Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmak

Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmak

Sınav kaygısıyla nasıl başa çıkarız?

Elbette sizleri en fazla strese sokan durumların başında LGS ve YKS gibi büyük sınavlar geliyor. İyi haber ise şu; bu stresle yaşamak zorunda değilsin.

Strese farkındalıkla yaklaşmak

İşte bu noktada farkındalık, çok işinize yarayacak bir yöntem. Farkındalık nedir? sayfasında ana hatlarıyla açıklamıştım. Dilersen o yazıya bir göz atabilirsin. Stresin panzehri olan farkındalığı, daha sakin ve dayanıklı olmak için yaptığımız zihinsel bir antrenman olarak düşünebiliriz. Farkındalık çalışmaları, düzenli olarak uygulandığında, sakin kalabilmemize, konsantrasyonumuzu artırmaya ve stresli durumları yönetebilmemize yardımcı olur.

Olumsuz düşünceleri fark etmek

Yukarıda da belirttiğim gibi olumsuz düşünceler – ben buna olumsuz iç ses diyorum – bize birçok şekilde gelir. Bu, yeterince iyi olmadığını ya da yeterince zeki olmadığını söyleyen bir iç ses olabilir. Ya da “Ya batırırsam?” “Ya bu testte yeterince iyi yapamazsam?” gibi korkunun sesi olabilir.

Bundan sonraki deneyimlerinde zihninde bu olumsuz iç sesini duyduğunda, bunu fark et. Karşı koymana, mücadele etmene gerek yok. Mümkün olduğunca, orada olmasına izin ver, merakla ve nazikçe yaklaş. Farkındalıkla kucakla ve onunla nefes al. İçinden “Nefes alıyorum, bu iç sesimi tanıyo­rum.” veya “Nefes alıyorum, gülümsüyorum.” diyebilirsin. Olumsuz iç sesini, seni korumak isteyen eski ve tanıdık bir arkadaş olarak hayal edebilirsin. Ardından, bu iç sesin bedeninde nasıl bir hissi olduğunu dikkatlice gözlemle. Bu hisle kal, farkındalıkla nefes almaya devam et.

Nefes egzersizi

Öfke, kaygı, panik gibi yoğun duygular yaşamaya başladığınızda, bilin ki stres gelmiş kapınızı çalmıştır! Bunu fark ettiğinizde yapılabilecek en basit uygulama, dikkatinizi bilinçli bir şekilde stres yaratan unsurdan uzaklaştırıp, nefesinize yöneltmektir. Bunu bir ilkyardım müdahalesi olarak da düşünebilirsin. Hani derler ya, böyle durumlarda dur ve içinden ona kadar say diye. Aynı mantık. Kendini fazla zorlamadan, nefes alışlarını biraz yavaşlatıp verişlerini de biraz uzatabilirsin. 3 birimde alıp 5 birimde vermek veya 5 birimde alıp 7 birimde vermek gibi. Birkaç nefes döngüsünden sonra nasıl hissettiğine tekrar bak. Bu tür egzersizleri yaptıkça prefrontal korteksimiz etkinleşir; amigdalamız ise küçülür. Yani gerçek yaşamsal tehdit olan ile olmayanı ayırt edebilmeye başlarız. (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2