İnsanın,
Kendi öğretmeniyle söyleşi yapmasının keyfi,
Bir başka…
Yusuf Ablak’ı aldım bu hafta söyleşi sayfama.
Batman Lisesi’nde,
Sosyoloji Dersi gördüm Yusuf Hoca’dan.
Yıllar sonra karşılaşmak,
Kitap Fuarı’nda standını ziyaret edip,
Birlikte fotoğraf çektirmek nasip oldu.
Bunu,
24 Kasım Öğretmenler Günü Söyleşisi ile taçlandırmasam, eksik kalırdım.
Öğrencilerini, ad-soyad ve sınıf numaraları ile tek tek sayan öğretmen Yusuf Ablak.
Şiir kitabı da çıkardı bu sene.
Ufkun Kızıllığa Büründüğü An…
Muhteşem şiirler var içinde,
Her bir kelimesi, o kadar can alıcı ki,
Tavsiye ederim.
Söyleşimiz de çok güzel oldu.
İçi dolu dolu yanıtlar verdi Yusuf Hoca.
Onun şahsında,
Tüm öğretmenlerimizin,
24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum,
Sevgiyle kalsınlar,
Hep mutlu olsunlar…
-Hocam, biraz kendinizden bahseder misiniz?
“1969 yılında Iğdır’da doğdum. İlkokulu Iğdır’da, orta ve lise öğrenimini ise Malatya’da tamamladım. Sırasıyla, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Yüksekokulu; Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü; Anadolu Üniversitesi, İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Tamamlama programlarından mezun oldum. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi alanında yüksek lisans yaptım”
-Bugüne kadar hangi okullarda görev yaptınız?
“Sırasıyla Petrol İlköğretim Okulu, 60.Yıl Ortaokulu, Fatih Lisesi, Batman Lisesi ve Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde görev yaptım. Yıllardır bu mesleği icra etmeme rağmen ilk gün ki heyecanla okula gidip gelmeye devam ediyorum. Öğretmenlik, aşkla yapılması gereken bir meslek”
-Şu anda görev yaptığınız okul hangisi?
“Şu anda, Mezopotamya Mesleki ve Teknik Lisesi’nde çalışıyorum. İyi bir eğitimci kadrosu, tertemiz gençler, iyi işler çıkarmaya çalışan bir yönetim kadrosu var”
ÖĞRENCİLERİMİN ADLARINI, OKUL NUMARALARIYLA EZBERLERDİM
-Öğrencilerinizi okul numaralarıyla çağıran öğretmen” deniyor sizin için. Bu doğru mu gerçekten?
“Ben derslere girerken muhakkak bütün öğrencilerimin adlarını numaralarıyla öğrenirdim. Numaralar bazen sınıfta aynı isimden birden fazla öğrenci olunca numaralarını söylerdim. Öğrenciler, onlara sınıf numaraları ile hitap ettiğimde çok şaşırırdı. Tabi bu durum yıllarca böyle devam edince bu şekilde nam saldım”
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNDE SAYGINLIK KALMADI ESKİSİ GİBİ
-Öğretmenlik mesleğini dünden bugüne değerlendirecek olursanız, artı ve eksileri nelerdir?
“İlk yıllarda öğretmenler toplumda biraz daha saygın bir yere sahipti. Son yıllarda bu saygınlık biraz aşınmış görünüyor. Tabi üzücü bir durum. Farklı sebeplere dayandırılabilir. Ama bu durum, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğu, öğretmenlerin kutsal insanlar olduğu gerçeğini değiştiremez”
-Bir de şiir kitabı çıkardınız? Kaç şiir var kitapta, biraz anlatır mısınız kitabın içeriğini?
“Ufkun Kızıllığa Büründüğü An adında bir şiir kitabı çıkardım. Henüz çiçeği burnunda bir kitap. Geçtiğimiz ay raflara girdi. Kitapta 62 şiirim var. Şiirlerim sevgi, doğa, felsefi ve toplumsal nitelikte şiirler. Tabi yıllardır kaleme el aldığım, yazdığım, gözüm gibi bakıp koruduğum şiirleri bir araya getirdim bu kitapta. Benim ilk göz ağrım”
-Yazacağınız başka kitaplar olacak mı?
“Şu an yazmaya başladığım bir öykü var, onu bitirmeye çalışıyorum. Heyecanla kaleme alıyorum”
-Batman Kitap Fuarında da stant açtınız, nasıl geçti fuar?
“Fuar gayet iyi geçti. Özellikle yıllar önce mezun olan öğrencilerimi ve çoktan görüşmediğim dostlarımı görünce çok mutlu oldum. Fuarın kalabalık olması, genç, yaşlı, erkek, kadın, çocuk, 7’den 70’e herkesin fuarı tıklım tıklım doldurduğunu görünce sevinmemek mümkün değil. Bu kentin geleceğine dair umutlandım. Kendi standımda şiirseverleri ağırlamanın keyfi ise çok başkaydı. Fuara katılmamızı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum ”
-Günümüz gençliğini mutlaka gözlemliyorsunuz, bir eğitimci olarak yorumlarınız nedir?
“Günümüz gençliği daha çok sanal medya ortamlarında zaman öldürüyor denilebilir. Olumsuz yanı da bence biraz ölçüsüz zamanlarını harcayıp okumayı ve ders çalışmayı ikinci plana atmalarıdır”
-Aklınızda kalan öğretmenlik anılarınızdan biraz paylaşır mısınız bizimle?
“2013 yılının yazında İstanbul’da bir AVM’de tesadüfen karşılaştığım bir öğrencim beni görünce hemen bana doğru geldi. “Hocam beni hatırladın mı?” dedi. Evet dedim. Bu sefer hocam numaramı da hatırladınız mı? Sekiz yüz kırklı bir numara dedim. Bu sefer hocam son rakamı da söyler misiniz?” deyince gülmeden duramadım”
-24 Kasım Öğretmenler Günü’ndeyiz. Bugünün önemi nedir sizin için?
“Öğretmenlik mesleğinin hangi şartlarda icra edildiği ve öğretmenlerin yılın bir gününde de olsa hatırlanması önemlidir bence”.
Tüm meslektaşlarımın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.