14 Mayıs seçimlerine çeyrek kala başlıklı araştırma çalışmamda elde ettiğim bulguları değerlendirmek için Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesindeki bazı illere yaptığım saha gözlemlerimde gördüğüm bazı noktaları, kısa başlıklarla dikkatinize sunmak isterim;
1-Bölge illerindeki Milletvekili adaylarının ve il teşkilatlarının büyük ölçüde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifaklın ruhuna uygun bir şekilde çalışmadığı ilk gözüme çarpan ayrıntıydı.
Cumhur ve Millet ittifakının yereldeki çalışmalarının salt manada Milletvekilliği seçimlerine odaklandığı, Cumhurbaşkanı adaylarına yeterince oy istemediğinden, Halka ve seçmenlere Cumhurbaşkanı seçimlerinin 50+1 sistemi noktasında ne denli önemli olduğunu yeterince aktaramadığını tespit ettim. Milletvekili adaylarının TBMM gitmeye hak kazansalar dahi Cumhurbaşkanlığını kaybettiklerinde, Milletvekili olmalarının siyasi zaferlerini geçersiz duruma düşüreceği, bilincinden uzak olduklarını gördüm.
Milletvekili adayları olsun il teşkilat mensuplarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ne denli önemli olduğunu, Cumhurbaşkanlık sisteminin siyaseten kendilerine ne kadar avantaj sağlayacağını, seçmenin zihin ve gönül dünyasına yeterince işlemediğini gördüm.
Cumhur ittifakı olsun Millet İttifakı olsun yerel bileşenlerinin her biri, sanki kendi Cumhurbaşkanı adayının seçimi garanti ettiği gibi büyük bir rehavet içindeler.
Yerel teşkilatlar, Milletvekilliği seçimlerini kazansalar dahi Cumhurbaşkanlığını kaybettiklerinde kendi politik başarılarının pek öneminin kalmayacağı bilincinden uzak bir çalışma yürütmekte olduğunu gözlemledim.
2-Güneydoğu Anadolu illerindeki siyasi partilerin Milletvekilliği seçimlerine yönelik çalışmalarının profesyonellikten çok uzak bir strateji ile çalıştıkları saha gözlemlerimde ikinci bir önemli hususu olarak dikkatimi çekti. On yıllarca önceki klasik taşra politikası stratejisinin hala uygulanmaya çalışıldığını gördüm.
Milletvekili adayları, Yerel il teşkilatları en kısa zamanda bölge siyasetinin ruhuna uygun, yeni, çağdaş ve sıra dışı bir çalışmaya yönelmediklerinde bu durumun acı sonuçlarının 15 Mayıs gecesi ortaya çıkacağını bugünden söylemem mümkündür.
14 Mayıs Seçimlerine Çeyrek Kala yazı dizisini okuyan okurun, 15 Mayıs seçimlerinde aktarmaya çalıştığım bu eksikliklerin yol açacağı sıkıntıları seçimin sayısal durumu ortaya çıktığını gördüklerinde, eminim ki bu yazı dizisi akıllarına gelecektir.
3-14 Mayıs seçimlerine çok kısa bir zaman kalmasına rağmen Güneydoğu Anadolu illerinde Milletvekilliği seçimlerine katılacak siyasi partilerin ve Milletvekili adaylarının yeterli bir MEDYA PLANLAMASI yapmaktan çok uzak olduklarını görmem beni gerçekten üzen bir durum.
Küçük ekonomik hesaplar etkisiyle hareket eden Milletvekili adayları ve il teşkilatlarının yerel medyayı ihmal etmelerinin ağır faturasının önümüzdeki seçim sonuçları elbette ortaya çıkaracaktır.
Parti Genel Merkezlerinin ve seçim izleme komitelerinin bu durumdan haberi var mıdır yok mudur bilmemem ama Parti üst düzeylerinin bu ayrıntıyı atlamaları politik manada büyük bir zafiyettir.
Eminim bu yazılanlardan Genel başkanlarının yoğun programlarından dolayı bu durumdan haberdar olmadığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu durumu öğrendiklerinde korkarım ki iş işten çoktan geçmiş olacaktır.
4-Bölge illerinde seçime hazırlanan ittifak içindeki partilerin kendi içlerindeki siyasi rekabetin en çok HDP’ye yarar sağlayacağını söyleyebilirim.
Zira yeni seçim sisteminde partilere gelen oylar ittifaka dâhil olmadığından dolayı ARTIK OY diye tanımladığım birçok oy çöpe gidecek, bu oyların seçimi kazanman oktasında hiçbir katkısının ittifaklara yarar sağlamayacağını, hatta zarar vereceğini bugünden söylemem mümkündür.
Devam Edecek
Editor : Hüseyin Çelik