SİYASET

Öğretmenlerin Hakları İyileştirildi

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemeler ile öğretmen ve yöneticilerin hakları güçlendirildi. Üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Ücretli öğretmenlik uygulaması kaldırılmayacak.

Öğretmenlerin Hakları İyileştirildi
03-10-2024 22:39

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddelere göre, öğretmen ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Öğretmen ve yöneticiler hakkında Devlet Memurları Kanunu disiplin hükümleri uygulanacak.

Ancak öğretmen ve yöneticilerden; öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatında belirlenmiş usuller dışında paylaşanlara kınama; ilgili mevzuatı gereği yapılanlar dışında öğrencilere menfaat karşılığında özel ders veren veya özel ders için yönlendirme yapanlara, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara, öğrencilerin ders başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davrananlara, eğitim öğretim sürecinde Bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapanlara aylıktan kesme cezası verilecek.

Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek yahut bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, hayasızca hareketler, müstehcenlik ve fuhuş suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, düzenlemeyle Milli Eğitim Akademisi kurulmasının öngörüldüğünü belirterek, "Burada amaç olarak 'nitelikli eğitim için nitelikli öğretmen' bakış açısını ortaya koyuyorsunuz.

Peki, soruyorum şimdi, ücretli öğretmenlik uygulamasını da kaldıracak mısınız? Bu uygulama üzerinden alacağınız öğretmenlerimiz akademi eğitiminden geçmeden mi hizmet verecek?" diye sordu.

MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, kanun teklifinin öğretmenlerin hak ve statülerini güçlendirmeyi hedefleyen, eğitim sisteminin sürdürülebilir gelişimi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirterek, "Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi'nin elbette eksikleri olabilir.

Yapılan eleştirilerin haklı yanları da olabilir ancak kabul etmeliyiz ki bu yasa teklifinin kabul edilmesiyle birlikte önemli bir açık kapatılacak, eksiklik giderilecektir. " dedi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu, okullarda temizlik ve güvenlik sorunu yaşandığını belirterek, "Taşımalı eğitimde bu tasarruf tedbirleri kapsamı altında servisler kaldırıldı, yemek hakkı kaldırıldı.

Köylerdeki çocukların, taşımalı eğitimle eğitim alan çocukların eğitim öğretim hakkı engelleniyor ve en çok da bundan kız öğrenciler mağdur oluyorlar; bunun da mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. " ifadelerini kullandı.

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, bu teklifle öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığını ileri sürerek, "Ekonomik zorluklar içerisinde bırakıyorsunuz, saygın bir meslek olmaktan çıkarıyorsunuz" dedi. AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, kanun teklifi ile ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanlığının 60 bin 487 resmi örgün eğitim kurumunda 15 milyon 915 bin 620 öğrencinin 164 bin bina ve 605 bin 506 derslikte eğitim-öğretim hizmeti verildiği bilgisini paylaşan Maviş, bu okulların temizlenmesi ve temizlik malzemesinin tedarikinin Bakanlıkça yapıldığını söyledi.

Okullarda temizlik hizmetinin yürütülmesinde halihazırda 49 bin 578 kadrolu temizlik personeli bulunduğunu dile getiren Maviş, "İşgücü Uyum Programı kapsamında kadrolu temizlik personeline ilaveten 120 bin kontenjan ayrılmış ancak bahse konu programın bu yıl ilk kez uygulanmasından kaynaklı yeteri başvuru olmaması nedeniyle gecikmelere bağlı. .

Kaynak: AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA