ROPÖRTAJ

PROSTAT-KANSER İLİŞKİSİ YANLIŞ ANLATILIYOR

Sağlık Sayfamızda bu hafta Özel Batman Zilan Hastanesi’nde görevli Yrd. Doç. Uzm. Dr. Fatih Ataç var.

PROSTAT-KANSER İLİŞKİSİ YANLIŞ ANLATILIYOR
17-04-2019 23:59

 

Sık karşılaşılan rahatsızlıklar,

Uygulanabilecek tedavi yöntemleri

Alınması gereken önlemler

Detaylıca konuştuk.

Sözü fazla uzatmadan doktorumuza bırakıyorum.

HEKİMİMİZİ TANIYORUZ

Uzmanlığını Samsun OMÜ Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 2,5 yıl Gazi Devlet Hastanesi’nde uzman olarak çalıştı. 1 yıl süreyle, özel bir hastanede üroloji uzmanı olarak çalıştı. Kırıkkale Üniversitesi’nde 3,5 yıl Yrd. Doç olarak görev yaptı. Sol 1 aydır Zilan Hastanesi’nde görev yapıyor.

-En fazla hangi tür şikayetlerle karşılaşıyorsunuz?

“Böbrek ve idrar yollarında taşı olan hastalar.

Kronik prostat iltihabı olan hastalar.

İyi huylu prostat büyümesi olan hastalar.

Çocuklarda doğumsal üriner sistem anomalileri.

Kadınlarda idrar kaçırması olan hastalar.

Erkeklerde sertleşme problemi olan hastalar.

Erkek kısırlık tedavisi için gelen hastalar.

Prostat kanseri tanı, tedavi ve takibi için gelen hastalar.

Batman’da en çok rastladığım hasta profilleri”

- Günümüzde erkek hastaların en sık yaşadığı rahatsızlık hangisi?

“Erkeklerde iyi huylu prostat büyümesi ve kronik prostat iltihabı ve erkek sertleşme problemleri en çok rastlanılan hastalık grupları”

- Biraz bilgi verir misiniz?

“Erkeklerde iyi huylu prostat büyümesi, 35 yaşından sonra doğal olarak başlayan bir süreç. Bir erkeğin prostat ağırlığı yaklaşık 18–22 gr arasındadır. 35 yaşından sonra prostat büyümeye başlar. Kiminde bu süreç yavaş, kiminde hızlı seyreder. Hastaların prostat büyümesi ile eş zamanlı şikâyetleri olabileceği gibi, hiç bir şikâyet olmadan da büyüyebilir”

-Peki kansere dönüştüğü doğru mu?

“Prostat kanseri ile iyi huylu prostat büyümesi arasında bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu yüzden iki hastalığın değerlendirmesi tamamen ayrı kategorilerde yapılır. Bir hastanın iyi huylu prostat büyümesi çok olup hiç şikâyeti olamayabileceği gibi, bazen de az büyüyen prostat hastalarının ileri derecede şikâyetleri olabilir. Üroloji Uzmanı için ilaç tedavisinde önemli olan prostatın büyüklüğünden çok hastanın şikâyetleridir”

-Tedavisi ne şekilde oluyor?

“Prostatın büyüklüğü, ameliyat planlanan hastalarda operasyonu şekline karar vermek için önemlidir. Kronik prostat iltihabı iyi huylu prostat büyümesi olan hastalarda olabileceği gibi, prostatı çok küçük hasta grubunda da tek başına gözlenebilir”

-Tavsiyeleriniz neler bu hasta grubuna?

“Bu hastalık, ataklar halinde seyreder. Hastaların atak dönemlerinde ciddi yanma bulguları ile spesifik olmayan ağrıları olabilir. Kronik prostat iltihabı olan hastaların atakları soğuk hava ile temas olduğunda artabilir. Bu hastaların soğuktan uzak durmaları ve yaşam biçimlerini değiştirmeleri gerekir. Çok sık atak geçiren hastalar hiç iyileşemediklerinden şikayet ettikleri için her atak sırasında başka doktor değiştirme ihtiyacı duyabilirler. Bu hastaların atak sayıların sıklığının azaltılması ve atak dönemlerinde atlatması için medikal tedavi ve davranış terapileri önerilir. Bu hastalığında prostat kanseri ile arasında bir ilişki yoktur. Hastalara bu hastalığın kansere yol açmadığı bilgilendirmesinin yapılması gereklidir”

-Biraz da sertleşme problemi ile ilgili bilgi verir misiniz?

