GÜNDEM

Petrol İş Başkanından çağrı; “Emekçinin alın terinden tasarruf edilemez”

Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, petrol emekçilerinin taleplerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Petrol İş Başkanından çağrı; “Emekçinin alın terinden tasarruf edilemez”
01-07-2024 16:00
01-07-2024 15:31
BATMAN

EMEKÇİLERİN ALIN TERİ DÖKEREK HAK ETTİĞİ ÜCRETİN ÖDENMEMESİNİN HAKLI HİÇBİR İZAHI OLAMAZ

Kurulduğu 1954 yılından bugüne 70 yıldır çıkardığı petrol ve doğal gazı ekonomik değere dönüştüren kamu kuruluşu TPAO’nun, yurdun çıkarları doğrultusunda son derece stratejik bir faaliyet yürüttüğünü belirten Kartal “Ekonomik ve politik açıdan oldukça kritik olan petrol ve doğalgazı, binlerce cefakâr çalışanının, emekçinin alın teriyle değere dönüştürmektedir. Petrol üretiminde rekorlar kırılırken çalışanlara reva görülen ücretler ve uygulamalar akıl kârı değildir. Sadece TPAO’nun kurucu ve öncü bölgesi olan, diğer bölgelere ise her türlü teknik destek ve lojistiği sağlayan bölge/ana bölge misyonuyla, petrol üretimde istikrarlı yol alan, gerilemeyen Batman Bölge Müdürlüğünde günlük total 500.000 varil üzerinde üretim yapılmakta, Şırnak bölgesinden getirilen petrol ile birlikte günlük net 100.000 varil üzerinde petrol proses edilerek, ekonomik değere dönüştürülmektedir.  Verilen emek, dökülen alın teri ortadadır. TPAO emekçisinin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için canla başla yaptığı çalışmanın karşılığı ne yazık ki ödenmemektedir. Faaliyet gösterilen sektörün doğası gereği fazla çalışma zorunlu olmaktadır. Ancak 2023 yılı Ağustos ayından yılın sonuna kadar TPAO emekçisinin yaptığı fazla çalışmanın ücretleri, bölge müdürlüklerine göre farklılık göstermekle birlikte ya ödenmemiş, ya da kısmen ödenmiştir. Sendikamızın sayısız girişimine rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mesai kotası uygulandığı gerekçe gösterilerek fazla çalışma ücretlerinin tam olarak ödenmesi konusu çözüme kavuşmamıştır. Kamuda tasarruf tedbirleri, ilgili genelge 2024 Mayıs ayında yayımlanmadan çok önce fiilen TPAO’da başlatılmıştır. Fakat emekçilerin alın teri dökerek hak ettiği ücretin ödenmemesinin tasarruf tedbirleri ile açıklanmasının haklı hiçbir izahı olamaz. TPAO üst yönetiminin bu sorunların çözümünde adım atmayarak ve güzide şirketimiz TPAO’da endüstriyel ilişkilerin gereğini yapmayarak işletmede ülke ekonomisi için son derece önemli olan üretimde verimlilikten ve sürekliliğin olumsuz etkilenmesine zemin hazırlamaktadır” dedi.

DÜŞÜK ÜCRETLERİN REVİZE EDİLMESİ ŞART

Alım gücünün gerilemesi, TPAO’da zor şartlarda çalışan kalifiye işçilerin ücret düzeylerinin hayli aşağıda kalması ve emekçilerin yüksek enflasyona karşı korunması amaçlı kök ücret yani yönetim kurulu inisiyatifinde olan işe giriş ücreti düzenlemesinin elzem bir hal aldığını belirten Kartal “Enerji sektöründe Türkiye’nin lokomotif kuruluşu olan TPAO’da kök ücretlerin düşük kalması, istihdamda bazı sıkıntılara da yol açmaktadır. Emekliliği gelen kalifiye/Emektar çalışanlar, emekli maaşları ile ücretleri arasında bir karşılaştırma yaparak daha avantajlı olacağını düşünerek emeklilik kararını daha kolay verebilmektedir. Ayrıca son derece zor süreçlerden geçerek TPAO’da çalışmaya başlayan yeni personelin bir bölümünün ise, TPAO’daki düşük ücret koşulları ile karşılaştıktan sonra işi bırakma ya da işe başlamama kararı verdikleri de görülmektedir. TPAO yönetimine çağrımız, tüm çalışmaların beklentisi; Yetkilerinde olan kapsam içi personel ücret düzenlemesini yaparak, TPAO çalışanlarının yaşamına olan etkilerini olumlu yönde kullanmalarıdır. Bilmeli ki bu yönlü olumlu bir çalışmaya imza atmaları moral motivasyonu arttırarak, karlılığa pozitif etki edeceklerdir” dedi. (Petrol İş Basın Bülteni)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
YALANcının mumu 2 gün önce
4-5 ay öncesinde sendika toplantısında aynı başkan şu ifadeyi kullandı: “ işverene yedi aydır ben müsade ediyorum.” Ne değişti geçen ağustostan bu yana ? Yoksa seçimler mi yaklaştı başkan?
Burada açıklama yapana kadar hem kök ücret hemde verilmeyen mesailer için ne çaba gösterdin? İşverenle aram bozulmasın diye eyleme çıkmayı engelleyen birinin bu açıklmaları bence akıl tutulması.
Ödenmeyen hak edilmiş mesailerin ödenmesi için defalarca her platformda dava açın dendi hala açılmış bir dava yok neden açmıyorsunuz.

Siz ve genel başkanının emsal kurumlarda kök ücreti olması gerektiği gibi düzenlerken TPAO çalışanlarına neden gereken mücadeleyi göstermiyorsunuz, tekrar atanmanız yapılmayacağı için mi ,yoksa TPIC işvereni üzerinden tpic oylarını garanti ettiğiniz için mi ?
Emsal kurumlarda tasarruf tedbire rağmen sağlık sigortası,kök ücret iyileştirmesi,ve yıl bazlı derece sistemi varken bir TPAO cu olarak neden süreç TPAO çalışanlarına sırtınızı döndünüz.Geçen ağustostan beri özelde batmanda genelde bütün TPAO da işçinin hakkı olanı almayarak gasp edenlerle işbirliği yapmış olmanıza rağmen şimdi neyi aklıyorsunuz?

Seçim geldi kapıya dayandı,tekrar atama olmayacak acaba bu yüzden mi ?Yoksa başkan olduğunuz yeni mi geldi aklınıza.vakit ikindiyi geçti mumunuzu söndürünüz ve gidiniz.
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA