TPAO’dan bir ilk; Yönlü sondaj tekniği ilk kez Kozluk’ta kullanılacak

TPAO’dan bir ilk; Yönlü sondaj tekniği ilk kez Kozluk’ta kullanılacak

Kozluk İlçesi Köseler Petrol Sahası’nda 2008 yılında başlatılan sondaj çalışmaları 16 yıldır aralıksız devam ediyor.

1.425 rakımdaki zorlu coğrafi şartlarda yürütülen çalışmalarda TPAO yüksek teknoloji kullanıyor. 3 ay önce kurulan NOV 2000 sondaj kulesi ile yönlü sondaj tekniğini ilk kez Kozluk’ta kullanan TPAO, bölgenin her karışında petrol arama çalışması yürütecek.

HEDEF 10 MİLYON VARİL PETROL

Topoğrafik yapısı ile heyelan riskinin yüksek olduğu Kozluk bölgesinde yönlü sondaj tekniğiyle risk minimuna indiriliyor. Belli bir lokasyona kurulan sondaj kulesi yönlendirme ile yer altında kontrol edilerek daha ilerideki bir alanda sondaj yapabiliyor. 10 milyon varillik rezervin öngörüldüğü sahada,  3 veya 4 aylık çalışmanın sonunda hidrokarbon potansiyeli olan tabakaya ulaşılacak. Buradaki 300 metrelik tabaka aşıldıktan sonra kuyuda test süreci başlatılacak. Kozluk Köseler 2 ve Köseler 6 kuyusunda üretim devam ederken, üçüncü kuyudan da petrol rezervine rastlanırsa 10 milyon varil petrol ülke ekonomiye kazandırılacak.

4 BİN METRE DERİNLİKTE SONDAJ

Açılan petrol kuyularında dikey olarak kazılmasına imkan yoksa söz konusu lokasyonda kuyunun son derinlikteki hedefine doğru yönlendirme yapılacak. İlk yüzey koruma borusu kuyuya indirilip çimentosu yapıldıktan sonra yönlü sondaj çalışmasına başlanacak. Sondaj dizisinin ucuna eklenen çamur motoru adı verilen özel ekipman, belli bir açıda saptırılarak hareket ettiriliyor. Yönlü sondaj tekniğinde bir limit bulunmuyor. 4 bin metre ve üzerindeki daha derin kuyularda bundan böyle bu yöntem kullanılacak.

EN BÜYÜK KULE BU BÖLGEDE

Kozluk bölgesinde faaliyet gösteren NOV 2000 sondaj kulesi, güç ve kapasite açısından Türkiye’nin en büyük kara kulesi olma özelliğini taşıyor. 500 tonluk kapasiteye sahip olan kule 9 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. Şu an Köseler-8 kuyusunda 1.400 metre civarında sondaj yapan kule daha önce Burdur’daki, 7 bin 216 metre derinliğe sahip Yuvaköy kuyusunu kazdı. Ardından Şırnak’taki Şehit Teğmen Akdeniz Petrol Sahası’nda çalıştı. Burada 4 bin 200 metreyi kazdı. Trakya’da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sondaj çalışması yaptı. Kısa bir süre önce Gabar’da Şehit Aybüke Yalçın Sahası’nda sondaj faaliyetlerine başlayan, Türkiye’nin ilk yerli ve milli sondaj kulesi Koca Yusuf, NOV 2000 kulesi ile birebir aynı özellikleri taşıyor. Yıl sonuna kadar TPAO’nun hizmete almayı planladığı diğer iki yerli ve milli sondaj kuleleri de bu kule ile aynı özelliklere sahip olacak.

ZOR BİR SAHA…

Kozluk Sahası’nda yürütülen operasyonu değerlendiren TPAO yetkilileri, potansiyeli yüksek bir kuyuda çalıştıklarını ve beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirerek “Bu sahada son derece verimli keşifler olacak. Hedefe vardığımız zaman potansiyelini çok daha net göreceğiz. 2008 yılından bu yana TPAO olarak teknolojimiz çok gelişti. Saha zor olmasına rağmen hem kulenin kapasitesinin yüksek olması hem de ekibin eğitimli, donanımlı olması işimizi kolaylaştıracak” dedi. (Hatice Türkan)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
Talih görüşan
Talih görüşan 5 ay önce
Allahım dan başarılar bol bol petrol diliyorum
Talih görüşan
Talih görüşan 5 ay önce
Allahım dan başarılar bol bol petrol diliyorum
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2