“Erkek sertleşme problemlerinin en başında şeker hastalığı ve damar tıkanıklığı yapan sebepler gelmektedir. Psikolojik problemlere bağlı sertleşme problemleri geçicidir. Bu hastalarda aynı zamanda erkeklik hormonu değerlerinin de bakılması gerekir”

-Tedavisi mümkün mü?

“Bu grup hastaların ilaç tedavisinde hem ağızdan alınan ilaçlar, hem kremler, hem jel enjektör formlar aynı zamanda enjeksiyon formu olan iğneler kullanılmaktadır”

-Başka ne tür hastalıklarla karşılaşıyorsunuz?

“Her iki cins için en sık karşılaşılan hastalıklardan biri de idrar yollarında oluşan taşlardır.

Bu hastaların genelde ailesinde taş öyküsü vardır. Kişi hayatı süresince eğer taş hastalığı ile karşılaşacaksa bu en çok 20 ila 40 yaşları arasında olur. Yani ilk taş ağrısı en çok bu yaş grubunda olur. Taş hastalığı taşın cinsine göre çoğu zaman tekrarlama eğilimi gösterir.

Taşın cinsine göre verilen tedaviler taşın tekrarlama zamanını uzatır. Tedavi edilmeyen taş hastalarında bazen akut böbrek yetmezliği olabileceği gibi, böbrek kaybı ve ciddi yoğun bakım ihtiyacı gerektiren enfeksiyonlara da sebep olabilir. Böbrekten idrar yollarına düşen taşlar ciddi ağrıya sebep olabilir. Bu taşların boyutu, seviyesi, şekli taş için uygulanacak tedaviyi belirler. Bu sadece medikal tedavi olabileceği gibi, dışardan şok dalgası ile kırılma, kapalı ameliyat ile içeriden taş kırıcılar ile parçalama bugün için en çok kullanılan yöntemlerdir”

PROSTATTA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

-Erkek hastalara önerileriniz var mı?

“Erkek hastaların prostat kanseri için 40 ve 50 yaş arasında bir kez üroloji uzmanına giderek muayene olması erken teşhiste çok önemlidir. 50 yaşından sonra senede bir kez üroloji doktoruna muayene olunması gerekiyor”

-Son olarak ne söylemek istersiniz?

“İdrar kaçıran çocuklar mutlaka üroloji uzmanının değerlendirmesi gereken hasta grubudur. Altta yatan bir patoloji mutlaka ekarte edilmelidir. İdrar yollarındaki ve erkek üreme sisteminde gözlenen tüm hastaların kanser tanı, tedavi ve izlemi hastanemizde yapılmaktadır.

İdrar kaçırma problemi olan bayan ve erkek hastalar için gerekli tüm özellikli ameliyatlar.

Tüm idrar yollarındaki taşların kapalı ameliyatları. Laparoskopik (kapalı ) her tür böbrek ameliyatları. Kapalı ve açık iyi huylu prostat büyümesi ameliyatları. Çocuklarda idrar yollarında ve üreme sisteminde gözlenen doğumsal anomaliler. İdrar yollarında gözlenen kanserlerin laparoskopik ( kapalı ) ameliyatları. Erkeklerde gözlenen kısırlığın ilaç tedavisi ve mikrocerrahi varikoselektomi. En zor ürolojik kanser ameliyatları. Yenidoğan ilk 10 gün içinde yapılan ağrısız ve narkozsuz sünnet. Penil protez implantasyon ameliyatları.Hastanemiz şartlarında yapılabilmektedir”


Editor : YUSUF KAVAK
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA