“TOPLUM, BUNALIMDA”

“TOPLUM, BUNALIMDA”

Bu hafta Sağlık Sayfamızda, Özel Batman Medikal Park Hastanesinde görevli Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Psikiyatri) Prof. Dr. Aytekin Sır’ı ağırladık.

 

DOKTORUMUZU TANIYALIM

Yaklaşık 30 yıldır Bölge’de hizmet veren Prof. Dr. Aytekin Sır, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında görev yaptı. Dr. Sır, üniversiteden ayrıldıktan sonra Batman Medikal Park Hastanesinde hasta kabulüne başladı.

“BATMAN’DAKİ İNTİHARLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPTIM”

Bir zamanlar Batman’da intiharlar oldukça yaşanmaktaydı. Bu, Prof. Dr. Aytekin Sır’ın da dikkatini çekmiş. Sorunun derinliğine inerek, bir çalışma yapan Dr. Sır, “Çalışmalarım daha çok sosyal psikiyatri alanında. Bunun dışında ilaç çalışmalarım DA var. Bir zamanlar Batman’daki intihar girişimleriyle ilgili çalışma içerisinde bulundum. Türkiye’de ilk niteliği taşıyan çalışmamız, Türkiye’de büyük yankı uyandırmıştı. O çalışmanın sonucunda kadın intiharlarının erkek intiharlarına göre iki kat yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Şaşırtıcı olan da buydu. Çünkü bütün dünyada erkek intiharları kadın intiharlarından yüksek çıkar ama bu çalışmada kadın intiharları daha yüksek çıktı” dedi.

-Psikiyatri Bölümü, tam olarak neyle ilgilenir?

“İlgilendiğimiz alanlar başta beyin hastalıkları, depresyon, bipolar bozukluk, insanların korkuları, endişeleri ile ilgili tedaviler ve terapiler. Türkiye’de giderek artan madde kullanımı da çalışmalarımız içerisinde. Uyuşturucu kullananların tedavisi ile ilişkili çalışmalarımız yapılmaktadır. Şuan olmayan bir takım malzemeleri aldırttık. Çünkü daha önce bir psikiyatri bulunmadığı için malzemelerde yoktu. İdrarda, kanda yapılacak testler için malzemeleri aldık. Bu sayede 10 dakikalık bir testle kişinin kullanıp kullanmadığını öğrenebiliyoruz. Daha sonra sorun var ise o maddeyi bırakma konusunda terapi yada ilaçla tedaviye başlıyoruz”

DEPRESYON, EN FAZLA GELEN VAKALAR ARASINDI

-En sık gelen vakalar nelerdir?

“En sık gelen vakaların başında depresyon yer alıyor. Onun dışında anksiyete bozukluğu, kaygı bozukluğu. Kaygı bozukluğunda insanlar hep başıma kötü bir şey gelecek korkusu içerisindedir. Buda hızla tedavi edilmesi gereken bir durum. Çünkü tedavi edilmez ise vücuda zarar verir. Genellikle tedavi yanıtı oldukça iyidir bu konuda. Kimi zaman tedaviler ilaçla oluyor, kimi zaman psiko terapi şeklinde oluyor. Genellikle tedaviye yüzde 80 bir yanıt alıyoruz”

“UZMAYAN OLMAYANLAR, KAFA KARIŞTIRIYOR”

-İnsan psikolojisi alanında herkes yorum yapıyor. Bu doğru mu?

“İnsanların kafaları uzman olmayan kişiler tarafından çok karıştırılıyor. Sahanın uzmanı olmayan bir profesör de olsa bir açıklama yapıyor. İşin uzamanı değil ama bu konu bir açıklama yapıyor. İnsanın kendi alanı dışında bir şey söylemesi doğru değil. Kaç tane hastamız bu tür konuşmalardan dolayı ilacı bırakıp öyle gelmiş. Bu, hastalara zarar veriyor”

“İLAÇLAR BİRDEN KESİLMEMELİ”

-Psikiyatri Doktorlarının verdiği ilaçlar, bağımlılık yapıyor mu gerçekten?

“Bununla ilişkili bağımlılık yapan ilaçlarımız, kırmızı, mor, yeşil reçetelerle verilir. Diğer ilaçlar ise beyaz reçeteyle verilir. Beyaz reçeteyle alınan ilaçlar bağımlılık yapmayan ilaçlardır. Bu konuda tedirginlik duymasınlar. İlaç aniden kesilmez. Hasta, ilacı mutlaka doktoruna danışarak yavaş yavaş bırakması lazım” 

“TOPLUM, BUNALIMDA”

-Toplumun ruh sağlığını nasıl görüyorsunuz?

“Şuan ciddi bir bunalım dönemi gibi görünüyor.  Gelen hastalarımın çok önemli bir bölümünü, depresyon hastaları oluşturuyor. Çünkü insanlar çok ciddi bunalımda. Gelen insanların yoğun biçimi, intihardan bahsediyor. Hemen hemen her konuştuğumuz hastada ne yazık ki bu tür vakalar görüyoruz. Bu konuda insanların aklına mutlaka psikiyatri gelmeli. Mutlaka ama mutlaka uzmana gelmeliler. Özellikle 15–25 yaş arası intihar oranı çok yüksek. Bu tür hadiselerin yaşanmaması için daha tedbirli davranması gerekmektedir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...