NOSTALJİ DEFTERİMİZDE BATMAN LİSESİ

NOSTALJİ DEFTERİMİZDE BATMAN LİSESİ

Günümüzde Batman Anadolu Lisesi adıyla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren okulumuza yolculuk yapıyoruz.

Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN

İzinsiz iktibas edilemez.

İLK MEZUNLARINI 70-71’DE VERDİ

Batman Lisesi 1968–1969 yılları arasında, şu anda TPAO tesislerinde kalan küçük bir binada öğretime başlar. Aynı yıl şu an Cengiz Topel İlköğretim Okulu’na tahsis edilen binanın temeli atılır. Bu bina 1970–1971 yılında hizmete girer. Batman Lisesi ilk mezunlarını 1970–1971 öğretim yılında verir.

BİNA YETERSİZ KALDI

Ancak sürekli ve hızlı gelişen Batman’ın nüfusu çevre il ve ilçelerden alınan göç ile birlikte hızlı bir şekilde artmış, lise binası yetersiz kalmıştır. 1972 yılında okulumuzda A-Blok binasının temeli atılmış, bu bina 1974–1975 öğretim yılında hizmete girmiştir. Okulumuz bahçesinde bulunan D-Blok olarak tabir edilen bina ise 1976 yılında işlik olarak açılmış ve hizmete girmiştir. Okulumuzun B-Blok binası 1996 yılı Ocak ayında hizmete girmiştir.

ORTAOKUL KISMI, BAŞKA BİR LİSEYE NAKLEDİLDİ

1981–1982 eğitim-öğretim yılında okulumuzun bünyesinde bulunan ortaokul, şu anda Yahya Kemal Beyatlı Lisesi’nin eğitim hizmeti verdiği binaya Batman Ortaokulu olarak nakil edilmiştir. 1984–1985 eğitim-öğretim yılında C ve D Blok olarak tabir ettiğimiz binalar, bir ihata duvarı ile Batman Lisesi’nden ayrılarak 60. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu olarak eğitim öğretime devam etmiştir. 1999–2000 eğitim-öğretim yılında şu anda Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu olarak hizmete giren bina 60. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu olarak öğretim gören binaya tahsis edilmiştir. Bu okulumuz kapatılınca atıl durumda kalan iki bina tekrar Batman Lisesi’ne Valilik onayı ile tahsis edilmiştir. C-Blok ise 2005–2006 eğitim-öğretim yılında yeni ilimize kazandırılan Ziya Gökalp Anadolu Lisesi’ne tahsis edilmiştir.

BİNLERCE MEZUN VERDİ

1968–1969 yıllarında kapılarını öğrencilere açan okulumuz, bugün halen kentin en büyük liselerinden biri olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bugüne kadar binlerce öğrenciyi ağırlayan okulumuz, çok sayıda bürokrat ve devlet adamı mezun etmiştir.

Şu anda yaşantısını halen Ankara’da sürdüren Gülpaşa Sezer, Batman Lisesi’nin ilk yöneticisidir. Gülpaşa Sezer, liselerde öğretmenlik, müdürlük, Milli Eğitim Bakanlığı’nda şube müdürlüğü, dershanelerde Türkçe Öğretmenliği yapmış, üniversitelere, fen liselerine ve kolejlere hazırlık kitabı yazmış, öğretmenlikten emekli olmuş bir eğitim adamıdır. Ankara’ya döndükten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirmiş ve uzun yıllar avukatlık yapmıştır.

KURUCU MÜDÜR GÜLPAŞA, O YILLARI ANLATIYOR:

Batman’da görev yaptığı yıllardan bahseden Gülpaşa Sezer “Batman Lisesi 68–69 eğitim-öğretim yılında TPAO’dan sağlanan İstasyon Mahallesindeki bir binada öğretime başladı. İlk yıl 400 öğrenci vardı.1969–1970 eğitim-öğretim yılında birinci bina tamamlandı. Öğrenci sayısı birden 2000’i buldu. O yıl ikili öğretime başlandı.  1968’li yıllarda Batman’ın nüfusu 1500 dolayındaydı. Şehir, Endüstri Meslek Lisesi’nde bitiyordu. O yıllarda TV yayını yoktu. İlk yayın 1975'te başladı. Şehir içerisinde ulaşım faytonlarla sağlanıyordu. Onlarca fayton vardı. Genellikle faytonlar sitede bulunan ailelere ve çalışanlarına hizmet veriyordu. Durakları da Cumhuriyet Meydanıydı. Ulaşımda şehir içi taksicilik 1975 yılında başladı. Sinemalar büyük ilgi görüyordu” diyor.

