu. Üniversitedeyken bir hocama ‘Okulu bitirsem Belediyeye işe girerim’ dedim. Hocam bana gülmüştü ‘kendine çok güveniyorsun herhalde’ dedi. Bir gün de hiç unutmam klinik dersimize giren hocaya ‘hocam ben mezun olursam klinik açacağım, klinikte suni tohumlama yapacağım, yaptığım tohumlamaları bilgisayar ortamında kaydedeceğim’ demiştim. Hoca bana umursamaz bir tavırla baktı sonra bana ‘bence başını bu bulanık sudan çıkar artık, Veteriner hekimler klinik açamıyor sen durmuş klinik açacağım diyorsun’ dedi. Fakat ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim ve yoluma karalı bir şekilde devam ettim. Mezuniyetten sonra staj dosyasını teslim ederken hocanın biriyle görüştüm Belediyeye işe girdiğimi söyledim hoca şaşırdı ‘Allah’ın sevdiği kuluymuşsun, dürüstlüğünün semeresidir’ dedi. Mesleğimde çok başarılı ve girişken bir tutum izledim. Hayvan Sağlık Şube Müdürü Adnan Gündüz, stajımın bitmesiyle birlikte Harran Üniversitesine resmi bir yazı yazarak ‘Böyle başarılı bir öğrenci yetiştirip topluma ve hayvan sağlık hizmetine kazandırdığınız için sizlere teşekkür ederim’ diye yazmıştı. Bu resmi teşekkür yazısı bir ilkti ve daha önce hiç kimse için yazılmamıştı. Staj dosyasını açan okul hocamız yazıyı okuyunca nerdeyse sevinç sığlığı atacaktı. O anı hiç unutmam”

—Peki, Teknikerler Birliğindeki görevinize nasıl başladınız ve bugüne kadar teknikerler için neler yaptınız?

“Teknikerler Birliği 1999 yılında kuruldu. Kurulduğu yıl üye oldum. 2003’te Batman İl Başkanlığın müracaat ettim. Yönetim Kurulu kararı ile Batman İl Başkanlığına atandım, 2006 yılında Teknikerler Birliğine bağlı meslek komisyonları kuruldu. Veteriner Sağlık Komisyonu kurulması için Genel Merkeze müracaat ettim. Teknikerler Birliği Yönetim Kurulu kararıyla Veteriner Sağlık Komisyonu kuruldu ve Veteriner Sağlık Komisyonu Başkanı olarak görevime devam ettim. Veteriner Sağlık Teknikerlerinin en büyük ihtiyacı Suni Tohumlama yetkisiydi. 2013 yılına kadar Suni Tohumlama Yetkisi, Veteriner Sağlık Teknikerlerine verilmiyordu. Meslek hayatımın 16 yılı Veteriner Sağlık Teknikerlerine Suni Tohumlama Yetkisinin verilmesi için mücadeleyle geçti. Bu konuda görüşmediğim Bakanlık Yetkilisi, Daire Başkanı kalmadı ama bir türlü bir sonuç elde edemedik. Olayı yargıya taşıyalım dedik. Ankara’da Bölge İdare Mahkemesinde dava açtım. Dava devam ederken Tarım Bakanlığına Bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü bizleri arayarak davamızı geri çekmemiz durumunda Suni Tohumlama Yönetmenliğini değiştireceklerini ve Veteriner Sağlık Teknikerlerine Suni Tohumlama Yetkisi vereceklerini söyledi. Ben de davamdan vazgeçtim ve 18.12.2013 tarihli resmi gazeteyle Veteriner Sağlık Teknikerlerine Türkiye’de ilk kez benim girişimlerimle verilmiş oldu. 2014 yılı başlarında Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesinde Türkiye’de ilk kez Suni Tohumlama kursu düzenlendi ve 20 kişilik bir grupla sertifika aldık. Batman’da ve Güneydoğuda ilk Suni Tohumlama Sertifikasını ben almış oldum”

 

—Teknikerler için başka talepleriniz var mı?

“Teknikerler için Suni Tohumlama yetkisi verildi ama altyapısı hazırlanmadan verildi. Yönetmenlikteki ‘Veteriner Hekim Sorumluluğunda’ ibaresi işimizi çıkmaza soktu ve çoğu meslektaşımız Veteriner Hekimlerle anlaşamadığı için tohumlama yapamaz durumdadır. Öncelikle bunun düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Bölümü mezunlarına lisans tamamlama hakkının verilmesi ve KPSS’de Veteriner Sağlık Teknikerlerine öncelik verilmesi başlıca taleplerimizdir. Son günlerde Tarım Bakanlığının Tarım Danışmanlığının kaldırılması ile ilgili çalışmasından dolayı Sayın Tarım Bakanı Faruk Çelik ile görüştüm ve danışmanlar için 4-C ya da 4-B talebinde bulundum ayrıca kendileri ile ilgili bir dizi çalışmamız var”

—Teknikerler Birliği Genel Merkezi, çalışmalarınızı nasıl değerlendiriyor peki?

Genel Başkanımız Sayın Ertan Kılıç her toplantıda benden övgüyle söz eder; ‘Nimetullah Durmaz gibi 100 adam olsan Türkiye’yi yönetirim’ diyor. Şu an meslek komisyonlarının içinde en aktif olan, Başkanlığını yaptığım Veteriner Sağlık Komisyonu’dur. Bazen il dışından meslektaşlarımız ararken benim Ankara’da görev yaptığımı zannediyorlar. ‘Batman’dayım’ deyince şaşıyorlar. Ankara’dan ahkâm kesmek kolay, önemli olan Batmandan Türkiye’yi yönetmektir

—Bu arada sormadan edemeyeceğim, siyasete girmek gibi bir düşünceniz var mı Nimetullah Bey?

“Geçen sene 18 Nisan’da yapılması geren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği seçimlerinde, Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olmuştum. O seçimde aynı siyasi partiler gibi köy köy gezip oy istemiştik. Yönetim Kurulu Üyelerimizle birlikte iyi bir potansiyel yakalamıştık ama seçimden bir önceki gün mesai bitimine 30 dakika kala seçimler ikinci emre kadar ertelendi ve aradan hemen hemen bir sene geçmesine rağmen hala seçimler olmadı. O seçim çalışması o kadar yorucu idi ki siyasilerin ne kadar meşakkatli yollardan geçerek seçildiklerini öğrenmiş oldum. Doğrusu o süreçten sonra siyasete girmeyi en azından şimdilik düşünmüyorum fakat halk ve hak takdir ederse o da belki bir gün olur”


Editor : YUSUF KAVAK
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA