Ökten “Elektronik uygulamalar (e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-sevk irsaliyesi, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu, e-bilet vd.) yönelik geçiş sürelerinde, zorunluluk kapsamlarında ve belge türlerinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Ayrıca 240 ve 456 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler vergi mükelleflerinin belge düzeni iç işleyiş sistemlerinde önemli değişimlerin yaşanmasını, vergi ve muhasebe süreçlerinin daha hızlı bir şekilde elektronik ortama taşınmasını beraberinde getirmektedir. Vergi mükelleflerinin yapılan mevzuat değişikliklerine uyum sağlamamaları halinde cezalar ile karşı karşıya kalacakları da bu tebliğlerde açıklanmıştır. Vergi mükelleflerinin bu değişikliklere uyum sağlayabilmeleri için geçiş sürelerine uygun bir şekilde altyapı (Personel temini, başvuruların yapılması, mali mühür, yazılım, entegratör temini vb.) çalışmalarını yapmaları gerekmektedir” dedi.
DEĞİŞİKLİKLERİ EĞİTİMLE ANLATACAĞIZ
Ökten “Önümüzdeki tarihlerde Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, serbest meslek ile iştigal eden meslek odaları üyelerinin katılımıyla geniş çaplı bir seminer düzenlenmesi planlanmıştır. Eğitim tarihi, üyelerimizle ve odalarımızın katılımıyla söz konusu değişikliklere ayrıntılı seminer düzenleyeceğiz. Eğitim tarihini odalarla paylaşacağız” dedi.
YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER
- e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerin aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
- e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracılarının e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
- e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
- Tüm serbest meslek erbaplarının (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemesi zorunlu hale getirilmiştir.
- Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncuların 1/1/2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına zorunlu olarak dahil olmalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
- Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankaların dekont belgesini, yetkili döviz müesseselerinin de Döviz Alım-Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesinin e-Belge olarak düzenlenebilmesine imkan tanınmıştır.
- Akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflere Tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmektedir.
Tebliğ: https://www.gib.gov.tr/vergi-usul-kanunu-genel-tebligi-sira-no509
Editor : YUSUF KAVAK