FERDİNAZ KOYUNCU ANLATIYOR:

Okulun mezunlarından Ferdinaz Koyuncu anlatıyor “Mavi Marmara Gemisi aktivistlerinden biri de bendim. Yeşilay’dan emekli oldum. İstanbul’da yaşıyorum, reklâm ve tanıtım alanında bir ajansım var. Batman’a ilk olarak 1965 yılında babamın işi nedeniyle geldik. Rahmetli babam Murat Koyuncu, Siirt’te Botan Barajında çalışıyorken TPAO’da işçi olarak çalışmaya başlamıştı. Baş makinist olarak görevliydi. Babamın sondaj işi nedeniyle Hatay, Dörtyol, Erzin, Adana ve en son Lüleburgaz’da 2 yıl kaldıktan sonra 1971 yılında Batman’a tekrar geri döndük. Orta eğitimimi, Batman Lisesinde bulunan ortaokulunda aldım. Gülpaşa Sezer, lise müdürüydü. Yeni lise binasının inşaatı devam ediyordu” diyor.

OKULDA FRANSIZCAYI ÖĞRETİYORLARDI

Ortaokul eğitimi sırasında öğrencilere yabancı dil olarak Fransızca öğretiliyormuş. 5–10 öğrenci ile birlikte Fransızca dersini aldığını söylüyor Koyuncu “Henüz inşaat halinde olan lise binasında, ufak bir derslikte bayan öğretmenden ders alıyorduk. Lise son sınıfta tayini çıkıp çıkınca öğretmensiz kalmıştık. Batman Lisesi yeni binasında o günkü şartlara rağmen derslerimizin hocaları vardı. Öğretmenler çok ilgiliydi. Yöre çocuklarının eğitimde başarılı olması için gayret gösterirlerdi. Edip Korucu, Hakkı Engin, Edirne ve Kırklareli’nden gelen hocalarımızdı” şeklinde konuşuyor.

KAYNAMIŞ NOHUT YERDİK”

Öğrenciler arasında güzel dostlukların kurulduğunu da anlatan Ferdinaz Koyuncu “Okulda olan birlikteliğimiz, mahallelerde de komşu çocukları olmamız nedeniyle devam ederdi. Üst sınıfların kardeşlik sevgisini her zaman hissederdik. Lise etrafında satılan ekmek köfte, bardakta karpuz çekirdeği, toz biber katılmış kaynamış nohutlar, gazete kâğıdından yapılmış külaha konularak satılırdı.

OKULU ISITMAK ZORDU”

“Kalorifer tesisatı kurulmuştu ancak sınıflar soba ile ısıtılırdı. Yakıt olmadığı için bazen soğuk havada ders işlemek zorunda kalırdık. Batman Lisesi ve Batman Sanat Lisesi arasında milli bayramlarda bando takımları rekabeti vardı ve Meslek Sanat Lisesi her seferinde alkışları toplardı” diyor.

ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİMİZ SÜRÜYOR”

Lise arkadaşlarıyla halen görüştüğünü aktarıyor Ferdinaz Koyuncu “Liseden mezun olmamıza rağmen 76–77 halen görüştüğüm A.Cabbar Atakan, Orhan Erken, Edip Çiçek, Cafer Yıldız, Şirin Talayhan, A.Selam Rençber, Ziver Ayhan, M. Salih Sarı, Kasım Ceylan ve daha birçok arkadaşımla 40 yıldır görüşmeye devam ediyorum. Günümüz gençlerine de tavsiyemdir, sınıf arkadaşlarınızı unutmayın, birbirinizin düşünce, fikirlerinizi, sizi birbirinize düşman edecek değil dost edercesine tartışın ve ne olur birbirinizi sevin. Öldüğünüzde tabutunuzu taşıyacak 4 arkadaşınız olsun. 30 yıldır Batman’dan ayrılmama rağmen hasretini taşıyorum. O petrol kokusunu soluyan herkese yolluyorum”

Not: Nostalji sayfamız için bize fotoğraf ve bilgi desteğinde bulunan eğitimci Ekrem Günaydın’a teşekkür ediyoruz.  https://www.facebook.com/ekrem.gunaydin?ref=ts&fref=ts

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...